G4Media.ro

Ce se întâmplă dacă starea de sănătate a lui Trump se înrăutățește…

Ce se întâmplă dacă starea de sănătate a lui Trump se înrăutățește și nu şi-ar mai putea îndeplini atribuţiile de președinte?

Preşedintele american Donald Trump este internat în spital după ce a fost testat pozitiv la Covid-19. Această situație, în special datorită apropierii alegerilor din noiembrie, ridică multe întrebări, mai ales dacă starea lui de sănătate nu se va îmbunătăți şi se va agrava, scrie 20 Minutos, citată de Rador.

Deocamdată, izolarea de 10 zile după rezultatul pozitiv i-ar permite, în principiu, lui Trump să participe la dezbaterea prezidențială din 15 octombrie, deși vinerea aceasta un miting din Florida a fost deja anulat. În schimb, președintele a vorbit la telefon cu „persoane în vârstă vulnerabile la Covid-19”.

Amânarea alegerilor? Dacă vor exista mai multe mitinguri care vor fi anulate, acest lucru i-ar submina capacitatea lui Trump de a face campanie, iar opțiunea de amânare a alegerilor a fost deja pusă pe masă, potrivit BBC.
Prin lege, alegerile din Statele Unite au loc marți după prima luni din noiembrie, la fiecare patru ani. De data aceasta, ele cad pe 3 noiembrie. Schimbarea datei nu depinde de președinte, ci de majoritatea din ambele camere ale Congresului. Dar este o opțiune puțin probabilă, deoarece Camera Reprezentanților are o majoritate democrată.

Cine își asumă puterea în caz de incapacitate a preşedintelui? Dacă un președinte este declarat în incapacitate de exercitare a funcţiei, amendamentul 25 la Constituția Statelor Unite prevede că puterea poate fi predată vicepreședintelui, în acest caz Mike Pence. Incapacitatea poate fi declarată de cabinet și de vicepreședinte. Dacă, dintr-un anumit motiv, Pence ar fi declarat şi el în incapacitate, atunci democrata Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, ar prelua puterea, dar experții consultați de BBC susțin că această posibilitate ar duce la bătălii juridice. În cele din urmă, dacă Pelosi nu ar vrea sau ar putea ocupa funcția, rolul i-ar reveni celui mai vârstnic senator: Charles E. Grassley, 87 de ani.

S-a mai întâmplat aşa ceva în trecut? Până în prezent, doar de două ori președintele a fost declarat în incapacitate. În 1985, când Ronald Reagan a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru cancer, a predat funcția vicepreședintelui său, George H.W. Bush. În 2002 și 2007, fiul său, George W. Bush, a făcut același lucru cu secundul său, Dick Cheney, în timp ce era sedat pentru nişte colonoscopii de rutină.

Cine l-ar înlocui pe Trump la alegeri? Dacă Trump nu ar putea candida pentru funcție, Pence nu ar fi declarat automat candidat. Cei 168 de membri ai Comitetului Național Republican (RNC) ar vota pentru a alege un nou candidat, deși Pence este eligibil să candideze. Niciodată în istorie democrații sau republicanii nu și-au înlocuit candidatul după ce l-au ales oficial.

Ce s-ar întâmpla cu votul prin poștă? Dar, dacă se schimbă candidatul, iar voturile au fost deja exprimate prin poștă? Votul ar continua, dar ar exista îndoieli cu privire la faptul că alegătorii ar putea vota pentru noul candidat.

Sursa: 20minutos/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Nu înțeleg ce atâtea articole despre US. E o tara cu 330 milioane de oameni. Sunt aproape 8 miliarde de oameni pe glob si aproape 200 de tari. US este una dintre ele. Ce ne tot freaca pe noi grija de ei? Pe cat pariu ca americanii habar nu ce se întâmplă prin Europa si nu ii freacă deloc grija de noi.

    • E cea mai puternica tara de pe glob al carui destin afecteaza toata Planeta. Atata tot …

      Intre timp, te las sa dai de scroll pe serverele lor …

    • Incepe sa nu mai fie cea mai puternică țară de pe glob… Militar încă detine supremația, dar economic, politic, diplomatic, ca model și soft power e pe tobogan de ani buni… O să ajungă ca Rusia, o mare putere militară și cam atât, un ghimpe în coastă, vărul nebun pe care trebuie să-l inviți la câte o nuntă sau parastas mereu cu teamă că se îmbată și face urât…

  2. O situatie nedorita de nimeni .Cu totii dorim insanatosirea grabnica si reluarea prerogativelor presedintelui Trump . Din ceea ce am putut auzi in spatiul media insanatosirea este ca si facuta si peste citeva zile presedintele revine . In plan electoral , tiniind seama de alegerile – ce bat la usa – si de cele doua confruntari -fata in fata – ce ar trebui sa aiba loc curind , nu putem decit sa speram ca ele vor avea loc . Doua teorii spuse pe un post TV romanesc ne fac insa sa ne gindim cu atentie . Doua intrebari, la care functie de cum se va pozitiona media americana si mondiala vor face diferenta in alegerile din luna noiembrie . Stia presedintele ca este infectat inainte de a participa la ultima mare adunare electorala si la intilnirea cu contracandidatul ? Va ramane presedintele , ca posibilitate , cu unele probleme de sanatate , in urma contaminarii ? Noi toti impreuna cu fostul presedinte Obama (de apreciat cuvintele acestuia )dorim multa sanatate si revenire grabnica presedintelui Trump . Daca presedintele Trump este tratat cu cele doua medicamente ce se presupune a fi folosite intr-o situatie de boala ce afecteaza plaminii si daca tratamentul este de cel putin 5 zile extins in unele cazuri pina la zece zile urmat obligatoriu de o perioda de recuperare de cel putin 2 saptamini ,evidenta ne pune in fata anularii a multor intilniri electorale acolo unde presedintele Trump era puternic vizibil ca forta personala si politica . In acelasi timp – boala in sine – provoaca nondorinta altora de a se afla in preajma cuiva ce a fost infectat si a suferit de covid 19 . Tot acum, se va pune intrebarea referitoare in cea ce priveste posibile efecte secundare si simpla lor, posibila , existenta slabeste forta cu care Presedintele Trump ne-a obisnuit . Nici contracandidatul -Biden -nu cred ca isi mai poate permite acceptul unor intiniri -fata in fata- cu presedintele actual , poate mai degraba niste confruntari cumva pe platouri TV aflate in aceiasi incinta, dar nu si apropierea de pina mai ieri , ce era privita ca normalitate .Toate acestea ii slabesc forta fostului presedinte si electoratul va privi cu alti ochi disputa . Singura posibila reinventare ar fi doar ca si contracandidatul sa fie afectat de virusul numit covid 19 , fapt ce ar reintorce jocul politic . Cu – masca sau fara masca- devine in acel moment o disputa electorala ce poate decide viitorul presedinte , dar cum nu le dorim decit – tot binele din lume- celor doi competitori sa speram ca infectarea cu virus este suficienta doar pentru unul dintre ei .

  3. Stati linistit, cu sau fara Trump, studentii romani care ar putea face practica in vreo fabrica sau firma oriunde in UE vor fi ademeniti din nou cu promisiunea a 7 dolari pe ora la spalat veceuri. Una dintre cele mai educative experiente, ti-o poti trece in randul de titlu al biografiei, inveti despre cum sa te feresti de maimuta jefuitoare, si nu platesti taxe! Nu primesti pensie, dar cine mai crede ca mai prinzi varsta de pensie. Nu primesti asigurare de sanatate, dar vezi mai sus.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.