G4Media.ro

Consiliul Superior al Magistraturii se pronunță, la sesizarea unui ONG, asupra oportunității…

Consiliul Superior al Magistraturii se pronunță, la sesizarea unui ONG, asupra oportunității foii de parcurs referitoare la întărirea statului de drept, inițiată de Statele Unite

Consiliul Superior al Magistraturii a suplimentat, marți, ordinea de zi și a pus în discuție o solicitare transmisă de Centrul pentru Resurse Juridice, care solicită CSM să se pronunțe asupra oportunității ”foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România, la care lucrează, la inițiativa părții americane, Procurorul General al SUA împreună cu ministrul justiției din România.

”Solicităm Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea obligației constituționale de a fi garant al independenței justiței să exprime un punct de vedere public cu privire la existența, conținutul, respectiv oportunitatea unei astfel de ”foi de parcurs”. Vă rugăm, de asemenea, să precizați dacă sunteți implicați în conceperea acestei ”foi de parcurs”, se arată în adresa semantă de Georgiana Iorgulescu, director la Centrul de Resurse Juridice, transmisă pe data de 13 septembrie Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe data de 5 septembrie, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat joi, la București, că Procurorul general american a contribuit la o foaie de parcurs (”roadmap”) cu rol consultativ privind un stat de drept puternic în România, transmite euractiv.ro.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă la Ambasada SUA la București, ce le-ar spune celor care susțin că Statele Unite sub Administrația Trump sunt mai puțin preocupate de problema statului de drept în țări ca Polonia, Ungaria și România, Gordon Sondland a declarat că ”dimpotrivă, în realitate, SUA sunt foarte preocupate de statul de drept”.

”Nu doar din motive evidente, nu poate exista o societate civilă fără stat de drept, e foarte dificil să creezi un climat investițional favorabil în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau – și mai important – dacă regulile se schimbă de la o zi la alta. Statul de drept e esențial”, a explicat Sondland.

El a adăugat că un exemplu al îngrijorărilor americane privind statul de drept e faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției în SUA pentru ”a continua să lucreze în mod direct cu el și cu echipa sa asupra foii de parcurs cu rol consultativ la care el (William Barr – n.r.) a contribuit”.

Potrivit diplomatului american, această foaie de parcurs cuprinde prevederi și măsuri adecvate – în opinia SUA – care să fie introduse în legislație și în ordonanțe ”pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”.

Ambasadorul american nu a dorit să ofere detalii despre această foaie de parcurs.

Context

Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a anunțat, pe 26 august, că a invitat-o pe ministrul justiției, Ana Birchall la Washington în luna septembrie și că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”.

Anunțul procurorului general al SUA abunda în aprecieri elogioase, un lucru mai puțin obișnuit în comunicarile oficiale.

”Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce privește angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internațională.

Sub lidership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce privește problema anti-corupției”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. CRJ a rămas în februarie 2019 fără bani de la guvern (i-a fost retras statutul de utilitate publica) si acum o macaie ca sa reintre in gratiile celor din conducere.

  O sug prin batista poate, poate primesc si ei un cadou.

 2. O sa cotcodaceasca gainile alea, savonea, baltag & co cum ca e inoportuna, o sa isi dea si scarbovina cu parerea ca aia nu stiu ce e aici, o sa sara iarasi gurnalistii celor 30 de arginti.

 3. Oricum ai privi-o și ai suci-o , chestia are clar implicații majore pentru RO ! Zilele care urmează ne vor clarifica cu siguranță asupra lor.

 4. America are tot interesul sa nu devenim o tara sud americana sau o gubernie ruseasca. Pe de alta parte, visul PSDului e o tara saraca, plina de asistati, cu o administratie corupta si mufata la resurse publice.

 5. Ambasadorul SUA la UE a mai spus ca Foaia de parcurs a fost inmanata Presedintelui Romaniei, Premierului si Minsitrului Justitiei. Intrebat daca va fi facuta publica, el a raspuns ca DECIZIA apartine partii romane.

  Dar nu e NU-i PRIMA data cand Romania primeste de la americani o Foaie de parcurs privind Statul de Drept, uite aici in 2017:
  CAPITAL, 29 Martie 2017: „Companiile americane i-au oferit Premierului Grindeanu o FOAIE de parcurs privind Statul de drept.
  O delegaţie a companiilor americane i-a oferit premierului Grindeanu o Foaie de parcurs, scrisă de Experţi de la Washington, cu prevederi referitoare la Statul de drept, transparenţă şi eficienţă, pe care Oamenii de afaceri din SUA le consideră prioritare pentru dezvoltarea afacerilor între cele 2 părţi.
  Sorin Grindeanu a avut miercuri o întâlnire cu o delegaţie condusă de Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român AMRO.
  „Statul de drept, transparenţa, eficienţa, acestea sunt incluse într-o foaie de parcurs pe care am prezentat-o celor două guverne, din SUA şi din România. Mi se pare o parte extrem de normală în a face afaceri, pentru ca priorităţile să fie focusate clar ambelor guverne. În trecut, Guvernul SUA a lucrat foarte aproape cu Guvernul român pe toate aceste chestiuni.” a spus Stewart, la finalul întâlnirii.
  Domnia sa a precizat că foaia de parcurs a fost pregătită de experţi din Washington care sunt familiarizaţi cu domeniul de afaceri şi cu România.
  https://www.capital.ro/companiile-americane-au-oferit-premierului-grindeanu-o-foaie.html
  Oare din acest MOTIV l-a DEMIS Dragnea pe Grindeanu!

  In plus, nici o reactie din Guvern sau din PSD(exceptie Codrin Stefanescu!) dupa declaratiile de ieri ale Anei Birchall!
  Veorica vrea in SUA, are nevoie de poze pentru campania prezidentiala, cum sa iasa acum sa o atace pe Ana Birchall?
  Veorica a mers la plimbareala in SUA in viizita de lucru si in Martie 2019, s-a intalnit cu liderii unor companii americane, oar cate or fi investit in Romania?
  Nu stim, dar stim ca va avea de raspuns la intrebarea legata de OUG 114, care e motiv pentru Exxon Mobile sa-si reduca afacerile in Romania, asta fiind mare semn de intrebare, sa vedem cum o va suci si invarti Veorica PSDista!

 6. al cui e oengeu ? felixescu & asociatii ? baselinii & asociatii ?
  morsa competenta si degraba halitoare de bani ?

 7. Nu, nu, niciodata ”foaie de parcurs” de la USA, noi, savonierele, vrem foaie de parcurs de la Putin, si aia de la UE ne miroase! Asa, ce ti-e si cu americanii astia, cum vor ei sa atenteze la ”independenta” justitiei psdiste!

 8. ONG-ul puscariasilor , care se tem de tot ce misca-n jurul lor. Din pacate , sunt sustinuti de justitiabili care striga in gura mare ca apara independenta justitiei, calcand in picioare adevarul si umilind romanii cinstiti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.