G4Media.ro

Câte pensii de peste 10.000 de lei pe lună sunt în România…

Câte pensii de peste 10.000 de lei pe lună sunt în România și cine sunt beneficiarii

Taxa de solidaritate ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor care depășesc 10 mii de lei. Fie de sine stătătoare, fie cumulate, bazate pe contributivitate sau nu. Practic, tot ce depășește 10 mii de lei va fi impozitat de către stat, astfel încât măsura să nu fie declarată neconstituțională. Potrivit analiștilor, impactul va fi unul nesemnificativ, de nici 10% din bugetul total de pensii speciale, transmite Digi24.ro

În România sunt peste 9 mii de beneficiari de pensii speciale. Aproape jumătate dintre ei primesc peste 10 mii de lei pe lună. Vorbim aici de foști magistrați, foști angajați din sistemul aeronautic civil și foști angajați ai Curții de Conturi.

„Pensiile speciale sunt speciale în sensul că nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acești bani la sfârșitul carierei lor. Avem o problemă legată de actualizare. Pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc încontinuu”, a explicat Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii.

În această schemă a pensiilor de peste 10 mii de lei se mai încadrează alte 300 de persoane care au contribuit la sistemul de pensii, dar și 3.000 de militari, care nu ar intra în cursa impozitării, pentru că pensiile lor nu sunt plătite din sistemul public.

Nicio vorbă însă despre pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că sunt încadrate generic la indemnizații pentru limită de vârstă, plătite din bugetul Parlamentului. Asta deși, în unele cazuri, pensiile parlamentarilor depășesc 10 mii de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public.

Dragos Pîslaru, fost ministru al Muncii: „Înainte de a lansa în spațiul public orice fel de idee trebuie să faci un studiu de impact, în legislatie scrie lucrul acesta. Să vehiculezi praguri la 10.000 lei, să vehiculezi modul în care va fi aplicat un procent sau altul fără să ai un studiu făcut denotă lipsă de profesionalism”.

Deocamdată s-au făcut calcule la nivel ipotetic doar pe cele 4.046 de pensii de serviciu și 300 de pensii stabilite pe baza contributivității, deși ministrul Finanțelor a declarat că va fi impozitat aboslut tot ce depășește 10 mii de lei, astfel încât să evite ca măsura să fie declarată neconstituțională. Din discuțiile de până acum, pensiile mari ar urma să fie impozitate progresiv cu 30, 40 ori 50%.
Cât ar câștiga statul

Calculele pe baza datelor oficiale arată însă că statul nu ar câștiga mare lucru. Cel mult câteva sute de milioane de lei pe an.

Iancu Guda, analist financiar: „Pragul acesta de 10.000 de lei este foarte sus, de aceea cred că impactul este unul infim. Sub 10% din bugetul total de pensii speciale de aproximativ 9,5 miliarde ar fi afectat și pare să fie un praf în ochi prin care se testează opinia publică, care în asentimentul general este împotriva acestei nedreptăți pe pensii speciale”.

Citește integral pe Digi24.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. „3.000 de militari, care nu ar intra în cursa impozitării, pentru că pensiile lor nu sunt plătite din sistemul public.”
  Cine plateste pensiile erorilor tarii ? Martienii ?

  • Ăstia nu sunt militari.
   Sunt ofițeri de securitate, de miliție si de armata.
   Care au tras in populație la Revoluție.
   Mai nou sunt si din Jandarmerie!
   Cea mai buna meserie.
   Se bată, sa bată!

  • asta e maxima. dupa ce ca iau 80% din salariu pensie si ca ies la pensie la 40 de ani, desi au frecat duda la un birou, mai au si pensiile „neplatite din sistemul public”. dar cine le plateste, statul paralel? cat tupeu.

 2. O bătaie de joc la adresa românilor, a celor care muncesc cinstit și plătesc contribuția pentru o pensie mizerabilă. Iar acest guvern de infractori vrea să fie considerat ”social-democrat” ? Pensie după contribuție pentru toată lumea și după același principiu de calcul, altfel este hoție mascată și va trebui recuperată de un viitor guvern.

 3. Sa impozitezi pensiile venite din contributii ca sa dai pensii fara contributivitate trebuie sa fie cea mai mare magarie socialista. Dar probabil ca ne convine cat timp votam psd sau nu votam deloc.

 4. Si mai e un aspect. Cel al nivelului impozitului fata de aceasta limita de 10.000 de ron.
  Adica daca eu am acum 11.000 mi se va aplica, sa zicem, 20%, deci voi lua net 8.800 in viitoar. Iar altuia ca are sa zicem 9500 nu i se ia nimic.
  Pai, cum vine asta…???

  • Acel procent ridicat de impozitare trebuie aplicat doar sumei care depaseste pragul stabilit. Deci daca ar fi sa iei 11.000, doar la cei 1.000 de RONI care sunt peste 10.000 se va aplica impozitul de 20% (deci 200). Asadar, ai ramane cu 10.800.

 5. Labareala executata de un circar de la varful ministerului de finante ! Am intalnit caricatura asta de profesionist la cursurile anuale pe care le fac auditorii pentru a-si mentine statutul de specialisti ! De la catedra , spunea bancuri (banuiesc) , pe care probabil le intelegea doar el -caci radea temeinic dupa fiecare interventie ! Nu am deslusit , in cursurile lui o informatie, o singura propozitie inteligibila !! Un zero absolut , din care niste ”preparatori”, -nu stiu de ce- vor sa faca bici !!

 6. 2 miliarde de euro anual pensii pentru 9000 de oameni. forever! si le cresc cu inflatia, cu ploaia, pe arsita, cu frigul.
  pentru ce ? sa-i apere pe infractori ? sa le asigure puterea ?

 7. astia tot gratis la concert, pe peluza unde fac ce vor ?
  de ce ar plati ?