G4Media.ro

Castelul din Turcia în care a fost ținut prizonier Vlad Țepeș timp…

Castelul din Turcia în care a fost ținut prizonier Vlad Țepeș timp de patru ani va fi restaurat și inclus în circuitul turistic cu povestea contelui Dracula

Primarul localității Tokat din Turcia, Eyüp Eroğlu, a spus că în cadrul lucrărilor de restaurare a castelului Tokat, temnițele în care a fost ținut prizonier contele Dracula au fost reabilitate și că urmează să fie făcută și sculptură care să îl înfățișeze pe conte.

Proiectul urmărește redarea în circuitul turistic a fortăreței utilizate în perioada selgiucidă și otomană în scop de apărare. Lucrările de restaurare vor urmări să scoată în evidență și aspectul legat de cei patru ani pe care i-a trăit exilat la Tokat voievodul Țării Românești, Vlad al III-lea.

Primarul de Tokat, Eyüp Eroğlu, atrage atenția că fortăreața din localitate este singura cetate care nu a fost cucerită în timpul marii invazii a Anatoliei de către oștile lui Timur.

Proiectul de restaurare, care include și povestea contelui Dracula, va readuce în circuitul turistic acest loc încărcat de istorie. Rezervorul de apă, descoperit la o adâncime de 140 de metri, în cadrul studiilor efectuate cu câțiva ani în urmă, ar urma să fie inclus la rândul său în proiect.

Sursa: Haberler/ Rador/ Traducere: Florin Matei

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Poveste spusa de turci? :)))

  2. Se ştie că Vlad Ţepeş a fost ţinut prizonier de către Matei Corvin, însă prea puţin se cunoaşte cum a fost capturat domnitorul român. Iar scena capturării a fost descrisă într-un poem de către trubadurul german Michael Beheim, care a trăit în secolul al XV-lea. Poemul se bazează pe informaţii culese de către trubadur de la un călugăr venit din Transilvania.

    În anul 1462, în înţelegere cu regele Ungariei Matei Corvin şi la iniţiativa Papei de declanşare a unei cruciade anti-otomane, Vlad Ţepeş a pornit o campanie împotriva cetăţilor turceşti de la sudul Dunării (detalii aici). A urmat invazia de pedepsire condusă de însuşi sultanul Mahomed al II-lea din vara anului 1462, al cărei rezultat a fost înlocuirea lui Vlad Ţepeş pe tronul Ţării Româneşti cu fratele său Radu cel Frumos. Ţepeş a aşteptat sosirea regelui Matei Corvin şi a oştii sale chiar la cetatea Oratia. Iată cum descrie Michale Beheim capturarea lui Ţepeş: „Dracula credea că ar fi la el acasă, când se afla la un castel numit Kungstain. Acolo Dracula a fost prins de un cavaler vestit al regelui (n. red.-Matei Corvin) pe nume Jan Jiskra, care l-a atacat primul, luându-l prizonier.

  3. Vlad Ţepeş a fost arestat sub acuzaţia de trădare şi încarcerat la Vişegrad vreme de 12 ani. După Vişegrad, a fost silit să locuiască aproape 2 ani la Buda, cu domiciliu forţat. Va fi eliberat în 1475, la cererea lui Ştefan cel Mare

  4. Da da