G4Media.ro

Bulgaria a inaugurat un segment din gazoductul TurkStream, inițiat de Rusia pentru…

Bulgaria a inaugurat un segment din gazoductul TurkStream, inițiat de Rusia pentru a ocoli Ucraina

Autoritățile bulgare au inaugurat primii km ai unei conducte care va fi parte a gazoductului TurkStream, inițiat de Rusia, transmite Sinopsis. Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia pînă în Turcia, via Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Pe 21 octombrie, premierul bulgar Boiko Borisov a inaugurat o conductă de 11 km, care face legătura între reţeaua de transport a gazelor naturale din Bulgaria şi cea din Turcia.

Conducta, care va avea o lungime de 474 km pe teritoriul bulgăresc și o capacitate de transport de 31,5 miliarde mc/an, va fi integrată proiectului TurkStream și va continua spre vest, via Serbia, către Europa centrală. Valoarea proiectului e de circa 1,1 mld euro, la care se adaugă circa 180 milioane investiții în stațiile de compresoare și dobînzile bancare.

Luna trecută, Sofia a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde euro cu grupul Arkad din Arabia Saudită pentru construcţia acestui gazoduct, pe care bulgarii îl denumesc BalkanStream.

Boiko Borisov a apreciat la inaugurarea primilor kilometri de gazoduct că Balkan Stream va fi şi o ”autostradă politică” ce garantează pacea de-a lungul traseului său, pe lîngă beneficiile sale economice. Prezent la acelaşi eveniment, ministrul Energiei din Serbia, Aleksandar Antic, a afirmat că Serbia va fi gata cu secţiunea de gazoduct de pe teritoriul său pînă la finele anului, astfel că livrările de gaz vor putea începe imediat ce Bulgaria va finaliza lucrările pe partea sa, conform Reuters.

Foto: Gazprom

Citește tot articolul pe Sinopsis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cât de șmecheri și barosani să fim când o să cumpărăm gaz rusesc de la bulgari. :)))))) moahahaha râd și curcile de noi. Nu-i de mirare că la ptrecerile prin europa noi doar ascultăm muzica doar de afară.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.