G4Media.ro

BREAKING Schengen, încă un eșec: Miniștrii Justiției și Internelor din UE reuniți…

Foto: BEN BORG CARDONA / AFP

BREAKING Schengen, încă un eșec: Miniștrii Justiției și Internelor din UE reuniți la Bruxelles nu au aprobat primirea Bulgariei și României în spațiul de liberă circulație/ Ministrul bulgar de interne: Cele două țări sunt în continuare tratate la pachet

Așa cum se anticipase, miniștrii justiției și cei afacerilor interne ai țărilor din UE (Consiliul JAI), reuniți astăzi la Bruxelles, nu au dat undă verde primirii Bulgariei și României în “spațiul Schengen”.

Cel care a anunțat mai întâi noul eșec a fost ministrul de interne al Bulgariei Kalin Stoianov, care a spus că cele două țări sunt în continuare tratate “la pachet”, în special în fața opoziției Austriei și Olandei. Kalin Stoianov, proaspăt în postul de ministru de interne, s-a declarat însă “optimist” și a spus că a avut contacte cu Cătălin Predoiu pentru o strategie comună.

  • UPDATE 20.30 Europarlamentarul Eugen Tomac a adeclarat pentru G4Media.ro că, în Consiliul JAI de marț,  nu s-a luat practic nici o decizie, nu a fost un vot deși tema celor două țări la Schengen a figurat pe ordinea de zi, pentru a nu risca o acțiune în instanță din partea României.

Ba chiar s-a aflat, în culise, că unii oficiali au fost iritați de faptul că cererea Bulgariei și României s-a aflat pe ordinea de zi, mai ales că unul dintre oponenții principali ai primirii României în Schengen, Olanda, nu are încă un guvern funcțional, după ce partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilder a obținut cele mai multe locuri la ultimele alegeri parlamentare.

Parlamentul European ceruse deja încă din decembrie 2018 ca România și Bulgaria să fie cooptate în spațiul Schengen, urmat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. Sigur, nu toată lumea în Parlament este de acord, iar Comisia UE nu a făcut decât o recomandare, Comisia fiind în realitate executivul Uniunii. Decizia finală nu îi aparține, așadar, Comisiei, iar Parlamentul UE a făcut la rândul lui doar o recomandare.

Decizia finală le aparține capitalelor țărilor membre ale zonei Schengen, din care fac parte 22 de țări ale UE, dar și Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein.

Promisiunile sunt vechi. Tot în decembrie 2018, simultan cu recomandarea Parlamentului European, președintele de atunci al Comisiei UE, Jean-Claude Juncker, i-a făcut aceeași promisiune Vioricăi Dăncilă, șefa guvernului român la vremea respective.

În afară de Austria, principalul adversar al primirii României rămâne Olanda. În noiembrie 2022 deja, parlamentul olandez a adoptat o rezoluție prin care cerea guvernul premierului Mark Rutte să opună un veto primirii în Schengen a Bulgariei și României, până când vor fi efectuate verificări suplimentare — evidențiind prevalența continuă a corupției și a criminalității organizate în cele două țări.

Schengen are de-a face cu cooperare între justiții

Pentru țările membre în UE, cum sunt România și Bulgaria, Schengen nu are decât o legătură indirectă cu libera circulație a persoanelor, sau cu dreptul de a lucra în alte țări ale UE. România în Schengen sau nu nu schimbă nimic din faptul că românii pot să călătorească, să se instaleze sau să lucreze liber în toate țările UE.

Sigur, rămân întârzierile în transporturile de bunuri la frontiere, însă unul din principalele avantaje al faptului de a fi în Schengen are de-a face mă întâi cu cooperarea între justiții, căci dacă România nu e în Schengen, atunci deciziile tribunalelor de la o țară la alta nu sunt automat respectate.

Intrarea în Schengen este o obligație

Apoi, un lucru deseori ignorat este că în realitate aderarea la Schengen nu este vreun soi de răsplată. Realitatea stă exact pe dos: aderarea la zona Schengen (ca și la Euro) reprezintă o obligație pentru statele membre în UE, iar nu premii de bună purtare. Tratatele UE spun că toate țările membre (cu excepția Irlandei) sunt obligate să adere la Schengen „odată ce îndeplinesc condițiile”; și toate (cu excepția Danemarcei) sunt obligate să treacă la euro „de îndată ce condițiile economice le-o permit”.

Așa încât nu e vorba de un drept neacordat până acum României, ci de o obligație pe care Austria și Olanda consideră că în situația prezentă România nu o poate încă îndeplini. În schimb, toate rapoartele oficiale ale Comisiei Europene și rezoluțiile votate în Parlamentul European arată că România este pregătită să adere la spațiul Schengen.

În afară de beneficiile pentru economie n general, principalul avantaj pentru simplii cetățeni ar fi că n-ar mai sta atunci la cozi la aeroport iar transportatorii n-ar mai pierde zile în șir la granița cu Ungaria sau Bulgaria, întârzieri care se reflectă în costuri mai ridicate pentru bunurile exportate. În schimb, granițele externe ale României vor deveni frontiere Schengen, inclusiv cea cu Republica Moldova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Deci daca sunt tari in Schengen care nu fac parte din UE, ma intreb de ce UK a fost exclusa?

    • Tǎrile non-UE dar parte a spațiului Schengen nu a drept de vot in ceea ce priveste extinerea spatiului.

      UK chiar si cand era membra UE nu era parte a Schengen.

      Irlanda, Cipru sunt tari UE dar nu sunt si in Schengen.

    • Sunt tari non UE, dar care sunt membre schenghen..Norvegia, Elvetia, Lichtenstein, islanda

    • ca nu ma i ein ue? DAAA?

