G4Media.ro

Ce a făcut Simion trei zile în SUA: Discursuri în engleză, nicio…

sursa foto: Captură video

Ce a făcut Simion trei zile în SUA: Discursuri în engleză, nicio poză cu oficiali americani relevanți, câteva secunde cu fostul șef de campanie al lui Trump/ Liderul partidului extremist AUR, în căutarea legitimării externe: ”Am salvat românii de la a fi violați”

Liderul partidului extremist AUR, George Simion, a fost trei zile în SUA, la conferința conservatorilor CPAC care a avut loc în cursul săptămânii trecute, de unde a publicat jurnale video în care apare dând interviuri în limba engleză. Simion nu a publicat fotografii sau video cu oameni politici americani relevanți, dar apare alături de Steven Bannon, fostul șef de campanie al lui Donald Trump (în 2016), într-o postare pe Tik Tok de câteva secunde. Simion nu a răspuns apelurilor G4Media.ro pentru a clarifica scopul vizitei sale în SUA.

 • Conform surselor consultate de G4Media, accesul la CPAC nu este gratuit pentru niciun participant din sală, iar biletul de intrare are preț diferit în funcție de locurile pe care participanții le ocupă. Astfel, un loc în primul rând, acolo unde au stat George Simion și ceilalți membri AUR (platinum plus) costă 30.000 de dolari, conform site-ului CPAC. Sursele G4Media mai spun și că inițial Simion avea programate mai multe întâlniri, care au fost anulate între timp.
 • CPAC (The Conservative Political Action Conference/ Conferința de acțiune politică conservatoare) este o conferință politică anuală la care participă activiști conservatori și oficiali aleși din Statele Unite. Prima CPAC a avut loc în 1974. Printre vorbitorii de anul acesta s-au numărat Donald Trump, Vivek Ramaswamy, Ben Carson, Steve Bannon, Nigel Farage, Liz Truss, Javier Milei. Politico notează că relevanța CPAC a fost umbrită de sentimentul că întâlnirea a ajuns în ultimii ani o simplă proptea a lui Donald Trump.
 • George Simion a refuzat, la solicitarea G4Media, să spună cine l-a invitat la conferința conservatorilor, în ce scop a mers în SUA și în ce măsură consideră că l-a atins, pentru că publicația numește AUR partid extremist. Vezi aici pricipalele motive pentru care G4Media consideră că AUR este un partid de extremă dreapta.

Simion spune că la evenimentul conservatorilor se intra pe bază de bilet cumpărat de participanți, apoi revine asupra declarației precizând că el nu a plătit bilet. În declarațiile sale Simion a făcut o serie de afirmații false, cum ar fi: în România nu există alegeri libere, copiii sunt învățați că este bine să-și schimbe sexul biologic de mici, AUR este singurul partid de opoziție din România, liderul partidului extremist a salvat românii de la ”a fi violați” și nu în cele din urmă Simion a aprobat dând din cap că a fost arestat de mai multe ori, ba chiar închis, ca măsură de represiune a libertății de exprimare.

Declarații controversate

Într-unul dintre interviuri, interlocutoarea lui Simion susține că a fost arestat de mai multe ori, ba chiar închis ca o măsură de represiune împotriva libertății de exprimare din România, moment în care liderul AUR dă din cap în semn afirmativ, însă filmarea este tăiată abrupt și nu este clar ce a răspuns verbal Simion (min. 02:40)

simion sua
sursa foto: Captură videoÎn compilațiile video publicate Simion dă aceleași declarații în buclă, în limba engleză, despre ”oligarhi (termen specific pentru oamenii de afaceri conectați la conducerea statului în Rusia, n.red.) care luptă împotriva oamenilor”, despre politicienii români care ”copiază ce văd la Bruxelles și Washington”, despre cum politica statului român ”vrea să fure copiii” și ”să îi învețe că este bine să-ți schimbi sexul biologic de mic”, despre AUR ca fiind ”singura opoziție” din România și, mai ales, despre cum a fost în pandemia COVID-19, un subiect care nu mai este de actualitate în România de aproape 2 ani.

