G4Media.ro

Ce personalități anti-comuniste ar trebui să dea numele unor străzi din Capitală?…

Sursa: Radio Europa Libera

Ce personalități anti-comuniste ar trebui să dea numele unor străzi din Capitală? Noel Bernard și Vlad Georgescu, foști directori al Radio Europa Liberă, eroi ai luptei pentru libertate vs. Strada Betonului și Strada Cimentului

Bucureștiul e plin de străzi cu nume rămase din perioada comunistă, care celebrează materiale de construcții (strada Betonului, strada Cimentului), unelte (Barometrului, Betonierei) ori profesii (Țesătoarelor, Torcătoarelor). La 33 de ani de la căderea comunismului, e timpul să onorăm memoria unor luptători anti-comuniști care au avut un impact major asupra conștiinței publice?

Consiliul general al Capitalei au făcut un prima pas și au decis în această lună ca denumirea Bulevardului Primăverii urmează să fie schimbată în Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herăstrău – în Strada Virgil Ierunca. Lovinescu și Ierunca sunt doi dintre românii reprezentativi pentru lupta anti-comunistă, cu mii de ore de emisiuni realizate pentru Radio Europa Liberă, dar și documentarea Fenomenului Pitești.

Noel Bernard și Vlad Georgescu, foști directori al Radio Europa Liberă, ambii morți de cancer în condiții suspecte, reprezintă alte figuri emblematice pentru lupta împotriva regimului comunist criminal.

G4Media lansează o dezbatere publică: ce alte nume de eroi anti-comuniști credeți că ar trebui să dea numele unor străzi din Capitală? Și ce nume de străzi vă amintesc de comunism și credeți că ar trebui schimbate?

Lăsați răspunsurile în comentarii, iar redacția G4Media le va include în articol pe cele mai relevante.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sa pui la punct lovituri de stat de la Munchen, din Damaroaia sau de la Editura Tehnica, fara sa faci un minut de puscarie si luand leafa pentru efort, nu e cu nimic deosebit de munca de informator platit al Securitatii.

  2. Bună ziua,
    Persoanele nominalizate ar trebui să îndeplinească mai multe criterii:
    – să fi fost opozanți anticomuniști care au luat atitudine contra dictaturii de pe poziții democratice (nu legionare sau alte extremisme)
    – se aflau în România, riscându-și astfel viața mult mai mult ca cei din Exil (altfel, tot respectul pentru cei plecați, dar să o luăm pe rând)
    – de asemenea, dacă aceste persoane au trăit după 1989, ar trebui ca ele să fii militat în continuare pentru democrație, nu extremism sau conspiraționism

    Acum propunerile:
    – Camelia Cristolovean (una dintre persoanele care au întrerupt mitingul lui Nicolae Ceaușescu pe 21 Decembrie 1989 și a participat ulterior la proteste)
    – Lia Bugnar (participantă la Baricadă pe 21 Decembrie 1989 și regizoare)
    – Vasile Paraschiv (a militat pentru drepturile muncitorilor și a încercat înființarea primului sindicat liber)
    – Dumitru Iuga (a înființat o mișcare subterană ilegală și a făcut închisoare pentru aceasta)
    – Valentin Hurduc (un erou cvasinecunoscut, deși merită din plin; a tipărit un ziar ilegal în mai multe numere, distribuite în câteva zeci de mii de exemplare)
    – Gheorghe Ursu (nu are nevoie de nicio prezentare)

  3. Problema e mult mai gravă și mai amplă!
    În București există chiar strada «Steaua Roșie», undeva în sectorul 2. Denumirea a rămas neschimbată după revoluție și evocă, ba chiar susține comunismul și dictatura, pentru că orice om educat de bună credință știe care este simbolistica unei stele roșii! Acea stradă ar trebui redenumită «Monica Lovinescu». Elisabeta Rizea este o altă personalitate care ar trebui să dea numele său unei străzi din București.

    În plus, în București există străzi cu denumiri identice sau aproape identice – uneori chiar de trei ori – care evocă aceeași personalitate/același lucru:
    • str. Nerva Traian (sector 3) – str. Traian (sector 2) – str. Împăratul Traian (sector 4)
    • str. Mihai Viteazul (sector 1) – str. Mihai Vodă (sector 3) – șoseaua Mihai Bravu (sector 2, 3)
    • str. Cuza Vodă (sector 3) – bd. Alexandru Ioan Cuza (sector 1)
    • str. Ștefan Vodă (sector 5) – șos. Ștefan cel Mare (sector 1, 2)
    • str. Sf. Petru Tei (sector 2) – strada Petru și Pavel (sector 1)
    • str. Cetatea Histria (sector 6) – str. Istriei (sector 3)
    • str. Matei Voievod (sector 2) – str. Matei Basarab (sector 3)
    • str. Crinul de Pădure (sector 6) – str. Crinului (sector 1)
    • str. Călușei (sector 2) – str. Călușarilor (sector 3)
    • str. Sălăjeni (sector 1) – șos. Sălaj (sector 5)
    • str. Ardealului (sector 1) – str. Transilvaniei (sector 1)
    • strada Ecaterina Teodoroiu (sector 1) – strada Eroina de la Jiu (sector 6)

    În același timp, numele unor oameni care contează pentru România, cum ar fi George Emil Palade (premiul Nobel), Justin Capră (inventator), Monica Lovinescu (critic literar în exil), Anghel Rugină (economist), Angelica Rozeanu (campioană tenis de masă), Petre Dumitrescu (general), Hugo Schwab (general) sau Victor Ciocâltea (șahist), nu se regăsesc în denumirea niciunei străzi.

  4. Str. Iulian Mugur Calinescu – liceean de clasa a X-a, care la mijlocul anilor 80′ a mazgalit cu creta pe peretii Comitetului Central din Botosani „Jos Comunismul”. Dupa luni de vanatoare, a fost prins de Securitate si anchetat pana a facut subit leucemie si a murit. A primit la multi, multi ani dupa, postmortem, titlul de Erou Anticomunist.

  5. Strada Elisabeta Rizea si Strada Cleopa Ilie.