G4Media.ro

Premierul Republicii Moldova: Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Republicii Moldova: Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în țară și i-am comunicat și premierului Ciolacu

George Simion, președintele partidului extremist AUR, ”face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova”, acesta fiind motivul pentru care instituțiile de la Chișinău au luat decizia de a-i prelungi interdicția de intrare în țară, a declarat luni seară premierul Dorin Recean.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu. Înseamnă că participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova. Este o decizie a instituțiilor care instituțiile au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, a declarat premierul Recean la Pro TV Chișinău.

Vezi declarația integrală făcută de Dorin Recean la Pro TV Chișinău de la 1.04.10:

Preşedintele AUR din România, George Simion, a fost interzis în 2023 în Republica Moldova pentru încă 5 ani. Anterior, Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) din Republica Moldova în perioada 2011-2013, a declarat la TVR Moldova că „George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în 30 ianuarie că va cere oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să comunice motivele pentru care liderul partidului extremist George Simion are interdicție de intrare în ambele țări. Ciolacu a spus va discuta pe această temă cu omologii săi, Dorin Recean și Denîs Șmîhal.

„Nu poate să explice public şi haideţi să nu ne jucăm cu lucruri care totuşi ţin de… Am acces la informaţie. Asta nu înseamnă că voi avea posibilitatea să le fac public. Dar voi adresa această cerere să ştiu la prim-miniştrii. Dacă dânşii doresc, dânşii ei sunt furnizori de informaţie. Nu sunt eu. E un respect interstatal. Dacă dânşii doresc să facă aceste informaţii publice, m-aş bucura. Dacă ele există. Staţi să vedem. Dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova şi nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Context

George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2018. În 2021, el a forțat intrarea pe teritoriul țării vecine, dar accesul nu i-a fost permis de autoritățile moldovene. Un fost ministru al Apărării de la Chișinău a declarat că Simion ar fi avut întâlniri cu spioni ruși, acuzație negată de șeful partidului extremist AUR.

De asemenea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat oficial anul trecut faptul că liderul partidului extremist AUR, George Simion are o interdicție de 3 ani de intrare pe teritoriul statului ucrainean.

”În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în răspunsul pentru publicația Podul.ro. Cei 3 ani ar expira în martie 2024, însă e mai mult decât previzibil că interdicția va fi prelungită, mai scrie Podul.ro.

Solicitarea Podul.ro către Serviciul de Securitate al Ucrainei vine ca urmare a dezvăluirilor făcute de ex-ministrul Apărării din Republica Moldova, unionistul Anatol Șalaru, dar și ca urmare a dezvăluirilor jurnaliștilor de la obozrevatel.com (publicație ucraineană de limba rusă) în legătură cu întâlnirile pe care liderul AUR, George Simion, le-ar fi avut cu rezidentul FSB de la Cernăuți.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat în martie 2023 că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al seviciul secret rusesc FSB. Fostul ministru moldovean a susținut că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. De asemenea, el a precizat că nu a văzut niciun document oficial în acest sens.

George Simion a respins acuzația, afirmând că fostul ministru moldovean e o „conservă”. ”A ieșit o conservă de la Chișinău să spună că Simion s-a văzut cu șeful securității din Rusia la Cernăuți. Minciună. Nu m-am văzut în viața mea cu Tcaciuc de care zice Șelaru, nici cu șeful spionajului rusesc”, a spus Simion.

Pe de altă parte, un general ucrainean din serviciile de spionaj a afirmat în luna aprilie că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești.

„În ceea ce privește un alt politician român, deputatul George Simion, și contactele sale cu reședința serviciilor speciale rusești din Ucraina, (generalul) Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire”, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. R. Moldova are instititutii, Romanistan are ciuci, ciolaci si iohanisi. Si un popor pe masura.

 2. Bă, pune mâna pe o ”Gramatică”!

 3. Vai ce suprpriza, Simion e pe statul de plata la FSB, iar Marceluș doarme în papuci.

 4. Un termen generic este acesta de destabilizare câtă vreme nu se indică acțiunile concrete desfășurate și aici intră și a intrat fără doar și poate mișcările cu caracter unionist desfășurate în Rep.Moldova de George Simion,pe care cel în cauză nu le neagă nici acum,căci autoritățile din.Rep.Moldova susțin independența,neutralitatea țării și nu sunt favorabile unirii cu România.

  • Unionismul asta a ajuns o chestie ca’n anecdota cu baba care nu vroia sa treaca strada. Nu mai e o miza pentru majoritate, romanii si moldovenii cu vederea inainte mizeaza pe o „reunificare”sub umbrela europeana.

  • R. Moldova nu isi doreste o unire cu Moldova. Cum nu isi doresc nici sa intre in Nato de frica rusiei. Vor in UE in schimb. Ca sa nu se msi oboseasca cu cetatenia romaneasca etc…

  • Vrem să ne unim cu Moldova așa cum vrem să se unească Ungaria cu Transilvania și anume intrând in UE, Schengen și ne-scoțându-ne ochii unul altuia ca chiorii, așa cum ne propune Putin si Simion!

 5. Partidul AUR a fost “confecționat” de “servicii” și PSD la comanda cleptocrației tocmai în folosul lor, pentru ca în comparație cu AUR, PSD să pară un partid democratic.

  …Așadar, ce i s-a spus premierului Ciolacu din ceea ce nu știa?!

 6. Si-a irosit timpul degeaba. Don Marcel n-are probleme de stiut, are probleme de facut. Mai bine zis, lui Don’ Marcel ii convine, ca sunt colegi.

 7. Daca un grup de maghiari condus de un lider vin din Ungaria in Transilvania si organizeaza cu maghiarii din Romania mitinguri, proteste cu steaguri unguresti si solicita ca Transilvania este pamant unguresc creand destabilizare in zona, cum va reactiona statul roman? la fel ca R. Moldova adica interzicerea de intrare in tara a acestui grup numai ca, acest grup de maghiari vor fi considerati eroi in Ungaria.

 8. Suntem parte Europeană acuma ,nu mai este cazul de îngrădire cu frontiere și granite .Ungurii încearcă ,dar știu ce primesc..