G4Media.ro

Cazul Predoiu. Cum explică Guvernul jongleria cu lista revizuită pentru CEDO: Memorandumul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cazul Predoiu. Cum explică Guvernul jongleria cu lista revizuită pentru CEDO: Memorandumul a fost discutat de Guvern în 19 octombrie 2022, când s-a amânat decizia. Eroarea materială privind anunțarea aprobării lui a fost corectată/ Memorandumul, adoptat la ”confidențiale” în ședința din 18 ianuarie/ Câteva mari semne de întrebare

Guverul susține, într-o serie de precizări transmise miercuri seară G4Media.ro, că lista revizuită pentru CEDO, care o include pe judecătoarea Claudia Jderu, nu a fost adoptată în data de 19 octombrie 2022, așa cum însuși guvernul a anunțat la vremea respectivă, și că memorandumul a fost doar discutat în guvern iar decizia ”a fost amânată”. Comunicarea adoptării memorandumului cu lista reviziuită ar fi fost o ”eroare materială”, mai arată guvernul, care ar fi fost corectată. Guvernul anunță că lista revizuită ar fi fost aprobată pe data de 18 ianuarie 2023, la propunerea ministrului justiției, la ”rubrica confidențiale” și că acesta ar fi motivul pentru care informația nu a fost comunicată la momentul adoptării memorandumului cu lista de judecători propuși de România pentru CEDO.

Decizia va aparține Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care va alege viitorul judecător al României la CEDO.

G4Media.ro amintește că ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, în data de 18 ianuarie, chiar în ziua în care Guvernul ar fi adoptat lista reviziută care o include pe judecătoarea Claudia Jderu în lista propunerilor pentru CEDO, că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat. Claudia Jderu este una dintre judecătoarele din completul care îl judecă pe Dan Hosu, alături de judecătoarea Sabina Adomniței, despre care G4Media.ro a scris că a urcat spectaculos în carieră în mai puțin de  doi ani, de la Judecătoria Iași la Curtea de Apel București. Dan Hosu nu a fost achitat, așa cum a anunțat ministrul Predoiu, cauză încă nu s-a judecat la Curtea de Apel. Următorul termen în dosar este programat pentru 7 februarie.

Redăm mai jos explicațiile Guvernului transmise G4Media.ro

”Urmare a demersului dumneavoastră jurnalistic, facem următoarele precizări:

MEMORANDUM cu tema: Adoptarea de către Guvern şi transmiterea către Consiliul Europei a listei revizuite cuprinzând cei 3 candidați ai României pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în temeiul art. 5 alin. (1^9) din Ordonanța Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fața Curții Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniștrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convențiilor de rezolvare pe cale amiabilă

A fost inclus inițial, pe agenda ședinței Guvernului din data 12 octombrie 2022 și anunțat în INFORMAŢIA DE PRESĂ transmisă mass-media și postată pe site-ul Guvernului în data 11 octombrie 2022 la adresa https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-12-octombrie-2022

Ulterior, proiectul a revenit pe agenda ședinței din 19 octombrie 2022 și anunțat în INFORMAŢIA DE PRESĂ transmisă mass-media și postată pe site-ul Guvernului în data de 18 octombrie 2022 la adresa https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-19-octombrie-2022

În ședința din 19 octombrie 2022, Memorandumul a fost discutat de Guvern, care a decis amanarea deciziei. Eroarea materiala privind anuntarea aprobarii lui în data de 19 octombrie 2022, prin INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 19 octombrie 2022 a fost corectata. Initial, aceasta Informație a fost corectată pe site-ul Guvernului la rubrica ”Comunicate și acte ședințe de Guvern”. Corectura a fost extinsa, la sesizarea dvs, si la rubrica dedicata”comunicatelor de presă”.

Memorandumul a fost reintrodus pe agenda ședinței de Guvern, in sedinta din 18 ianuarie a.c, la propunerea ministerului inițiator, la rubrica ”confidențiale”, motiv pentru care informația de presă transmisă la finalul ședinței de Guvern nu a inclus informații referitoare la acest proiect aprobat.”

