G4Media.ro

Camera Deputaților a respins inițiativa UDMR care ar fi obligat autoritățile să…

Camera Deputaților a respins inițiativa UDMR care ar fi obligat autoritățile să asigure utilizarea limbii maghiare în administrația publică din România și ar fi permis arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a respins miercuri propunerea legislativă a UDMR care viza obligativitatea autorităților locale de a asigura utilizarea limbii maghiare în administrație în localitățile din România în care trăiesc cel puțin 20% etnici unguri și care ar fi permis arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor publice.

S-au înregistrat 287 de voturi ”pentru”, 21 de voturi ”împotrivă” și 3 abțineri, după ce luni și marți, comisiile de specialitate ale Camerei au adoptat și ele rapoarte de respingere a proiectului.

Senatul adoptase tacit inițiativa la finalul lunii trecute.

În Codul administrativ în vigoare există prevedrea că autoritățile publice pot asigura folosirea limbii materne în localitățile unde trăiesc minimum 20% minorități naționale. Modificarea avută în vedere de UDMR viza obligativitatea autorități publice de a asigura folosirea limbii materne în respectivele localități, după ce mai mulți primari români au refuzat să aplice prevederea legislativă.

Inițiativa maghiarilor din Parlamentul României aducea o serie de modificări Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Proiectul a fost depus în Parlament în toamna anului trecut și a primit două avize favorabile de la comisiile de specialitate, unde PSD și UDMR au majoritatea.

Astfel, pe 4 martie 2020, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, condusă de UDMR și unde PSD are cinci din cei zece membri, a adoptat aviz favorabil fără amendamente la propunerea legislativă.

Pe 30 martie, Comisia Juridică a Senatului, în care PSD are șase din cei zece membri, a adoptat, de asemenea, un aviz favorabil fără amendamente la inițiativa legislativă a UDMR.

Doar Comisia de Muncă a Senatului, și ea dominată de PSD, a adoptat un aviz negativ.

În schimb, Comisia de Administrație Publică, cea care trebuia să prezinte plenului Senatului recomandarea de adoptare sau de respingere a propunerii legislative, nu a dezbătut inițiativa, astfel încât, pe 23 aprilie, actul normativ a fost adoptat tacit de Senat, prima Cameră sesizată în acest caz (vezi aici traseul propunerii și stadiul actual).

Ce voiau de fapt parlamentarii UDMR

Practic, maghiarii de la UDMR au propus modificarea Codului Administrativ într-o formă anterioară, adoptată de Parlament cu voturile PSD pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, dar a fost declarat neconstituțional de CCR. În plus față de varianta respinsă de Curte, UDMR a introdus acum prevederea folosirii însemnelor și simbolurilor minorității maghiare în cadrul instituțiilor publice din localitățile din România locuite în proporție de minimum 20% de către etnici unguri.

Art. 94. – Folosirea limbii minorităţilor naţionale

 • (1) În unităţile/subdiviziunile  administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrateau obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
 • (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).
 • (3) Autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale, locuitori ai unității administrativ-teritoriale în cauză.

Forma actuală a articolului 94 din Codul Administrativ în vigoare:

 • (1) În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, precum și serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceștia, și a limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte.
 • (2) Autoritățile administrației publice locale prevăzute la alin. (1), prin hotărâre, pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).

foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Nici unde in lume minoritatile NU AU FACILITATI ,TOTI RESPECTA LEGILE STATULUI IN CARE SUNT numai la noi feseneul le au dat unda verde la tot ce au dorit bizborii.FACILITATI PENTRU BOZGORII
  RESTRICTII PENTRU ROMANI PE PAMANTULOR
  huòoooooooooooooo fsn,pds,PCR

  • Bozgor zici? Știi măcar ce înseamnă…? Înseamnă om fără țară. Cu 4,5 milioane de români plecați din țară (românii pe al doilea loc pe lume la emigrare după Siria aflată în război civil) cine e bozgorul, hm?

  • #Wladimir , Mama ta sigur e bozgor , in privinta ta , nu se stie cu cine esti facut , posibil si tu sa fii bozgor. 98 % .

  • Te-ai simțit, așa-i? În loc să comentezi, să argumentezi ceva logic, te-ai agățat de fâșul meu. Da, adevărul doare.

 2. Campanie electorala.
  Partidele politice încearcă pe acest subiect o resuscitare a zonei naționaliste absenta la vot in ultimii ani.
  Să fim serioși,politicienii aflați la putere in cursul anilor au vandut tot ce inseamna fabrici,uzine,păduri la straini in functie de interese.

  Acum vor de fapt votul nostru pentru a aduce la putere pe ei,neamurile lor si grupurile lor de interese si influenta.

  Oare Cine lucrează la stat ca bugetari,majoritatea sunt rude,frați,surori,nepoți,veri,nași,unchi si matuse..Justiție,Aparare,Ordine Publică,Administrație, Ministere.

  Asta e Romania in care trăim azi.

  Deep State Forever.

