G4Media.ro

Casa Albă insistă că deblocarea unor fonduri iraniene nu este o „răscumpărare”…

Sursa foto: © Victoria Schaal | Dreamstime.com

Casa Albă insistă că deblocarea unor fonduri iraniene nu este o „răscumpărare” pentru eliberarea a cinci deţinuţi americani de către Teheran

Casa Albă a respins miercuri ideea că Statele Unite ar fi plătit o „răscumpărare” prin deblocarea unor fonduri iraniene în valoare de şase miliarde de dolari, în schimbul eliberării a cinci deţinuţi americani din Iran, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Nu este sub nicio formă o plată. Nu este o răscumpărare”, a declarat presei John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

El a insistat că nu este vorba de un „cec în alb” oferit Iranului, iar utilizarea fondurilor respective se va face „sub strictă supraveghere”, exclusiv „în scopuri umanitare”. „Beneficiarul acestor fonduri va fi poporul iranian, nu regimul” de la Teheran.

Preşedinţia de la Washington încearcă să pună capăt polemicilor după ce a confirmat luni că a autorizat transferul a şase miliarde de dolari blocate în Coreea de Sud, în cadrul unui acord încheiat luna trecută pentru un schimb de prizonieri între SUA şi Iran.

Conform înţelegerii, partea americană trebuie să elibereze la rândul său cinci deţinuţi iranieni.

Opoziţia republicană cu care se confruntă preşedintele democrat Joe Biden a acuzat că s-a plătit o „răscumpărare” Iranului, deşi este vorba de un stat considerat oficial de SUA ca susţinător al terorismului.

Conducerea de la Teheran a susţinut că poate utiliza fondurile respective cum doreşte, nu doar pentru achiziţia de medicamente şi hrană.

Banii sunt în curs de transfer către conturi bancare din Qatar, prin intermediul unor bănci europene, a arătat marţi Departamentul de Stat american.

Kirby a afirmat că „aducerea acasă a unor americani necesită luarea unor decizii, de multe ori luarea unor decizii foarte dificile”, însă a subliniat că sancţiunile SUA împotriva Iranului nu au fost relaxate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...