Marile semne de întrebare în legătură cu explicațiile guvernului

 • De ce Guvernul a adoptat Memorandumul privind lista revizuită la CEDO în data de 18 ianuarie la rubrica ”confidențiale”, din moment ce lista revizuită era cunoscută încă din data de 19 octombrie 2022, când a intrat în guvern și a fost comunicată public ca atare? Astfel, Guvernul anunța în urmă cu trei luni că judecătoarea Claudia Jderu, aflată pe primul loc pe lista de rezervă, îl va înlocui pe Bogdan Iancu, lista revizuită a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO cuprinzând următoarele persoane: Sebastian Răduleţu; Răzvan Horaţiu Radu; Claudia Jderu. Ce sens a avut secretizarea hotărârii de guvern prin care a fost adoptat trei luni mai târziu Memorandumul făcut public încă de anul trecut?
 • Cum se face că guvernul adoptă Memorandumul care o include pe Claudia Jderu pe lista judecătorilor propuși de Guvern pentru CEDO fix în ziua în care ministrul justiției declară la Europa FM că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, ar fi fost ”achitat”? Informația se dovedește falsă, următorul termen de judecată în dosarul este 7 februarie. Dosarul este judecat, coincidență, de un complet din care fac parte judecătoarele Claudia Jderu și Sabina Admoniței. Cei doi magistrați sunt beneficiarii unor salturi spectaculoase în carieră.
 • Care au fost motivele pentru care Guvernul a amânat pe 19 octombrie decizia aprobării Memorandumului cu cei trei judecători propuși pentru CEDO, în condițiile în care totul fusese clarificat în Parlament? De ce a fost nevoie de o pauză de trei luni pentru ca memorandumul să fie adoptat în Guvern?
 • De ce minstrul justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit doar cu judecătoarea Claudia Jderu pe data de 19 ianuarie la sediul Ministerului Justiției, a doua zi după aprobarea Memorandumului? De ce i-a chemat separat pe ceilalți doi magistrați, Răzvan Horațiu Radu și Sebastian Rădulețu, pe data de 20 ianuarie?
 • Cum a urcat Claudia Jderu pe lista votată în Parlament? La momentul audierilor din Parlament, G4Media.ro a scris că președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol, (PSD) ar fi cea care a susținut introducerea în lista de propuneri pentru CEDO a judecătoarei Claudia Jderu, invocând principiul egalității de gen, dat fiind că toate cele trei propuneri transmise de Ministerul Justiției sunt bărbați. Surse din PSD susțin că nu Vicol ar fi susținut-o pe Jderu, ci includerea ei pe listă ar fi fost operată de ministrul Predoiu. El ar fi susținut-o pentru CEDO pe judecătoarea de la Curtea de Apel București, Claudia Jderu, care judecă dosarul Hosu. PSD ar fi susținut-o pe Mihaela Tofan, o avocată din Iași, pentru a reprezenta România la CEDO.

Citește și

SURSE: A doua zi după declarația controversată despre pretinsa achitare a soțului fostei șefe DIICOT, ministrul Predoiu a chemat-o la Ministerul Justiției pe Claudia Jderu, una dintre judecătoarele din complet / O întâlnire cu mari semne de întrebare

Se adâncește misterul întâlnirii din 19 ianuarie dintre ministrul Justiției și judecătoarea Jderu. Predoiu susține că i-a comunicat că se află pe lista candidaților României la CEDO, aprobată de Guvern cu o zi înainte. Un document de pe site-ul Guvernului, șters astăzi, și întreaga presă menționează că lista a fost aprobată pe 19 octombrie 2022

Coincidențe suspecte în dosarul Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT. Cum a pus umărul ministrul Predoiu, care a anunțat că Hosu ar fi fost achitat, pentru ca soția fostului liberal Adomniței să ajungă în completul de judecată

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Hai Predoiu-le, mai mesteca minciunile, ca de-aia ai platit televiziunile, sa-i dea pe Tate si manele, nu sa arate cat de penibil esti tu si prietenii tai….

