G4Media.ro

Șefa CSM, Lia Savonea, a anunțat că sesizează Curtea Constituțională, acuzând un…

Șefa CSM, Lia Savonea, a anunțat că sesizează Curtea Constituțională, acuzând un conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunțat marți că va sesiza Curtea Constituțională (CCR) în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care o acuză de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.

”În calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunțat Savonea într-o declarație de presă la sediul CSM.

Şefa CSM o acuză pe Ana Birchall de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.

„Spuneam că am hotărât în calitate de preşedinte să declanşez un conflict juridic de natură constituţională având în vedere acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în principal pentru două motive. Primul: o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală. Al doilea: acţiuni de subminare a autorităţii CSM, în calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei”, a explicat Savonea, care a refuzat apoi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Lia Savonea și Ana Birchall se află în conflict deschis de câteva luni de zile, în special din cauza tentativelor repetate de numire a Adinei Florea la șefia Secției Speciale.

Prima manifestare publică a neînțelegerilor dintre Birchall și Savonea a avut loc pe 20 iunie 2019, când ministrul Justiției a trimis un comunicat de presă în care a făcut o serie de precizări referitoare la ședința CSM în care ar fi trebuit să fie validată Adina Florea în postul de conducere al SIIJ, dar la care ea nu a participat, fiind acuzată că a boicotat ședința.

”Doamna președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informată din timp că nu pot participa la ședința Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, ședință care a fost convocată marți după-amiază, având în vederea obligaţiile mele care rezultă din calitatea de ministru al justiţiei. Pentru a evita asemenea situaţii, am purtat, în ultima vreme, discuții cu doamna Lia Savonea în care am rugat-o, aşa cum rezultă şi din documentul ataşat, să stabilească o zi pe săptămână, dedicată Plenului CSM şi care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că doresc să particip la ședințele Plenului CSM”, a declarat ministrul Justiției în comunicatul de presă (detalii aici).

Replica Lei Savonea a venit a doua zi, pe 21 iunie, șefa CSM transmițându-i Anei Birchall că ședințele instituției pe care o conduce nu pot fi stabilite în funcție de reuniunile guvernului, astfel acesteia să-i fie permisă participarea.

Ce i-a transmis Lia Savonea ministrei Ana Birchall:

 • ”Ședințele de plen (ale CSM – n. red.) sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepția situațiilor în care, din motive ce țin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de ședință”;
 • ”Ședințele Plenului Consiliului au avut loc chiar și în condițiile în care nu au fost prezenți toți membrii, întrucât au fost implicați în alte activități stabilite anterior – spre exemplu: deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. – ceea ce evidențiază imposibilitatea adaptării datei ședințelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puțin în situația în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente”;
 • ”Referitor la solicitarea publică a doamnei ministru să i se permită participarea la ședințele Consiliului în calitate de membru de drept, arătăm că există o imposibilitate obiectivă de a da curs acesteia, cu atât mai mult cu cât, din agenda publică a ședințelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeași zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marți, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi)” (detalii aici).

Conflictul a reizbucnit la începutul lunii iulie, când Ana Birchall s-a declarat ”mâhnită” pentru situația din CSM, unde pentru a patra oară la rând nu a fost cvorum de ședință pentru instalarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale, și i-a cerut șefei CSM ”sa își ia rolul și să aibă dialog”.

Declarațiile Anei Birchall:

 • ”Doua minute, sau cât a durat această ședință, am rugat-o pe doamna președintă să ne spună pentru săptămân viitoare, ora și ziua și agenda, moment în care s-a ridicat și a spus citez: este atributul președintelui și că o să se consulte cu membrii care sunt permanenți. De exemplu, ministrul Justiției este membru de drept, am insistat, si s-a întrerupt discuția.
 • Eu nu știu dacă pot să mai vin și săptămâna viitoare și în celelalte săptămâni ca să am și eu de unde pleca. Sincer, eu sunt extrem de mâhnită pentru că eu nu văd cum să ieșim din acest impas pe alta cale, decât ca președintele CSM sa își ia rolul și să aibă dialog” (detalii aici).

Pe 30 septembrie, Ana Birchall a somat-o pe Lia Savonea, printr-o adresă obținută de G4Media.ro, să se decidă dacă dorește să achiziționeze un sediu nou pentru CSM sau să mute sediul instituției viitorul Cartier pentru justiție, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea unei decizii (detali aici).

Pe 3 octombrie, ministrul Justiției a lansat acuzații la adresa CSM, într-o adresă trimisă președintei Consiliului, Lia Savonea și obținută de G4Media.ro, că și-a extins arbitrar competențele, că încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat, precum și principiul colaborării loiale între instituții.

