G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al CSM îi răspunde lui Birchall: ”Prevederile legale nu…

Purtătorul de cuvânt al CSM îi răspunde lui Birchall: ”Prevederile legale nu impus președintelui CSM consultarea membrilor pentru convocarea ședințelor”/ Miza controversei, numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale

Daniela-Ioana Stăncioi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, precizează, într-un comunicat de presă,  că nu există prevederi legale privind obligativitatea președintelui CSM de consultare a membrilor în  legătură cu data de convocare a ședințelor, aceasta fiind doar o cutumă. Afirmațiile lui Stăncioi vin după ce ministrul Justiției, Ana Birchall, și-a exprimat nemulțumirea că Lia Savonea, președintele CSM, a convocat Consiliul fără să consulte membrii acestui organism.

”Nicio dispoziție legală sau regulamentară nu impune președintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării ședințelor de plen. Cutumiar, de-a lungul timpului, implementând cooperarea loială între președinte și membrii aleși, aceștia au fost consultați în măsura în care a fost posibil și s-au aflat în activitate, cu privire la data propusă pentru convocarea ședinței de plen. Nici în mandatele anterioare ale Consilliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către președinte în vederea convocării ședințelor de plen sau secții”, a afirmat Daniela-Ioana Stăncioi.

Aceasta precizează că, în legătură cu organizarea ședințelor, președintelui CSM îi incumbă comunicarea ordinii de zi cu trei zile înainte, condiție respectată în cazul ședinței programate pentru 8 octombrie.

Ministrul Ana Birchall a criticat, într-o scrisoare obținută de G4Media.ro, maniera în care șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a convocat ședința plenului din data de 8 octombrie. Savonea vrea, pentru a șasea oară să o instaleze pe Adina Florea la conducerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

”Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM” își începe scrisoarea Birchall. Ministrul mai semnalează că de peste două săptămâni plenul nu a mai fost convocat și îi cere Liei Savonea explicații în acest sens. ”Nu pot să nu mă întreb care este totuși urgența” completează Ana Birchall. (Vezi scrisoarea AICI)

Mai mult, între 7 și 8 octombrie, la Luxemburg se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne, la care participă și ministrul Justiției Ana Birchall. (https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2019/10/04/main-topics-and-media-events/)

O absență a lui Birchall de la plenul CSM ar însemna un vot negativ în minus în procedura instalării Adinei Florea la șefia Secției pentru anchetarea magistraților, întrucât până acum, Birchall s-a opus de fiecare dată.

Foto: Lia Savonea, președintele CSM (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Ministrul justitiei trebuie sustinut pentru a bloca activitatea grupului infractional organizat psd din justitie.
  Oare nimeni nu a vazut ca Florea nu a facut nimic la Constanta ?
  I-a lasat pr Mazare si Nicusor Constantinescu sa-si faca de cap.
  Oare nimeni nu a vazut ca la interviul pentru sefia DNA Florea s-a facut de ras, a dovedit maxima incompetenta ?
  Oare nimeni nu a vazut abuzurile si relele tratamente impotriva fostei Sefe a DNA ?
  Oare nimeni nu a vazut ca la concursul trucat pentru sefia Sectiei Speciale, Florea nu putea obtine nota pe care a primit-o ?
  Absolut nimic nu o recomanda pentru a conduce Sectia Speciala. Dimpotriva.
  Toata lumea cere desfiintarea Sectiei Speciale.
  In aceste conditii, este evident ca Florea si Savonea fac parte dintr-un grup infractional organizat.
  De ce nu face nimic presedintele ?
  De ce nu face mai mult ministrul justitiei ?
  De ce nu fac nimic Partidele de Opozitie, Societatea Civila, Intelectualii, Studentii, Ziaristii independenti, Actorii, Asociatiile magistratilor cinstiti si competenti ?
  Cu doar cateva voci izolate nu se poate face nimic.
  Toata lumea trebuie sa se ridice si sa sustina revocarea si arestarea Liei Savonea, desfiintarea Sectiei Speciale, votarea motiunii de cenzura impotriva guvernului mafiei psd.

  • @ alina

   Vad ca ai postat acelasi txt ca si la articolul in care era prezentata scrisoarea birchallei – aceasta walhalla insider a #kondensatorilor in PSD

   Tu habar nu ai cum se aleg membri CSM, din moment ce pui atatea intrebari fara sens.

   „Rolul și structura art.133 – Constituția României, republicată în 2003”

   Art. 133

   (1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției.