    • schimba nick” dupa pnl si tu? nu te bantuie bratianu? nu esti ironic postacule esti penibil ca si pnl. Ce aveti ma cu bratianu? Dau un … o chestie la bor si il fac sfant. Mai bun a fost maniu de la taranisti. 🙂 Votati pardide istorice si habar nu aveti ce votati. LAs cai bine si asa. DA SI FUGI.

    • Niciun ministru din guvernul mafiei nu-si asuma raspunderea. Mafia PSD-PNL si acolitii lor de la AUR merge pe burta!

  2. Cum sa fie Romania primita in Schengen cand e condusa de continuatorul neocomunismului, PSD, partid al carui presedinte si premier, ba are treaba prin Dubai, ba sa cumpere avion de lux dedicat zborurilor demnitarilor actuali si viitori, aspirand, desigur, la presedintia tarii, in tacere.

    • Nimeni a invocat un astfel de argument pentru refuzul admiterii României în Schengen!

    • confunzi cumparatorul cu „inchiriatorul”. „aspiratorul” la presedintie vrea avion de stat (ceea ce mi se pare normal si mai ieftin, poate sa faca „compania aeriana a statului roman” ca oricum e mai ieftin decat tarom), dar a zis ca e normal pentru delegatii oficiale de politicieni , sportivi,,, ce e anormal? Candva se facea airbus la bacau. habar nu am daca se mai face. 3 avioane Romania1,2,3 Disponibile pentru sportivii care ajung in campionate macar europene, pentru copii care iau primele locuri la olimpiade (si nu ducem lipsa pe banii parintilor)

  3. Adică valorile europene UE sunt relative, negociabile. Cetățenii pot avea viteze diferite.

  4. pare ca Miniștrii Justiției și Ministrul Internelor din Romania au facut „totul” 😂, dar altii nu ne-au vrut deci, nu se simt ca ar avea vre-o responsabilitate in privinta esecului

  5. Nu ne mai trebuie Schengen, din 2025 mergem in USA fara viza, asa ne-a promis covrigaru’. Votati USL, dar mai ales PSD. Ciolacu presedinte, huoo USR

  6. „Schengen are de-a face cu cooperare între justiții”
    Deci motivul principal pentru care nu suntem primiți este starea Justiției! Cum ar fi fost să ne primească în halul ăsta și toți să respecte automat deciziile tribunalelor românești și bulgărești?!
    Acesta este adevărul care nu se poate spune de către politruci și guvernanți!

    • Nu asta a spus autorul, ci ca sentințele ar fi aplicate automat în orice stat membru Schengen.

      Dar, problema economică este de fapt cea determinantă!

    • Tocmai am scris că asta nu se spune, nici măcar de către autor!

  7. Stăm și ne gândim tâmp, fără a putea primi un răspuns din partea cuiva la întrebarea de ce a fost susținută aderarea Croației Schengen și este respinsă ferm aderarea României?!

    • Simplu: e pe interese.

    • pentru ca romania nu prezinta interes turistic?
      cat faci de la viena pana la dubrovnik? cat faci de la viena pana l;a tuzla (de romania dar aceleasi peisaje) diferenta 2 zile. Croatia e ibiza pentru saraci, Mergeti macar sa vedeti ce standarde are croatia. 2 luni in curacao sezon sunt echivalente cu 1 saptamana in croatia. daca esti fan motor si nu wind, cu toate ca in croatia f mai bine daca esti pe wind. Dar nu cu familia. Credeti ca verifica cineva cand te plimbi? Cum e cu s… cum ii ziceti voi pe mare? A plecat mama cu avionul, a fost operata si dupa 4 luni am ajuns acasa, si eu , fara sa ma intrebe nimeni unde si de ce merg. Ce a nasol este pentru unii IT-sti frustrati care nu inteleg ca poti sa te distrezi sa te plimbi si sa muncesti (aberant, sa faci bani, daca iti place ce faci nu e munca)

    • aveam macar de la mine pretentia ca pot sa scriu. Unii nu vor intelege postul anterior, Ideea e FUGITI BAAA. Daca sunteti profesionisti. Nu va uitati in spate ca reusiti sa ajutati mai mult din exterior. Incercati sa scapati de complexul de victima si de „cinstit”.

  8. Oricare dintre urmatoarele: intrare chiar si pe jumatate in Schengen chiar si din martie 2024 (pt trafic aerian) spre ex, intrarea in OECD, ridicarea vizelor pentru USA or sa fie un MARE MARE plus pt socie.tatea romaneas.ca. Si 1 din 3 daca se intampla pana la alegeri.le europarlamenta.re s-ar putea sa fie decisive la vot. Daca cumva se intampla 2, 3…ar fi incredibil! Bulgarii si reprezentan.tul lor, era mult mai optimis.t chiar si pentru intra.re inca de anul asta, inceput de an viitor!

  9. Ciordacu nu ne bagă în Schengen ne bagă în FALIMENT

    • aveti motiv. asta e de vina ciumpalacu. da vina pe el si voteaza iliescu chiar daca e aproape mort. NU va dati seama ca nu va uitati pe cv-uri? Nu intelegeti ca oamenii din partid se schimba la 6 luni? Nu intelegeti ca fara o revolutie nu se va schimba nimic? in 89 tata a murit pentru o idee. Un pic mai tarziu am plecat departe, si am ramas acolo. Lucram 3 la o companie si in satul ala noi 3 aducem mai multi bani decat pescarii. Dar exista respectul reciproc. Da, si nordicicii sunt mai „calzi ” decat latinii. Sa vedeti turism aici nu la moldova sau maramures. Artificii pe bmw? Nu ai cum ca statul nu iti permite sa ajungi fara asigurare.

  10. S-a rezolvat, nu se poate.