Birchall a lansat acuzațiile după ce ONG-ul condus de Georgiana Iorgulescu a solicitat CSM să se pronunțe asupra oportunității ”foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România, la care lucrează, la inițiativa părții americane, Procurorul General al SUA împreună cu ministrul justiției din România (detalii aici).

Într-o altă scrisoare transmisă CSM pe 5 octombrie, Ministrul Ana Birchall a criticat maniera în care șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a convocat ședința plenului din data de 8 octombrie pentru instalarea Adinei Florea la conducerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

”Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM” își începe scrisoarea Birchall. Ministrul mai semnalează că de peste două săptămâni plenul nu a mai fost convocat și îi cere Liei Savonea explicații în acest sens. ”Nu pot să nu mă întreb care este totuși urgența” completează Ana Birchall (vezi scrisoarea AICI).

Replica pentru ministrul Justiției a venit de această dată din partea purtătorului de cuvânt al CSM, Daniela-Ioana Stăncioi, prin intermediul unui comunicat de presă, care i-a transmis Anei Birchall că nu există prevederi legale privind obligativitatea președintelui CSM de consultare a membrilor în  legătură cu data de convocare a ședințelor, aceasta fiind doar o cutumă (detalii aici).

Luni, într-un interviu la Adevărul Live, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu este normal ca între ministrul Justiției și șefa CSM să fie un conflict care se poartă în mass-media. Dăncilă a precizat că are „relații instituționale” cu Ana Birchall, pe care a propus-o pentru revocare din funcția de ministru al Justiției.

Viorica Dăncilă a mai spus că relația cu Birchall este așa cum ar trebui să fie între premier și un ministru și că a fost o foarte mare supărare în partid atunci când Ana Birchall a propus ordonanța de urgență, pentru că PSD a decis să nu mai dea OUG în domeniul justiției (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Flit si acasa, coada de topor!

  • Singura coada de topor e Bircial. Daca numele ei s-ar scrie cum il scriu eu, poate ar fi a rusilor, dar cum se scrie altfel, poate e a altora.

 2. Asa se intampla cu animalele salbatice cand simt ca sunt incoltite, scot ghiarele si ataca.
  Tind sa cred ca nu mai apuca mult.

 3. Singurul ministru PSD pe care-l admir este Ana Birchall. Nici nu zici că este PSD-istă. Mai degrabă zici că face parte din rezistența antiPSD. Bravo ei!!! ?

  • Normal ca o admiri. Pentru ca nu e al PSD decat cu numele. E tot a securistilor vostri, care va fura mai mult ca Dragnea, dar pe care ii venerati din sindrom Stockholm.

  • Tu chiar vrei sa asmuti cainii razboiului din psd asupra Anei? Nu uita ca este casatorita cu unul Martyn, adica nu cu un Mitica, deci e posibil, sau chiar, probabil, sa se fi contaminat de la el cu stilul vestic de gandire si, prin urmare, s-a lepadat in mare masura de miticisme……
   Daca mai e inca in psd se explica poate prin faptul ca singurul minister, cel al justitiei, a adus-o in conflict major cu penalii sai colegi, data fiind miza acestei functii pentru infractorii din psd.
   Dar fiti siguri ca alt post cu probleme nu mai prinde Ana, cat va mai fi psd pe scena….

  • Victor, vezi cum vorbești! Nu mă cunoști, dar faci aprecieri deranjante. Ai un tupeu fantastic. Nu sunt și nu am fost vreodată securist. Sunt un om normal care urmărește viața publică și care se implică ca cetățean cu drepturi și îndatoriri. Am ieșit la proteste, fac parte din rezistența democratică a acestei țări și…da, voi vota. Am lipsit o perioadă lungă de la vot, dar PSD m-a activat. Împotriva lui. Am votat în mai și voi vota în continuare. Voi vota mereu împotriva PSD, un partid care ne-a distrus și ne-a umilit timp de 30 de ani. RUSINE PSD!!!

  • Bine. Nu esti securist. Nu te cunosc si scuzele mele daca te-am ofensat. Dar, faci parte din masa de manevra a noii securitati, daca spui ca ai fost la protestele pro-Securitate din februarie 2017. Sunt convins ca daca esti inteligent si de buna credinta iti vei da seama in timp ca securitatea este o grupare mafiota de zeci de ori mai periculoasa si mai hoata decat PSD si cum si-a intins tentaculele asupra intregii economii si a media. Eu, spre deosebire de tine, nu ma voi duce la vot. Toti cei cu sansa sunt papusile securitatii si nu vreau sa particip la o mascarada sa mimez democratia cand tara e condusa de fapt de o junta securista aservita extern.

  • Si asa ne-am dat seama, la o minimă analiza critică, de faptul că trollii pesedisti au evoluat si ei un pic, au acum un discurs mai subtil in care incearca sa ne convinga de teoria conspiratiei si de faptul ca a nu merge la vot e de fapt o optiune. Pentru ca, nu-i asa, exista un rau mai mare decat PSD si ala se numește baubau, si de-aia e mai bine sa nu mergeți la vot, ca sa nu castige baubau.

