G4Media.ro

Casa Memorială “Elie Wiesel” de la Sighetu Marmației își redeschide porțile după…

Foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România

Casa Memorială “Elie Wiesel” de la Sighetu Marmației își redeschide porțile după restaurare/ Wiesel a fost un supraviețuitor al lagărului de exterminare de la Auschwitz și laureat al Premiului Nobel pentru Pace

“În urma unui proces de reabilitare și restaurare, la 20 de ani de la inaugurare, casa memorială „Elie Wiesel” își deschide iarăși porțile. Noua expoziție conectează oamenii cu experiența trăită a Maramureșului evreiesc prin moștenirea Laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel”, anunță pe pagina sa de Facebook Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

“Pe lângă inaugurarea noii expoziții a casei memoriale „Elie Wiesel”, astăzi au avut loc, de asemenea, o conferință pe tema „Elie Wiesel și moștenirea evreiască” la Primăria Sighetu Marmației și o ceremonie de comemorare la Monumentul Holocaustului din Sighet”, se mai spune în comunicat.

Născut la 28 septembrie 1928 la Sighet, Elie Wiesel a fost deportat împreună cu familia sa în mai 1944 la Auschwitz după ocuparea Ungariei (care anexase în 1940 nordul Transilvaniei în care se afla și orașul Sighet) pe 15 martie 1944 de Germania nazistă, cu sprijinul autorităților maghiare . Imediat după sosire în lagăr, mama și sora sa mai mică au fost ucise în camerele de gazare, în timp ce Elie și tatăl său au fost selecționați pentru muncă forțată. În urma avansului Armatei Roșii înspre vest, naziștii au evacuat deținuții supraviețuitori de la Auschwitz spre lagărul de la Buchenwald, unde Elie a fost eliberat de Armata Statelor Unite.

După război, Wiesel a trăit la Paris până în 1955, când a emigrat în Statele Unite. El a scris 57 de cărți pe tema Holocaustului, iar în 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

În 2003 – 2004 el a fost numit președinte al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, în ființată de președintele României la acea vreme, Ion Iliescu. Comisia a publicat în 2004 Raportul Final, în care este atribuită statului român din perioada 1940 – 1944 responsabilitatea morții a 280 – 380 de mii de evrei și 11 mii de romi.

Elie Wiesel a încetat din viață la 2 iulie 2016 la New York.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...