
Ce așteptăm de la preşedintele Nicușor Dan. Zece măsuri urgente pe care EFOR le solicită președintelui ales
După o perioadă politică tulbure, în care fundamentele democratice ale statului român au făcut faţă unor atacuri fără precedent iar societatea s-a fracturat profund, președintele nou-ales trebuie să restabilească urgent încrederea cetățenilor în democrație și să facă România din nou credibilă în fața partenerilor europeni, se arată într-o analiză realizată deExpert Forum și transmisă G4Media.ro
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În opinia autorului, primul pas îl reprezintă anularea consecințelor dezastruoase pe care le-a avut închiderea prin cartelizare a spațiului politic, mai ales în ultimul mandat al lui Klaus Iohannis. Ne trebuie o guvernare cu adevărat responsabilă, îndreptată către cetățean, dar și capabilă să joace un rol geopolitic adecvat momentului.
Expert Forum (EFOR), think tank independent, solicită președintelui Nicuşor Dan zece măsuri urgente:
1. Figuri noi, credibile, competente și integre la guvernare. Toate rundele de alegeri din noiembrie şi până acum au arătat cu claritate că mai bine de două treimi din cetățeni resping guvernarea anterioară pentru clientelism și incompetență. Personajele din prim-plan, invalidate în mod repetat de alegători, trebuie să facă definitiv pasul în spate. Funcțiile în noul guvern trebuie să fie ocupate de profesioniști integri și credibili, necompromiși, care există încă în partidele proeuropene.
2. Alegeri locale în două tururi. Votul într-un singur tur a permanentizat în funcție primari aleşi de o minoritate, anulând posibilitatea de a se coagula o opoziţie faţă de ei. Niciodată n-a fost un moment mai bun decât acum pentru această revenire la normalitate: există timp suficient înaintea următoarelor alegeri iar un președinte nou ales, cu un scor decisiv, are legitimitatea să impună această temă partidelor. Nici dv n-ați fi câștigat alegerile prezidențiale dacă ele se ţineau într-un singur tur, iar consecințele asupra viitorului țării ar fi fost dramatice.
3. Numiri de judecători competenți la Curtea Constituțională a României, la expirarea mandatelor pentru trei dintre aceștia în 2025. Propuneți o persoană integră, competentă și credibilă și cereți majorității parlamentare să procedeze la fel. Candidații trebuie audiați transparent, cu întrebări de substanță, iar interviurile și CV-urile candidaților trebuie să fie publice. Întrucât anularea alegerilor prezidențiale din 2024, fără precedent într-o democrație, a fost motiv major și justificat de nemulțumire socială, refacerea credibilității CCR este esențială pentru restabilirea relației corecte între cetățean și stat în România.
4. Numirea unui profesionist integru și credibil pentru funcția de Avocat al Poporului. Cetățenii trebuie să simtă că Avocatul Poporului e al lor, nu un instrument între altele manevrat de politicienii aflaţi la putere. Cereți Parlamentului să demareze de urgență procedura, cu selecție pe criterii de competență și cu audieri publice, de substanță ale candidaților.
5. Restabilirea încrederii în justiție. Lupta anticorupție a stagnat. Cetățenii trebuie să-și recâștige încrederea într-o justiție imparțială, eficientă, cu decizii luate în termene rezonabile. Funcțiile de conducere în sistemul de justiție trebuie să revină la practica numirii competitive și transparente, prin concurs, cu audieri publice. Competența privind corupția judiciară trebuie să revină rapid la Direcția Națională Anticorupție. Eliminarea DNA din aceste cauze constituie principalul motiv pentru care lupta anticorupție, în primul rând chiar cu corupția din interiorul sistemului de justiție, a fost oprită.
6. Reducerea privilegiilor nesimțite. Cereți Parlamentului aplicarea legii salarizării unitare și reformarea sistemului de pensii speciale, pentru a elimina odată pentru totdeauna din percepția publică sentimentul că în România există două categorii de cetățeni: specialii și toți ceilalți.
7. Controlul civil pe serviciile de informaţii. Ideea bine înrădăcinată în mintea publicului că politica din România este condusă din umbră de serviciile secrete, necontrolate civil și democratic, e una din cauzele profunde a votului anti-sistem. La această convingere a contribuit și faptul că nimeni din aceste servicii de informaţii n-a dat explicații publice şi clare privind ingerinţele în alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, deși acestea au fost suficient de grave încât să justifice anularea votului. Cereți partidelor, prin comisiile parlamentare de control, să audieze public conducerile serviciilor. Numirile la șefia tuturor serviciilor secrete trebuie făcute transparent, competitiv și cu audieri publice, nu pe criterii de loialitate de partid.
8. Cetățeni cu drepturi egale. Avem nevoie de o comunitate conștientă de drepturile sale și capabilă să și le pună în valoare, fie că e vorba de tineri, de românii plecați afară, ori de persoanele vulnerabile. Promovați educația civică reală la gimnaziu și liceu pentru a face din generația de mâine cetățeni mai buni decât noi. Sărăcia nu trebuie să fie o sentință. Sprijiniți comunitățile vulnerabile cu problemele sistemice în relația cu statul: lipsa actelor de identitate, drepturilor de proprietate, asistenței sociale, accesului la justiție. Autoritățile publice trebuie să-i respecte pe aceşti cetăţeni ca pe oricare alţii. Nu în ultimul rând, protejați societatea civilă și presa de atacurile fără precedent la care am asistat în ultima vreme: procese de intimidare (tip SLAPP) iniţiate de stat sau diverse companii private; ori hărțuirea vocilor incomode prin birocrație și reglementări excesive, pe model rusesc, pe care politicienii noştri le copiază din Rusia, Ungaria sau Slovacia.
9. Sprijiniți Republica Moldova. Cetăţenii Moldovei, care ne-au salvat și de astă dată, sunt supuşi unor atacuri politice și presiuni economice fără precedent din partea Rusiei. România poate și trebuie să facă mai mult. Cereți guvernului să urgenteze interconectările pe energie cu Moldova, accelerând proiectul pe secțiunea românească a liniei Suceava-Bălți și asigurând exportul de gaze în revers la Isaccea. Cereţi guvernului să accelereze lucrările la autostrada care va duce la Chişinău şi să crească numărul de puncte de trecere a frontierei și numărul personalului din vămi: traversarea frontierei de la Prut trebuie să înceteze a fi bătaia de joc care este acum. Creaţi un fond de garantare a investiţiilor româneşti în Moldova care să reducă teama atreprenorilor privaţi de o eventuală invazie rusă. Cereți Comisiei Europene finanțare pentru infrastructura din Moldova și includerea Moldovei în roaming-ul european. Presaţi pentru urgentarea aderării Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană.
10. Luptați pentru o Europă cu adevărat unită în fața Rusiei. Cereți partenerilor europeni să ne asumăm împreună, în fapte, nu vorbe, securitatea Ucrainei, ca o chestiune fundamentală pentru noi toți, chiar și în cazul în care SUA nu ne va mai fi alături. Angajați-vă sprijinul necondiționat pentru o înfrângere a Rusiei în Ucraina, înainte ca războiul să se extindă, România fiind în acest caz imediat vulnerabilă. Trebuie să dăm tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să reziste și să câștige acest război nelegitim, genocidar, provocat de Rusia. România trebuie să-și asume integral și cu toată responsabilitatea rolul de stat membru al unei Uniuni Europene care are șansa să devină noul lider al lumii libere.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.