G4Media.ro

BREAKING Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației…

BREAKING Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației fără “consimțământul” autorilor – anunță Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care se “delimitează” de afirmațiile Monicăi Anisie

Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației fără “consimțământul” autorilor – anunță Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care se “delimitează” de afirmațiile Monicăi Anisie, relatează Edupedu.

UPDATE: Ministerul Educației a reacționat după publicarea replicii Autorității pentru Protecția Datelor

„Precizăm că în răspunsul transmis către Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională de Supraveghere nu a făcut nicio referire la necesitatea existenței consimțământului autorilor tezelor de doctorat în scopul publicării acestora.

În concluzie, conform celor precizate mai sus, publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației și Cercetării în baza obligației legale stabilite de art. 168 alin. (9) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”, informează instituția, într-un comunicat de presă.

“Ne delimităm în mod ferm de afirmațiile doamnei Ministru care reflectă o interpretare eronată a dispozițiilor RGPD și o neînțelegere a punctului de vedere exprimat de Autoritatea Națională de Supraveghere”, se mai arată în comunicat.

Citește integral pe Edupedu

Context. După ce ministrul Monica Anisie a anunțat că va face publice 7.000 de teze de doctorat, instituția pe care o conduce le-a transmis tuturor universităților o adresă în care le spune că publicarea tezelor de doctorat se poate realiza după “oferirea posibilității de a se opune pentru motive întemeiate”. Motivarea invocată de Minister: GDPR.

În cadrul audierilor de la Parlament, Monica Anisie a declarat, marți, că acordul autorului pentru publicarea tezei de doctorat este o solicitare a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

„Am aici adresa transmisă către Autoritatea națională de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal. Concluzia Autorității: dezvăluirea datelor personale în publicarea tezelor de doctorat, se poate realiza (…), prelucrarea este necesară, cu informarea prealabilă a persoanei vizate și oferirea posiblității de a se opune. În acest context, am transmis către instituțiile de învățământ superior o adresă prin care îi înștiințez și le-am solicitat ca până la 31 martie modelul contractului cadru de studii universitare de doctorat să fie modificat, astfel încât să cuprindă și acordul persoanei de a-i fi publicată teza”, a afirmat Anisie.

Legea educației în vigoare în acest moment prevede următoarele:

 • Art. 168 – (9) Teza de doctorat este un document public. Aceasta se redactează și în format digital. În domeniul artelor, teza de doctorat poate fi însoțită de înregistrarea pe suport digital a creației artistice originale. Teza de doctorat și anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educației și Cercetării, cu respectarea legislației în vigoare în domeniul drepturilor de autor.

Ministerul Educației a reacționat imediat după ce Edupedu.ro a publicat replica Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.). Potrivit unui comunicat publicat pe site, instituția precizează că va aplica Legea Educației și va face publice lucrările, iar poziția ministrului Monica Anisie de la audierile din Parlament ar fi fost doar aceea de a ”a da citire” punctului de vedere primit de la Autoritate. Instituția insistă asupra faptului că a cerut universităților să le ofere posibilitatea doctorilor să se opună publicării, justificând asta cu documentul primit de la ANSPDCP.

Citește integral Ministerul Educației abuzează de GDPR ca să-i protejeze pe plagiatori și mediocri: tezele de doctorat din 2016 până în prezent vor fi făcute publice doar dacă autorul e de acord / Legea educației: “Teza de doctorat este un document public”

Sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Teza de doctorat se susține în sesiune publică și este o lucrare publică. Numai miniștrii habarniști declară că vor cere permisiunea de a publica tezele de doctorat și numai guvernele marionetă își permit să dea ordonanțe prin care pun la secret registrele matricole și tezele de doctorat. Dacă în condițiile de reglementare a doctoratului s-ar impune o condiție ca în termen de un număr rezonabil de ani, dacă teza de doctorat nu-și dovedește utilitatea științifică prin includerea rezultatelor ei în altă lucrare de cercetare științifică sau lucrativă, atunci beneficiile de care s-a folosit autorul pe baza ei, își încetează valabilitatea, atunci nu ar mai fi atâta „foame” de doctorantură.

 2. Uau ce revelatie, cineva respecta legea in Romania.

 3. Probabil ca zeci de mii de doctori postrevolutionari, sefi de institutii, politicieni, lideri de sindicat, oameni transpartinici ar trebui sa returneze beneficiile obtinute prin titlul obtinut de multe ori prea usor pentru importanta acestuia!
  Suntemi campioni europeni la doctorate, in tara Vulpitei si a analfabetismului functional cronic!
  Rusine celor din minister care au incercat sa isi apere prietenii si sustinatorii!
  Rusine PNL daca este partas la acoperirea mizerie morala!
  PNL va pierde mult daca se crede pe cai asa de mari incat se baga in troaca mizeriei morale a doctoratelor de carton! Daca au persoane care nu au avansat corect, sa le retraga!

 4. Nasol, majoritatea parlamentarilor, persoane din alte autoritati publice, etc- doftori- au plagiat, iar cei care nu fost descoperit sunt cei sanjati sau santajabili de unii sau de altii.In afara stiintelor exacte-cercetare-tehnologie materializate palpabil, cele in economie, DREPT, etc sunt plagiate aproape TOTAL.

 5. Stati linistiti ca stim ca Anisie e o fufa proasta.

 6. Draga Gabriela Constantinescu, te rugam ca, dupa ce termini salata boeuf, sa revii aici, ca sa ne lamuresti una-alta, chestii cu PNL.

 7. N-ar fi rău dacă le-ar face pur și simplu publice, nu să le livreze ministerul, sau nu, pieptănate, sau nu, când și dacă are chef, sau nu.

 8. 20% este sporul de doctorat. Daca il taiati pe asta, de ce oare are exista, rezolvati cea mai mare parte din plagiate.

 9. Vaai, ce bucurie! Ne place sa bârfim, sa aflam, sa citim teze de doctorat, sa ne dam cu părerea!
  Că ne pricepem sau nu, nu contează!
  Sa moara capra vecinului! Yeeee!!!

  • Ne place sa se verifice de catre specialisti ( si sa dea verdicte instantele abilitate) daca sporul de doctorate de 50% din salariul de bază minim brut pe țară este bazat pe INFRACTIUNI sau nu!
   Inca o modalitate de sifonare a banului public din cauza careia nu avem autostrazi, spitale, scoli.
   La puscarie cu toti infractorii vrem, nu barfa.

 10. Pai nu ar trebui sa fie motiv de mandrie si o onoare faptul ca li se popularizeaza lucrarea stiintifica si rafinamentul intelectual este revarsat peste norod?
  AAAhhh, e vorba de sporul de 50% din salariul de bază minim brut pe țară luat prin incalcarea legii si frauda intelectuala. Am inteles, adica se fura bani de la buget cu ”doctorate”. OK, face sens, s-a umplut Romania de parveniti jegosi, de analfabeti morali si de parveniti cretini care nu valoreaza un scuipat. Dar sun ”doctori” infractorii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.