G4Media.ro

Bursele au scăzut puternic marţi, după ce Moderna a avertizat că vaccinurile…

Bursele au scăzut puternic marţi, după ce Moderna a avertizat că vaccinurile actuale pentru Covid-19 au o eficacitate mai scăzută împotriva variantei Omicron

Bursele au scăzut puternic marţi, după ce şeful producătorului de medicamente Moderna a declarat că vaccinurile existente împotriva COVID-19 ar fi mai puţin eficiente împotriva noii variante Omicron, dar şi-au mai revenit după comentarii mai liniştitoare din partea oficialilor europeni, transmite Reuters.

Directorul general al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Emer Cooke, a declarat Parlamentului European că vaccinurile existente vor continua să ofere protecţie.

Andrea Ammon, preşedintele Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), a declarat că infecţiile cu Omicron confirmate până acum în 10 ţări ale Uniunii Europene au fost uşoare sau fără simptome, deşi la grupe de vârstă mai mici.

Indicele paneuropean STOXX 600, a scăzut cu 0,92%, iar în timpul tranzacţiilor cu până la 1,5% , din cauza îngrijorării investitorilor că rezistenţa la vaccin ar putea duce la restricţii care ar sufoca redresarea economică.

Indicele german DAX a scăzut cu 1,18%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,8%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 07%.

În New York, indicele  Dow Jones Industrial Average şi, respectiv, S&P 500 au scăzut cu aproximativ 1,8% şi, respectiv, 1,7%.

”Nu există, cred, o lume în care (eficacitatea) să fie la acelaşi nivel… pe care l-am avut cu Delta”, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel, pentru Financial Times.

”Cred că va fi o scădere reală. Pur şi simplu nu ştiu în că măsură, pentru că trebuie să aşteptăm date. Dar toţi oamenii de ştiinţă cu care am vorbit… consideră că ”nu va fi bine.”

Universitatea din Oxford a spus că nu există dovezi că vaccinurile actuale nu ar preveni formele severe de boală cu Omicron, dar că este gata să-şi actualizeze rapid vaccinul, dezvoltat cu AstraZeneca, dacă va fi necesar.

Moderna nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Regeneron Pharmaceuticals a spus că cocktailul său de anticorpi pentru Covid-19 şi alte tratamente antivirale similare ar putea fi mai puţin eficiente împotriva celei mai recente variante.

Ştirile despre apariţia Omicron au şters aproximativ 2.000 de miliarde de dolari din capitalizarea burselor globale, vineri, după ce varianta a fost identificată în Africa de Sud şi anunţată pe 25 noiembrie.

Cu toate acestea, autorităţile olandeze au spus că varianta a fost detectată în ţară încă din 19 noiembrie, înainte ca două zboruri din Africa de Sud să sosească din Africa de Sud.

Cooke a spus că testele de laborator pentru ”neutralizarea încrucişată” vor dura aproximativ două săptămâni. Dacă ar fi nevoie să se schimbe vaccinurile pentru Covid-19, altele noi ar putea fi aprobate în trei sau patru luni, a adăugat ea.

Moderna şi colegii producători de medicamente BioNTech şi Johnson & Johnson lucrează deja la vaccinuri care vizează în mod specific Omicron. Moderna a testat, de asemenea, o doză mai mare cu vaccinul său existent.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. bursele sunt un fel de poker

  2. 2% nu e cadere, e corectie. A fost variatie de 5% in octombrie si nu a vazut-o nimeni ca erau doar ingrijorari tehnice, fara discutii de covid. Abia daca scade 5% sau mai mult incepe sa fienloc de cumparat pentru cine nu intra in panica.

  3. Să nu fie valul perfect al crizei economice. Un virus mai periculos și fără tratament, cotații alarmante la petrol, gaze și energie în special, inflație pe toate piețele, finalul bulei speculative a criptomonedelor. Rezultatul :Recesiune Mondială!!!

  4. Moderna farted and stock market fell.

  5. actionariatul moderna l-ar fi concediat daca declara altceva , e normal .

  6. Cade de tot daca Johnson & Johnson si Pfizer vor confirma Moderna.