  • AlterEgo. Chiar pui de la tine. Eu nu numai ca nu sunt pesedist, dar abia daca stiu pesedisti. Oricum nu ma intalesc cu ei, care or fi decat o data pe an. Si char am spus ce fac. Nu votez. Nici cu Dancila, nici cu Barna, nici cu Iohannis. Cu nimeni. Ce rost are sa votez. In dictaturile militare nu se voteaza. Acum daca ne-au fericit americanii cu junta asta securista cum s-a mai intamplat prin Argentina si alte tari din America Latina, stau si astept… poate se ridica ceva de undeva din praf, ca in Polonia. Si cand va veni momentul, da am sa votez. Acum vin si eu cu niste comentarii pe una dintre cele mai zgomotoase platforme ale securistilor ca sa vada si ei ca suntem destui romani care stim ce fac si sa le amintim si ca sunt tradatori de neam si vanzatori de tara. SRI distruge Romania.

  • Victor, nu m-ai convins deloc. Este treaba ta ce vei face, eu am conștiința mea, cred într-o cauză pe care o urmez și nimic nu mă va abate de la drumul meu. Și un detaliu important. Am fost la majoritatea protestelor, nu numai la cel din februarie 2017, inclusiv la cel din 10 august 2018, unde am luat gaze la greu cu bunăvoința celor pe care încerci să-i ajuți. Sunt o persoană educată și știu să fac diferența între o iluzie, pe care încerci să o prezinți ca pe o sperietoare și realitatea care e cruntă și dureroasă. PSD e o hidră, un monstru urât care vrea să ne țină în beznă continuu pentru a ne fura îmbogățindu-se astfel pe spatele nostru. RUȘINE PSD!

  • @ViCACATor: Ca aparator al coruptiei si coruptilor, esti o scarnavie tradatoare de tara si de neam. Problema principala a Romaniei este coruptia. De-aia nu se face nimic, pentru ca se fura iar cei care fura isi acorda imunitate; pentru ca la putere sunt infractori, impostori, curve si nepoti. De-aia mor copiii in haznalele scolilor sau in maternitati. De-aia nu s-au putut trata marii arsi de la Colectiv. De-aia se moare pe sosele. Toate acestea sunt „realizarili” unor excremente ca tine. Ce ai merita cu adevarat este o pedeapsa de-aia ca in evul mediu, gen tragere in teapa.

 4. ”În calitate de președinte al CSM am decis să sesizez CCR cu un conflict juridic de natură constituțională față de atitudinea ministrului Justiției”, a anunțat Savonea într-o declarație de presă la sediul CSM.”

  Se pare ca Savoniera o intrece la prostie pe deja celebra VVD.

 5. „Doamne”, sper sa prind ziua cand treaba asta o sa fie implementata : https://github.com/the-laughing-monkey/cicada-platform

  Om scapa de toata mizeria oamenilor cu libidou nesatisfacut.

 6. ha ha ha haaaa
  Va dati seama in ce postura ingrata va fi CCR? Dupa ce i-a permis lui slugarel toader sa-si bage labele libidinoase in csm, acum vor trebui sa dea o rezolutie invers :))))

 7. Cuvantul „justitie” suna ca un scuipat in gura acestei magistrata complice cu infractorii. O corupta binecunoscuta si o rusine pe obrazul Justitei din RO:

 8. Valer, singurul om multilateral dezvoltat, in iepoca comunista, e pe cale sa fie proclamat pompier universal, de catre fratii sai de religie bolsevica.
  Maine, valer va fi chemat, probabil, sa rezolve si procesele de paternitate/maternitate din familiile lgbt!
  Tot inainte !

 9. Pai sa ne spuna si noua unde sta scris in constitutie cum trebuie sa se comporte o sluga a penalilor ca sa-i fie nevastuicii cu capul stramb pe plac.

 10. Vezi ca ti miroase gura urât ?

 11. Bataie intre doua bande de ticalosi din PSD.

 12. Babacita savonea e in ipostaza hotului care striga hotii. Iete la cotet scroafo! Ti se termina acu conducerea!

  • Apelativul „scoafa” pentru doamna Savonea este o ilustrare a publicului cultivat de jurnalistii de excelenta Pantazi si Tapalaga. Este ca si cum i-as vedea cu ratul in troaca cu laturi, pentru ca altminteri oricum parca scriu cu copitele.

  • @ViCACATor:
   Apelativul „scroafa” pentru „duamna” savonea este o insulta la adresa scroafei, care este un animal folositor – si foarte simpatic si educat prin comparatie cu „duamna” savonea cea cu avere dubioasa si care ne jumuleste de un purcoi de bani pentru nimic. Pana si excrementul este folositor in comparatie cu „duamna” savonea, pentru ca se poate face din el fertilizant.
   Postacule, sper sa ai parte de o noapte cu babaciunea aia scarboasa! Sau mai stii, o fi ma-ta!