Simion susține că ”nu avem alegeri libere în România”, iar la un moment dat, vorbind despre ”lipsa libertății de exprimare” din țară Simion a spus că a salvat românii de la a fi ”violați” (min. 08:18):

george simion sua
sursa foto: Captură video 

Simion a spus că a fost întrebat de ”vidanjorii din presă” cât a plătit ca să intre la eveniment, precizând că el nu a făcut acest lucru pentru că ”nu este ca la voi, la curve”, cu referire la presa din România. Simion susține că a fost invitat la conferința conservatorilor din SUA.

Cel mai ”înalt” nivel din secvențele marcate de Simion pe rețelele de socializare a fost o postare de câteva secunde pe Tik Tok cu Steven Bannon, fostul șef de campanie al lui Donald Trump în 2016, care spune: ”Nu ne place socialismul”. Steven Bannon a fost condamnat penal pentru că ar fi sfidat o citație a comisiei din Camera Reprezentanților care investighează insurecția din 6 ianuarie de la Capitoliul american, conform Associated Press. Bannon a contestat sentința și se judecă în apel.

Pe site-ul său, George Simion spune că a avut întâlniri cu ”oameni politici importanți” sau cu ”oficiali americani, dar și europeni” și îi numește pe ”Rick Santorum, fost candidat republican pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale sau Annalisa Tardino, europarlamentar Lega, Radosław Fogiel și Arkadiusz Mularczyk, parlamentari din Polonia reprezentând PiS”. 

La CPAC (The Conservative Political Action Conference/ Conferința de acțiune politică conservatoare), Simion spune că a fost însoțit de ”președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, deputatul AUR, Sorin Muncaciu, europarlamentarul Cristian Terheș, coordonatorul departamentului de relații internaționale al AUR, avocat Georgiana Teodorescu, președintele Partidului Republican din România, Marian Cucșa, și avocatul Gheorghe Piperea”.

Vizita lui Simion în SUA s-a desfășurat după ce, la începutul lunii februarie, i s-a prelungit interdicția de intrare în Republica Moldova, sub acuzația directă a premierului Dorin Recean că ”face parte din efortul de destabilizare a țării”.

În paralel, George Simion și lideri ai partidului extremist AUR uzează de retorica rusă în discursurile publice sau în ieșirile pe rețelele de socializare ori în evenimentele pentru mase la care participă. Dintre acestea, cele mai recente sau cunoscute sunt: Moldova este stat artificial, discursul revizionist al lui Claudiu Târziu, co-fondator AUR, cu privire la preluarea teritoriilor care astăzi aparțin Moldovei și Ucrainei și inclusiv discursurile furibunde anti-Occident și anti-SUA, loc în care Simion și-a petrecut trei zile.

În căutarea legitimării externe

Nu este prima dată când liderul AUR caută legitimare externă: În iunie 2021, AUR a transmis un comunicat prin care anunța că se afiliază la familia politică europeană a conservatorilor și reformiștilor, de orientare centru-dreapta și din care fac parte și conservatorii polonezi, italieni, spanioli și britanici.

În decembrie 2023, preşedintele AUR a participat la reuniunea partidelor de extremă dreapta din Europa, găzduită de Matteo Salvini, unde Simion a ținut un discurs în italiană. Detalii, aici. 

Tot în decembrie 2023, Simion s-a întâlnit la Bruxelles cu Beata Szydło, europarlamentar polonez şi prim-ministru al Poloniei în perioada 2015 – 2017, în prezent vicepreşedinte al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) din Parlamentul European.

Simion a încercat să fie legitimat și de Israel, în contextul în care partidul său este acuzat de derapaje antisemite grave. În septembrie 2022, Simion a fost invitat în SUA la un eveniment organizat de Inter Parliamentary Coalition for Global Ethics, o organizație din conducerea căreia face parte și fostul șef al statului, Emil Constantinescu. Ulterior, Fundația Israel Heritage i-a retras invitația, iar Simion l-a acuzat de imixtiune pe ambasadorul român la Washington, Andrei Muraru.

În august 2023, liderul partidului extremist AUR s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, și Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud, șeful regiunii Shomron din Israel. Evenimentul a fost criticat de Institutul Elie Wiesel, de Centrul Wiesenthal pentru cercetarea Holocaustului, dar și de politicieni români, care au acuzat diplomația israeliană că validează un partid ai cărui lideri au avut constant poziții antisemite și negaționiste.