 2. După Metoda Coperta îi fraierim pe fraierii ăştiea de jurnalişti cu Metoda Maradona! Le-ntoarcem portofelu’ ca valutiştii de la Inter, mâncaţe-aş! Şti ce zic? 😉

 3. G4media, va luptati cu morile de vant: PNL=PSD=aceeasi mizerie, e mai rau ca-n vremea lui Adrian Nastase!!!!
  Nu mai scapam de astia, s-au infratit in mocirla care ne inconjoara!!!
  Citeam azi ca FBI a facut perchezitii la resedinta PRIVATA a presedintelui SUA, Joe Biden, din statul american Delaware!
  Va imaginati asa ceva in Romania?!
  Azi, Romania e mai ILIBERALA decat Ungaria lui Viktor Orban!
  Oare ce Rapoarte trimite zilele astea la Comisia Europeana Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Ramona CHIRIAC??!!!
  Mi-amintesc cu cata preocupare discuta Prelipceanu in studiourile DIGI 24 cu politolodul Cristian Parvulescu despre iliberalul Viktor Orban care a incalecat Presa, care a pus pe butuci democratia in Ungaria!
  Azi, DIGI 24 tace chitic dupa ce baietii de la B1 Radu si Razvan au primit amenda de 10.000 Lei pentru ca au vorbit in prea multe emisiuni despre plagiatul si toate mizeriile lui Bode!
  DIGI 24 tace chitic, nu-i preocupa deloc Romania tot mai iliberala!

 4. S-au afundat pana in gat in minciuni !

  PS. Ar fi necesara o demisie dar nu se va intampla asa ceva pt ca PNL vrea sa se inece definitiv.

  • PNL a devenit mai pwericulos si mai nedigerabil decat PSD!!!
   Nu mai scapam de aceste panarame, vor sta impreuna ani de zile la osul de ros: e destul sa fure toti!!!!

 5. A-propos de amenda data Ieri de CNA baietilor de la B1TV; pa pagina de Facebook a CNA la anuntul privind amenda data ieri de CNA la B1 sunt in acest moment 354 de postari, toate cu vorbe grele la adresa CNA!
  De regula la celelalte articole de pe pagina de FACEBOOK a CNA sunt cateva comentarii!
  La articiolul asta sunt deja 354 de postari!
  Intrati, merita citite!

 6. Cu Predoiu, Bode, Popescu….. in partid in 2024 Pnl mare mirare sa treaca de 12%.😃😃😃

 7. Răspunsul pentru toate întrebările este unul singur: LAVERAGE

 8. Da, Predoiu s-a cam țncurcat în propriile lui minciuni. Ar cam trebui să ne părăseascîă Destul. Njci actualul guvern, nu are o poziție clară, o cam lălăie. Doamnă Lili, de ăștia scăpăm numai, dar numai dacă sunrem mai uniți la ora votării. Dar outem fi? Eu âîs pesimist. Țara e plină de ignoranți și profitori politici..

  Alo REdacțua, nu-i nevoie să aprobe cineva ce am scris. E părerea mea.

 9. Deci ii ofera o functie-sinecura grasa de tot, plina de bani avantaje si practic lipsita de orice risc. Nu trebuie decat sa „judece corect”. Grea alegere pentru un muritor de rand , usoara pentru un judecator normal

 10. Cer scuze, n-am urmărit remake-ul de la început: cine interpretează rolul interpretat în „original” de Al Pacino , adică de Michael Corleone? Că rolul interpretat în original de regretatul Marlon Brando, adică de don Vito Corleone, știm de către cine e interpretat…, un actor ” ‘nalt la stat, mare la sfat..”…
  Mulțumesc anticipat!
  PS. Vă rog să faceți abstracție de diferențe, in sensul că organizația „originală”, adică Mafia italo-americană, era una Privată cu conexiuni in Stat, in timp ce organizația din remake, adică Mafia dâmbovițeană, e una de Stat cu conexiuni in Privat…

 11. Ce jonglerii? Guwernul nici acum nu a explicat Kovesi a fost pusa sefa la Parchetul European, desi Romania nu o sustinea!

  • Cred că confundați GIO, cunoscut sub numele de „PSD”, cu România…
   Apropo: sunteți la curent cu neologismele intrate in limbă în ultimii 33 de ani?
   De „a fura=a pesediza” știați? După modelul:
   „Cine pesedizează azi un ou, mâine va pesediza un b.o.u.!”?