 13. Víctor , Victoras
  Cat mai le lingi kurul la alde dragnioti bai nene ?!

  • Ca sa va dati seama de aberatii. Ca tot spuneti ca sunt postac platit sau psdist sau bugetar desi nimic din toate astea nu sunt, de ce crezi ca m-as agita sa-l servesc pe Dragnea? Ce mi da el din puscarie, ce functii imi promite? E aberant. Dar voi nu ganditi. Voi spuneti ca anticoruptia e un succes si Kovesi e buna, dar la 10-15 ani de anticoruptie, clanurile exporta copii in Italia, mafia traderilor de cereale nu plateste un leu la stat, retrocedarile au crescut de la cateva case date pe sub mana la sute de milioane de euro la ANRP luate de baietii Securitatii, iar firmele din energie au fost tot mai capusate de baietii destepti tot ai SRI si SIE. Dar voi sunteti in plina disonanta cognitiva. Ar trebui sa va hotarati, ori anticorupta a fost un succes si atunci nu mai e o problema, ori a avem problema in continuare si atunci totul a fost o mascarada. 15 ani de succese si anticoruptie triumfatoare nu pot sa sfarseasca tot intr-o mare de coruptie la o tara de mai putin de 20 milioane de locuitori.

 14. Singurul ministru competent și tenace din guvern care luptă pt independența justiției este Ana Birchall. Lia Savonea luptă pt interesele grupului politic psd. Nu inteleg de ce asociatii le de magistrați tolerează ca această teleormaneanca să transforme CSM în propria feuda. Este disperată ca nu o poate numi pe Florea șef siij. Nu stiu cum se întâmplă că la șefia CSM au ajuns numai persoane fără demnitate, gata să slujească grupările mafiote de psd.

  • Ana Birchall, lupta pentru o justitie independenta? Asta este gluma anului. Cum poate lupta o sluga impotriva a ceva? O sluga doar indeplineste ordine, vezi cazul Kovesi. SLUGILE NU LUPTA PENTRU NIMIC, DOAR EXECUTA ORDINE, sa-ti intre bine-n capul ala SEC!

  • Alin!
   Să-ți spun Alin, sau Victor? ?
   A fost liniște…
   Hop, ați apărut odată cu scandalul!
   Și ferească sfântu ce urmează….
   Nu-i așa?

  • @aLIMBIn: Vezi ca s-a balegat javriela baltag. Ia doua-trei galeti ca la ce cur are aia si la cat e de imbuibata pe spinarea poporului, o sa ai de ranit la grajdul ei. Si ia-ti o vacanta, ca o sa ai ce manca la balega ei 2 saptamani!

 15. ce credeti ca vor face cecereii partidului ?

 16. VIctore’! Oare ești PINOCCHIO?!
  Întreb pt un prieten…
  Toate-s vechi și noi sunt toate…
  Acum, dacă ne mai zici ceva picanterii și de doamnele, venerabile…ce vrei tu, Tarcea și cealaltă… îmi scapă…, Îți mulțumim!
  Hai, te rog luminează și pleava asta subțire care comentăm p’acilea!
  Că în rest, personal, am înțeles cu serviciile.
  Mai dă-ne un pic de Soros, că cu ăsta nu sunt in clar…(vezi beneficiari și la noi și la vecini).
  Și în rest, am înțeles mesajul!
  Dar să-ți mai zic o vorbă, românească, nu de la servicii: când îți spun mai mult de 3 oameni că ești beat, normal fiind, te duci și te culci!
  Noapte bună.
  „Decât”!

 17. Noaptea mintii’ intre tastari analfabete si rasate mocnite de impotenta. Salut!

 18. Ceea ce nu inteleg eu este urmatoarea chestiune:care sunt autoritatile publice intre care s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala pe care doreste sa-l sesizeze d-na Savonea. Poate ca nu doreste sa determine in concret acum acest lucru. Doamna Savonea lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba de un conflict intre ministrul justitiei si Ministerul Public determinat de ingerinte grave ale ministrului in activitatea de urmarire penala. Daca erau asa grave precum pretinde cred ca trebuia sa le si determine.Acelasi lucru se poate spune si despre acuzele ca ministrul justitiei exercita actiuni de subminare a autoritatii CSM, fara sa precizeze in ce constau aceste actiuni.E drept ca detaliile sub aceste aspecte pot fi date in cererea adresata Curtii Constitutionale, dar pana atunci din contextul articolului si din cele reperate pana acum din spatiul public pe tematica referita eu nu vad unde este conflictul juridic de natura constitutionala invocat care sa faca necesara sesizarea Curtii Constitutionale.