G4Media.ro

Bulgaria. Fraude, conturi offshore, autostrăzi

Bulgaria. Fraude, conturi offshore, autostrăzi

Sunt tot mai numeroase cazurile de corupție la nivel înalt investigate în Bulgaria. Rămâne de văzut care vor fi consecințele, scrie Sinopsis într-o analiză dedicată țării vecine.

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a anunțat la 15 mai că a dispus începerea unei anchete oficiale care să identifice ”toate informațiile disponibile… în legătură cu persoanele aflate în poziții publice” și eventualele lor conturi și posesiuni offshore.

Ancheta survine la scurt timp după ce Țațarov s-a întâlnit cu președintele Rumen Radev, care la rândul său a arătat necesitatea unei astfel de inițiative.  ”E timpul ca autoritățile să înceapă să facă cercetări în legătură cu firmele, conturile și proprietățile offshore ale politicienilor sau ale celor care îi acoperă și să nu se preocupedoar de contrabanda cu țigări făcută cu portbagajul”, a declarat Radev, citat de Balkan Insight.

Actuala lege de prevenire a spălării de bani, obligă Procuratura generală să culeagă informații de această natură, însă până acum acest lucru s-a întâmplat foarte rar. Uniunea Europeană este în continuare preocupată de gradul înalt de corupție din această țară, îndeosebi în rândul politicienilor, lucru subliniat inclusiv în ultimul raport de țară.

În ultima vreme, în Bulgaria a fost un scandal legat de fraude cu fonduri europene şi de achiziţionarea unei proprietăţi sub preţul pieţei în care au fost implicați mai mulți oficiali. În directă legătură cu asta, marți 14 mai, ministrul agriculturii, Rumen Porojanov, a demisionat din funcție motivând că nu vrea ca ”atacurile” împotriva sa să afecteze activitatea guvernului condus de Boiko Borisov.

Acesta a demisionat în urma suspiciunilor că fonduri europene, gestionate de o agenţie responsabilă cu distribuirea subvenţiilor agricole şi al cărei şef era la acea vreme, au fost folosite pentru construirea unor vile private. Până în prezent, frauda se ridică la 10 milioane de leva (5 milioane de euro). Potrivit datelor oficiale, 746 de case de oaspeţi au fost construite cu fonduri europene acordate Bulgariei între 2007 şi 2013.

Anchetatorii au descoperit că, din verificările întreprinse în cazul a 110 case, 33 au fost construite în realitate pentru folosinţă privată. În afara acuzaţiei de fraudă, Porojanov mai este suspectat că a achiziţionat un apartament la Sofia la un preţ mai mic decât cel al pieţei, o tranzacţie ce poate fi considerată suspectă.

Problemele cu corupția nu se opresc aici. Curtea Europenă de Conturi va verifica modul în care au fost cheltuite fondurile europene în construcția de drumuri și autostrăzi în Bulgaria, anunță Europa Liberă. O cerere identică a formulat mai de mult Partidul socialist care afirmă că aceste fonduri au fost fraudate prin încălcarea tehnologiei și folosirea unor materiale mai ieftine decât cele decontate.

În perioada 2007-2020, Uniunea Europeană a alocat 82 de miliarde euro pentru construcția de drumuri în statele-membre. O mare parte din bani a fost destinată țărilor central și est-europene. Curtea Europenă de Conturi va verifica numai proiecte realizate în Bulgaria, Republica Cehă, Polonia și Spania. Rezultatele vor fi anunțate la începutul anului viitor.

În afară de verificarea modului cum au fost absorbite fondurile, o atenție specială va fi acordată calității și respectării termenelor de punere în funcțiune a noilor drumuri și tronsoane de autostradă. Curtea Europeană de Conturi va căuta răspusul la întrebarea în ce măsură fondurile europene contribuie la modernizarea coridoarelor de transport.

Rezultatele parțiale arată că țările din Europa Centrală și de Est încă nu au legături bune între ele și cu Europa de Vest.

După cum a declarat ministrul adjunct al transporturilor Nikolai Nankov, în Bulgaria vor fi verificate tronsoane ale autostrăzilor „Tracia” (Sofia-Burgas), „Marița” (Sofia-frontiera cu Turcia) și „Struma” (Sofia-Salonic). El a ținut să sublinieze că verificarea nu este o reacție la semnale pentru eventuala fraudare, ci una de rutină.

Citește tot articolul pe Sinopsis.info

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pentru Europa, Bulgaria si Romania ucid si praduiesc precum doua hiene siameze ce nu se vor desprinde niciodata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.