   (2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care:

   a) 14 sunt aleși

   în adunările generale ale magistraților și validați de Senat;

   aceștia fac parte din doua secții, una pentru judecători și una pentru procurori; prima secție este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori;

   b) 2 reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputație profesională și morală,

   aleși de Senat;

   aceștia participă numai la lucrările în plen;

   c) ministrul justiției,

   președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și

   procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

   (3) Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre magistrații prevăzuți la alineatul (2) litera a).

 2. Publicati motivarea iccj in dosarul kovesi !

  • ÎCCJ a motivat decizia prin care a dispus ridicarea controlului judiciar în cazul LCK, menționând, printre altele, că acuzațiile sunt lipsite probe, claritate și precizie. Procurorul de caz, Adina Florea, este criticat dur de judecător.
   „În evaluarea prezentei plângeri, Judecătorului de drepturi şi libertăţi reține neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale în personam și punerii în miscare a acțiunii penale (lipsa de claritate a acuzațiilor aspect ce echivalează cu inexistența notificării oficiale, existența unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acțiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanţei prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligaţii decât cele expres şi limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiza elementelor ce țin de temeinicie, se arată în document”

 3. De ce o atacati pe doamna Savonea?
  Ea este ce a mai frumoasa, gratioasa si divina femeie judecator! Ea este de o corectitudine rar intalnita pe acest pamant!
  NU, ea nu este ce a mai imputita si ordinara SCLAVA a PSD -ului! Ea este Lia Savonea si atat!

  • Doar doamna cu coasa mai e la fel de grațioasă, în special atunci când face pirueta care i-a adus celebritatea, rotind instrumentul ascuțit deasupra capului…

 4. Un ministru al justiției, parte a puterii executive, își permite să „ia la refec”, să se răstească precum vechilul la slugă, președintele CSM, parte a puterii judecătorești și toată societatea civilă aplaudă ca la … al n-șpelea congres. Culmea este că acest ministru este membru cu drepturi depline al „ciumei roșii”, dar dacă se pare că este susținut de unchiul Sam, nu mai contează !

 5. Morala ce va spune ?! Secaturi aservite .
  Colcaie tribunalele de judecatori care fac intelegeri cu avocatii , cu functionarii publici chemati in instanta de cetateni , ……

  Secaturi ordinare .

  • Te inteleg si-ti dau dreptate. Se pare ca cel mai mare putregai e de fapt in Justitie nu in politica!

 6. Oare cat isi mai face de cap Scaraoțchi a justitiei asta ? Nu ar trebui ca dnul Presedinte sa se deranjeze la urmatoarea sedinta CSM , daca nu a facut-o pana acum sa mai taie din scrobeala vacii nebune ?!! Cum e posibil un asemenea comportament la acest nivel ? Incep sa cred ca CSM e o cloaca in totalitate daca nu e capabil sa transeze de atata vreme chestiunea SS cand are si sprijinul MJ !!

  • @ EVA

   Tu ce mar stiricat ai mancat ? Nu mai intelegi ce citesti ?

   Cum poti sa afirmi ca CSM are sprijinul MJ ?! :)))

 7. CSM-ul are atributii sa respecte legea si sa oritejeze independenta justitiei. Se stie ca SS este o sectie ilegala , la dispozitia puterii politice , ptr.care institutiile Europene in materie cer desfiintrea acesteia. Sefa CSM , doreste in, sa mai aiba un instrument de presiune asupra magistratilor , in afar de IJ, ptr. a-si apara interesele si a face jocuri in politica. Ne intrebam , unde-i independenta justitiei si de catre cine-i aparata? Iar acesta grupare anti justitie ptr. ce este platita?

 8. Eu o sustin pe Birchall. Se vede ca e mai buna ca Savonea.

 9. Motivatie puerila Succes Dna Birchall. Trebuie schimbata acesta grupare de atac si presiune pe justitie. Isi apar propriile interese , dar si ale unor potentati ai zilei.

 10. @X-linc
  Se aduna ca sa se stranga, a sasea sau a saptea oara, pentru a numi , sub presiunea lui Scaraotchi pe Coana Alinuta sefa la SS.
  Birchall, Comisia de la Venetia, oameni si organizatii sanatoase la cap au sustinut desfiintarea SS. Da, Presedintele poate participa la sedintele CSM si chiar a participat la una. Daca nu si-a epuizat resursele de intelegere ar putea sa-i invadeze si lumineze cumva. Acolo lucrurile capata accente grotesti, ma tem ca -i bate daca o blocheaza iar !
  Cine mananca mere stricate ?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.