G4Media.ro

Schimb public de replici între șefa CSM și ministra Justiției / Lia…

Schimb public de replici între șefa CSM și ministra Justiției / Lia Savonea îi răspunde Anei Birchall: Ședințele CSM nu pot avea loc în funcție de ședințele de guvern și nici nu pot fi adaptate agendei fiecărui membru

Șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, i-a transmis vineri ministrei Justiției, Ana Birchall, că ședințele instituției pe care o conduce nu pot fi stabilite în funcție de reuniunile guvernului, astfel încât lui Birchall să-i fie permisă participarea la acestea.

Replica lui Savonea vine la o zi după ce Birchall a transmis un comunicat de presă prin care o acuza pe șefa CSM că a stabilit ședința Consiliului dedicată alegerii conducerii Secției Speciale de investigare a magistraților într-o zi când ea avea programate activități guvernamentale.

Ce i-a transmis Lia Savonea ministrei Ana Birchall:

  • ”Ședințele de plen (ale CSM – n. red.) sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepția situațiilor în care, din motive ce țin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de ședință”;
  • ”Ședințele Plenului Consiliului au avut loc chiar și în condițiile în care nu au fost prezenți toți membrii, întrucât au fost implicați în alte activități stabilite anterior – spre exemplu: deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. – ceea ce evidențiază imposibilitatea adaptării datei ședințelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puțin în situația în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente”;
  • ”Referitor la solicitarea publică a doamnei ministru să i se permită participarea la ședințele Consiliului în calitate de membru de drept, arătăm că există o imposibilitate obiectivă de a da curs acesteia, cu atât mai mult cu cât, din agenda publică a ședințelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeași zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marți, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi)”.

Joi, ministra Justiției a transmis un comunicat de presă cu o serie de precizări referitoare la ședința CSM în care ar fi trebuit să fie validată Adina Florea în postul de conducere al SIIJ, dar la care Ana Birchall nu a participat.

”Doamna președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informată din timp că nu pot participa la ședința Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, ședință care a fost convocată marți după-amiază, având în vederea obligaţiile mele care rezultă din calitatea de ministru al justiţiei. Pentru a evita asemenea situaţii, am purtat, în ultima vreme, discuții cu doamna Lia Savonea în care am rugat-o, aşa cum rezultă şi din documentul ataşat, să stabilească o zi pe săptămână, dedicată Plenului CSM şi care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că doresc să particip la ședințele Plenului CSM”, a declarat ministrul Justiției în comunicatul de presă.

Precizarea ministrului a venit în contextul în care în spațiul public a fost vehiculată ideea că Ana Birchall ar fi boicotat ședința CSM în cadrul căreia procurorul Adina Florea urma să fie validată la conducerea Secției de Investigare a Magistraților. Ședința a fost amânată în lipsă de cvorum.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. e, atunci va vedeti cand puteti 🙂 :).