G4Media.ro

Casa „visului american” a devenit prea scumpă pentru familiile tinere

Sursa foto: Dreamstime

Casa „visului american” a devenit prea scumpă pentru familiile tinere

Când Jennie Luhmann și soțul ei au pornit să cumpere o casă în care să crească fiica lor, au fost repede dezamăgiți: puține proprietăți de vânzare, cumpărători care vin cu bani gheață și rate ale dobânzii în creștere.

Cuplul a vizitat mai multe proprietăți care se potriveau cu ceea ce căutau, dar de fiecare dată s-au trezit cu alți cumpărători care ridicau miza. Așa că au fost nevoiți să se mulțumească cu închirierea, înainte de a se întoarce să locuiască temporar cu mama doamnei Luhmann, potrivit unui reportaj al agenției AFP, citat de boursorama.com.

„Nu este așa cum ne-am imaginat la 37 și 42 de ani”, a declarat ea pentru AFP.

„A fost în mod evident un eșec. Avem un copil în vârstă de doi ani și speram cu adevărat să ne începem viața împreună ca familie”, a adăugat Jennie Luhmann, care locuiește în Pennsylvania (nord-est).

Ea nu se așteaptă să poată cumpăra o casă în decurs de un an, având în vedere situația pieței imobiliare din Statele Unite.

Prețurile de vânzare sunt foarte ridicate, în timp ce ratele la creditele ipotecare au crescut vertiginos, ajungând chiar în august la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani: peste 7,0% pentru o rată fixă pe 30 de ani, cea mai frecventă ofertă.

Proprietatea unei case pare acum inaccesibilă pentru unele gospodării tinere americane, prinse între datoriile din studenție și costul ridicat al îngrijirii copiilor, într-un moment în care creșterea economică încetinește.

Millenials vs Baby boomers

„Milenialii”, sau generația Y, născuți în anii 1980 și 1990, reprezintă majoritatea cumpărătorilor de locuințe între 2014 și 2022, potrivit cifrelor federației americane a agenților imobiliari, NAR.

Dar ei au fost depășiți în acest an de „baby-boomeri”, care își pot permite să plătească cash fără a contracta un credit ipotecar.

„Stocurile (de case și apartamente de vânzare) sunt incredibil de limitate, în special în rândul proprietăților accesibile”, subliniază Jessica Lautz, economist-șef adjunct la NAR.

„Există un deficit de 5,5 milioane de proprietăți în SUA pentru a satisface cererea”, adaugă ea.

Administrația Biden a încercat cu siguranță să reducă deficitul de locuințe din Statele Unite și a redus parțial barierele în calea construcțiilor. Dar va fi nevoie de timp pentru a vedea efectele.

Joe Biden, care încearcă să obțină un al doilea mandat la Casa Albă, se străduiește să redreseze situația în fața sentimentului negativ cu privire la modul în care a gestionat economia.

„Observăm că generația Y se confruntă cu o piață imobiliară foarte dificilă, în special din cauza creșterii ratelor dobânzilor”, adaugă Jessica Lautz.

Tinerii adulți americani „au, de asemenea, o datorie studențească din ce în ce mai mare”, mai spune economista, iar reluarea plăților în octombrie, după o pauză legată de pandemie, este de natură să complice și mai mult situația.

„Dificil pentru tinerii cumpărători”

„Există o astfel de lipsă de stocuri încât prețurile au crescut vertiginos. Fac acest lucru de 40 de ani și nu am mai văzut niciodată prețuri ca acestea”, este de acord Joan George, agent imobiliar stabilit în New Jersey (nord-est).

Casa „visului american”, așa cum o numește ea, cu patru dormitoare, devine din ce în ce mai inaccesibilă.

În suburbiile din Philadelphia, ea costa în jur de 450.000 de dolari înainte de pandemie, dar cel puțin 600.000 de dolari astăzi, spune Kim Rock, un alt agent imobiliar.

„Este evident că este mai dificil pentru tinerii cumpărători cu resurse și lichidități mai limitate”, comentează ea.

Potrivit datelor NAR, 27% dintre primii cumpărători au locuit anul trecut cu un membru al familiei înainte de a cumpăra. Acesta este cel mai ridicat procent din anii 1980.

De asemenea, aceștia sunt mai în vârstă, cu o vârstă medie de 36 de ani, față de 28 de ani în urmă cu 40 de ani.

Cu toate acestea, cercetătorii de la biroul din San Francisco al Fed anticipează că o încetinire recentă a prețurilor la chirii și la proprietăți ar putea frâna „semnificativ” inflația imobiliară.

Dar, între timp, locuințele continuă să fie motorul inflației.

„Acest lucru agravează decalajul de bogăție”, subliniază Jessica Lautz. Situația este și mai dificilă pentru negrii și hispanicii care cumpără pentru prima dată o locuință, ceea ce reflectă „o inegalitate crescândă în domeniul locuințelor care duce la o creștere a inegalității bogăției” în America.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...