Ministrul de externe israelian Eli Cohen este cel l-a îndemnat pe ambasadorul din România să se întâlnească cu liderul partidului extremist AUR, după cum a scris în mod constant presa din Israel, miza fiind obținerea sprijinului partidelor de extremă dreapta din Europa pentru coloniile israeliene din teritoriile ocupate, mai precis Cisiordania, în condițiile în care comunitatea internațională le consideră ilegale, explica publicația israeliană Haaretz.

Ambasadorul Reuven Azar nu a mai fost primit de oficialii statului român după întâlnirea cu conducerea AUR, au declarat pentru G4Media surse politice, potrivit cărora s-a estimat că incidentul „nu-i mai permite (ambasadorului) același nivel și standard de reprezentare”. Detalii, aici. 

După numeroasele acuzații de antisemitism, în ianuarie 2022, Simion a declarat public că ”iubește poporul evreu” și a anunțat că urmează să meargă în SUA pentru a vizita Muzeul Holocaustului. Co-fondatorul AUR a spus că a mers și la fostul lagăr de la Birkenau Auschwitz și a lansat o invitație pentru români ”să meargă la Muzeul Holocaustului din Sălaj”, unde, de asemenea, susține că a fost și el. Detalii, aici. 

În cele din urmă, Simion a ajuns în SUA, la ”globaliștii” americani, dar nu a bifat, cel puțin în înregistrările pe care le-a pus pe rețelele de socializare, mai mult de niște declarații în presă și o conferință la care, așa cum însuși liderul AUR spunea, se intra pe bază de bilet plătit.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Atat asta…cat si tancul ala soviectic de Sosoanca, sunt demni de mila. Se baga in seama peste tot dar sunt irelevanti. Nu inteleg ca nu au putere si nu vor avea vreodata.

 2. Puterea ,este ceva la care nu vei ajunge ,niciodată,legionarule

 3. Lui nu-i place socialismul, este prea light, dar Simion iubeste fascismul.
  Eu detest toate formele totalitare de guvernamant si sper la un regim cu aparat de stat redus care tinde spre zero cu 2 doar ministere, Aparare si Justitie.
  Vote Libertarian!

 4. N-o mai fi putut ajunge Orban anul asta, si i-a pasat invitatia, daca n-a platit bilet.

  • Orban se întâlnește cu Trump la Mar a Lago, Florida la 8 Martie ( de ziua femeilor )))) Știre proaspătă

 5. Nu înțeleg de ce Simion caută legitimare externă, pentru că are deja, de la Moscova 😉

 6. Votam HAUR, votam ȘOȘ, uraaaaaaa. Vrem sa stie o lumea intreaga si vreo 3 galaxii apropiate cine suntem noi

 7. Cățelușul rusofil Georgica în vizita la buldogul putinist Trump

 8. Ați corectat. Cu plăcere. Dar puteați să publicați comentariul.

 9. Plângea sufletul în el de necaz că, în loc să se filmeze cu telefonul în wc-urile rusești atât de dragi, a trebuit să facă video cu propria mutră în toaletele americane.

  • Cred că a indus o apocalipsă vizuală în auditoriu, când a dezvăluit că a salvat românii ” de a fi violați”.

 10. Sincer sunt genuinely surprins că Semeon vorbeste in engleză relativ ok. Pare mai prost decat e de fapt. Caracterul si aparența lui însă nu prea pot fi ascunse

 11. george(ta) care a stat capra ne salveaza pe noi de viol?! A vorbi de viol la haur este ca vorbitul despre funie in casa spanzuratului.

 12. A fost bine in America ca nu si-a mai luat pastila. S-a suparat psihiatru si a zis ca nu ii mai da concediu medical sa plece in vacanta.

 13. Aţi auzit că aţi scăpat de 5G că chinezii s-au retras?😁

 14. Să vină suveranistul acasă să se bată cu pensiile speciale nu să umble să îngenuncheze la stăpâni.

  Alo führer vezi să nu uiţi să ne ştergi postarea!😏

 15. Acuma serios nu mai putem să îi criticăm pe ăştia că ne ştergeţi postările?
  Ce aveţi de ascuns să nu se vadă?
  Suntem prea sinceri?
  Dacă nu este adevărat de ce vă este frică?
  Am pus întrebări cu bum simt?

  Alo führer vezi să nu uiţi să ne ştergi postarea!😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