  • Cartea cu nationalismul e ultima pe care o mai pot juca politicienii din Romania si Ungaria.
   Altceva nu mai au de oferit. Coruptia a ros toata prosperitatea din aceste tari.

 3. Cumva greseala UDMR (a sefului acestuia ) de a crede in initiativele maghiare din Ungaria (politica guvernului Victor ORBAN )raportate la o situatie politica trecuta ,depasita de multa vreme , si asocierea cetatenilor romani de etnie maghiara la aceasta utopie (cui foloseste este insa intrebarea ) a creat si cu ajutorul de moment (intre timp lucrurile au fost corectate )al unui partid , iluzia realizarii unui deziderat anacronic timpurilor pe care le traim . Sa iti imaginezi , ca o regiune ce are o majoritate compusa din cetateni romani de etnie maghiara , o regiune ce se afla undeva in mijlocul unei tari numite Romania , va putea capata stat de regiune Autonoma , cu toate cerintele ce depasesc acest statut , este nu numai o minciuna spusa unor urechi ce vor sa creada asta, ci si o manipulare a unor cetateni doritori de a crede asta . Daca UDMR nu se lasa pacalit si folosit de Budapesta si mergea cot la cot cu cetatenii romani(ce mare acceptabilitate are acest popor daca -nu se sare calul – ) , ba mai mult, daca mergea -cot la cot- cu Presedintele Romaniei – si ajuta implicit poporul roman in democratizarea tarii (a fi impotriva unei natii este totalmente gresit si contraproductiv )nu numai ca avea parte de admiratia unei natiuni dar poate avea parte si de implementarea unor masuri favorabile etniei din care conducatorii UDMR fac parte . O imensa greseala facuta de conducatorii UDMR de care nu vor putea scapa niciodata si din care nu s-au ales cu mai nimic .Toate propunerile au fost respine , imaginea in lume a fost si mai nociv evidentiata , izolarea din ce in ce mai evidenta si atasamentul de alte conceptii politice devine si mai clar . Nu poti fi concomitent nici in car ,nici in caruta si nici in teleguta . Romania nu este un – sat fără cîini și in care sa te plimbi fără ciomag-, crezind ca nu vei pati niciodata nimic . Ai avut o mina intinsa ,dar pe care din nefericire nu ai stiut sa o folosesti si ai incercat manipulind pe unii sa ii pui impotriva altora dar ai cazut undeva la mijloc . (UDMR)

 4. De-acum e sigur : UDMR, cat va mai fi partid parlamentar va fi mereu in opozitie fata de guvernare, fie ea de dreapta sau de stanga !

 5. Salut !
  Toata clasa politica, avocatul poporului, curtea constitutionala ,exceptie Udmr, sunt , in problema cu Udmr , o specie de struti .
  Spun asta pt ca, toti stiu ca Udmr nu este un partid politic in sensul legii, nu este inregistrat in Registrul partidelor politice si cu toste acestea, trateaza udmr ca fiind partid inregistrat legal.
  Tin capul in nisip, se fac ca nu stiu de situatie si se folosesc de udmr la votarea legitor, etc.
  Nu ati constatat ca udmr se aliaza si de dezoce de toti ,dupa cum au ei interese derivate din straduinta lor autonomista.
  Visul lor , inca nedeclarat este revizuirea tratatului de la Trianon. Ungurii din Ungaria , striga mereu
  Trianon nem soha ! ,afica niciodata. Cei din Romania, inca nu striga, deocamdata, dau din cap sus-jos, dar, daca romanii nu pun piciorul in prag , vor striga, va asigur, di pe romaneste si pe ungureste!

 6. Wladimir ,

  Lipsa de educatie a multor romani este cunoscuta,mie ca roman imi e rusine de comentarii precum a celui numit Amira.
  Bozgor ,jidan sunt cuvinte des folosite de catre romanii needucati si cu o gandire extemista.

 7. Ce mai așteaptă SRI? Câte zeci de ani vă mai trebuie, domnule Helwig, să frângeți indolența subordonaților dumneavoastră? Sau ce alte recompense (pe lângă uriașele retribuții) așteaptă aceeași subordonați. Sunteți instituția de care mă rușinez în cea mai mare măsură.

 8. Ne lasam orbiti de perdele de fum, suntem fraieri. UDMR stie foarte bine ca nu va obtine mult dorita autonomie pentru ca este impotriva constitutiei in vigoare. Dar este an electoral si trebuie sa-si motiveze alegatorii. Acum le pot spune : “uite noi am vrut, aproape am reusit, daca ne votati din nou o sa mai incercam”
  Restul partidelor au nevoie de UDMR ca sa obtina majoritati si cumva le convine sa faca niste concesii de ochii lumii.
  Iar noi ajungem sa ne jignim cu apelative care nu ar trebui folosite intr-un schimb de idei. Dar e usor sa iei foc ca ungurii fac si dreg, ca rromii fac si dreg, etc.
  Extremisti vor fi intotdeauna si de o parte si de alta. Depinde de noi daca suntem dispusi sa punem botul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.