G4Media.ro

Brexit. Scenariile aflate pe masă

Brexit. Scenariile aflate pe masă

Deputaţii britanici au respins vineri, pentru a treia oară, Tratatul retragerii încheiat în noiembrie între Londra şi Bruxelles, cu 344 de voturi la 286, relatează AFP, preluată de News.ro, care prezintă scenariile Brexitului în urma acestei înfrângeri dure a Theresei May.

Implicaţiile acestui vot sunt ”grave”, a declarat premierul conservator Theresa May, în această zi în care urma, iniţial, să aibă loc ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE). Ea a subliniat că scenariul implicit este de-acum un Brexit fără acord – un “hard Brexit”.

Însă nu doar un Brexit fără acord este pe masă, ci toate scenariile sunt posibile.

”Hard Brexit”. Londra are termen până la 12 aprilie să propună UE o soluţie alternativă. Altfel, regatul va ieşi din UE fără acord la această dată.

Regatul ar pune astfel capăt – fără o perioadă de tranziţie şi fără vreun plan cu privire la viitoarea relaţie cu Uniunea – celor 46 de ani în care a făcut parte din UE, ieşind peste noapte din piaţa unică şi uniunea vamală. Scenariul este temut de mediile economice.

Cele două părţi şi-au intensificat, în ultimele luni, pregătirile în vederea acestei eventualităţi.

Însă deputaţii au respins – a doua oară – acest scenariu, miercuri, iar Theresa May îi este ostilă, la rândul său, arată AFP, preluată de News.ro.

O amânare îndelungată. Liderii UE au deschis posibilitatea unei îndelungate amânări, dacă acordul retragerii nu este adoptat, dar cu condiţia ca în acest răstimp să aibă loc o schimbare semnificativă.

Theresa May a spus miercuri, la 27 martie, că nu se va afla în post pentru a purta noi negocieri. În acest caz, un nou Guvern, cu alte linii directoare ar redeschide negocieri cu Bruxelles-ul.

O amânare îndelungată ar urma să aibă loc cel puţin până la sfârşitul lui 2019, a avertizat Comisia Europeană (CE), şi este necesar să fie aprobată de Cei 27. Ea implică participarea regatului la alegerile europene, în mai.

Noi alegeri. Alt scenariu care să conducă la o schimbare a Guvernului este organizarea unor alegeri generale. Ele pot fi convocate în cazul în care Parlamentul şi Guvernul nu reuşesc să se înţeleagă asupra unei soluţii prin care să implementeze Brexitul.

Parlamentul urmează să se pronunţe luni, prin vot, asupra mai multor opţiuni privind Brexitul, însă acest vot nu are caracter constrângător, iar Theresa May poate, astfel, să convoace alegeri generale în vederea ieşirii din impas.

Un asemenea scrutin poate, de asemenea, să fie organizat în urma adoptării unei moţiuni de cenzură a Guvernului.

Anularea Brexitului. Acest scenariu – pe care Theresa May îl refuză – nu poate fi exclus, având în vedere haosul din Regatul Unit.

Potrivit Curţii de Justiţie Europene, Regatul Unit poate să decidă singur să renunţe să părăsească UE, fără ca măcar să fie nevoie să obţină aprobarea celorlalte state membre, explică AFP, preluată de News.ro.

Însă o asemenea răstrunare de situaţie – susţinută de o minoritate de deputaţi – implică organizarea unor noi alegeri sau un nou referendum, care să răstoarne rezultatul primei consultări, din iunie 2016, prin care 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au hotărât ieşirea Regatului Unit din UE.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Democratie.
    Dezbateri parlamentare.
    Ca s-au trezit mai greu cu Brexitul probabil ca-l vor rezolva intr-un fel sau altul.
    Separația puterilor in stat functioneaza.
    Ei nu au un guvern obedient ca in Ro.

  2. Parlamentarii si guvernul ( acesta sau altul) vor face tot ce se poate pentru prelungirea termenului de iesire din UE, trebuie sa aranjeze bine lucrurile politic, economic, financiar. Vor participa la alegerile UE, vor ‘ descoperi” ca lucrurile s-au schimbat pana in dec. 2019 si vor cere alt tratat, vor incerca sa arate ca UK se descurca singura in final si vor iesi fara tratat, cand vor iesi. Daca s-a pierdut termenul aparent batut in cuie din 29 martie, tergiversarea poate tine oricat pana se va lamuri ce anume se petrece in tara si care sunt cele mai bune scenarii. Sa nu le purtam de grija, doar Brexitul a fost emotional, in rest va fi rational.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.