G4Media.ro

Cazul „universității lui Soros” din Ungaria: Avocatul General acuză la Curtea de…

Cazul „universității lui Soros” din Ungaria: Avocatul General acuză la Curtea de Justiție a UE că Budapesta a încălcat reglementările europene prin modificarea Legii Educației

Curtea de Justiție a Uniunii Europene ar trebui să susțină poziția Comisiei Europene, care a acționat în instanță împotriva Ungariei după schimbările legislative la care regimul Viktor Orban a apelat acum trei ani, în campania sa contra Universității Central-Europene, fondată de George Soros. Așa sună opinia Avocatului General în acest caz, Juliane Kokott, opinie publicată astăzi, 5 martie 2020, de CJUE.
  • Poziția Avocatului General în dosarele aflate la CJUE este consultativă, dar este luată în considerare când instanța decide – și-și argumentează decizia – în dosarele pe care le judecă.

Guvernul Viktor Orban poartă de mulți ani campanii împotriva multor persoane și entități pe care le declară ostile. O țintă preferată este omul de afaceri american de origine ungară George Soros.

În 2017, Legea educației din Ungaria a fost modificată așa încât instituțiile de învățământ superior din state aflate în afara Spațiului Economic European să-și poată continua activitatea, în Ungaria, doar în baza unui tratat între această țară și țara de origine a acelei instituții. În plus, toate instituțiile străine de învățământ superior pot, conform acestor modificări, să funcționeze în Ungaria doar dacă oferă programe și în țara lor de origine.

Comunicatul de joi referitor la poziția Avocatului General arată că singura instituție care nu întrunea aceste condiții, în acel moment, era Universitatea Central Europeană (CEU), activă în Ungaria și fondată în baza legilor statului New York de către George Soros. CEU și-a încetat activitatea în această țară și, în noiembrie 2019, a deschis un campus nou la Viena.

Citește articolul integral pe EduPedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.