G4Media.ro

BREAKING Proiect de lege: Autoritatea Electorală Permanentă vrea să limiteze cheltuielile partidelor…

BREAKING Proiect de lege: Autoritatea Electorală Permanentă vrea să limiteze cheltuielile partidelor cu propaganda / AEP propune ca limita maximă care poate fi cheltuită de partide  să fie de 30% din valoarea totală a sumelor primite de la bugetul de stat

Autoritatea Electorală Permanentă propune modificarea legii finanțării partidelor politice, astfel încât acestea să nu poată cheltui mai mult de 30% din valoarea totală a sumelor primite de la bugetul de stat cu propaganda, se arată în proiectul de lege consultat de G4Media.ro.

În ultimii ani principalele partide politice, PNL și PSD, au cheltuit din subvenția primită de la stat, fără a avea o limită impusă în lege, milioane de euro cu propaganda în presă în afara campaniilor electorale, cumpărând în acest fel tăcerea presei sau știri pozitive.

Proiectul de lege privind pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale va fi înaintat Guvernului, urmând să fie spus dezbaterii publice.

  • Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în septembrie, pentru Recorder: ”ar fi bună o intervenție pe legea finanțării partidelor, să venim cu o reglementare: ce sumă avem voie. Nu am nici o problemă și o să merg în coaliție cu o propunere, exact cum se pot cheltui banii: din subvenție o sumă merge la presă, o suma la salarizări, alta la chirii, ca să fie totul într-o anvelopă, foarte clar”.

Redăm mai jos modificarera propusă de AEP:

Art. 25. – text nou
(1) Veniturile care provin din sume de la bugetul de stat pot avea următoarele destinații:
a) cheltuieli necesare funcționării partidelor politice, care includ: cheltuieli cu energia electrică, energia termică, combustibil, apă, salubritate; asigurări pentru clădiri proprii, în comodat sau închiriate și pentru mijloacele de transport proprii; chirii pentru sedii; impozite pe clădiri și mijloace de transport; lucrări de întreținere și reparații clădiri, mijloace de transport proprii și alte bunuri mobile și imobile; abonamente pentru publicații; servicii de poștă, curierat, telecomunicații, internet și IT; obiecte de inventar, furnituri de birou, materiale consumabile; piese de schimb, carburanți, lubrifianți, consumabile pentru mijloacele de transport proprii; comisioane bancare; servicii cu caracter administrativ-gospodăresc; servicii de pază, protecție și prevenirea și stingerea incendiilor; transport, cazare și alte drepturi bănești ocazionate de deplasări în țară și în străinătate ale membrilor; cotizații/contribuții datorate organizațiilor politice internaționale la care este afiliat partidul politic; comandarea de sondaje de opinie, studii, cercetări sociologice; consultanță politică; consultanță juridică; onorarii avocați, notari, executori judecătorești și experți; taxe notariale, taxe de timbru judiciar, taxe mărci înregistrate; servicii specializate cu caracter financiar-contabil; servicii de audit; servicii prestate de societăți specializate sau de personal calificat în domeniu pentru punerea în aplicare a legislației în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal; organizarea de activități cu caracter politic; cheltuieli cu instruiri electorale ale membrilor efectuate de către organisme certificate; indemnizații ale reprezentanților în organismele electorale; despăgubiri, amenzi, confiscări, penalități, dobânzi sau majorări de întârziere; alte cheltuieli necesare desfășurării activității partidelor politice;
b) cheltuieli de personal ale partidelor politice și cheltuielile aferente plății drepturilor de proprietate intelectuală, care includ: salarii și drepturi bănești asimilate acestora, stabilite prin negociere în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv impozitele și contribuțiile aferente drepturilor salariale, reținute la sursă; servicii de medicina muncii și protecția muncii pentru salariați; drepturi de autor și drepturi conexe; înregistrarea, reînnoirea și modificarea mărcilor;
c) cheltuielile partidelor politice pentru publicitate;
d) cheltuielile partidelor politice pentru finanțarea campaniilor electorale și a campaniilor pentru referendum, în condițiile prezentei legi.

(2) Eficiența și oportunitatea cheltuielilor efectuate din sume de la bugetul de stat se stabilesc de organele de conducere ale partidelor politice, potrivit statutului lor și dispozițiilor legale, cu încadrarea în următoarele limite maxime:
a) 60% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. a);
b) 30% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. b);
c) 30% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. c);
d) 50% din valoarea totală a sumelor de la bugetul de stat disponibile în anul fiscal respectiv pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. d).

Context

Site-urile antena3.ro, digi24.ro, realitateaplus.ro, rtv.ro, b1tv.ro, hotnews.ro, dcnews.ro, stiripesurse.ro, newsweek.ro au încasat bani publici de la PNL sau PSD, arată o investigație publicată la jumătatea lunii septembrie de Cristian Andrei pe Europa Liberă. Plățile s-au făcut, uneori, prin intermediul unor agenții, iar contractele sunt confidențiale.

PSD și PNL au aruncat în piață peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă, în primele șapte luni din 2022, potrivit datelor consultate de Europa Liberă. Banii vin direct de la bugetul de stat, iar marile partide îi folosesc pentru a cumpăra articole pozitive. Conducerile ambelor formațiuni refuză, în mod oficial, să dezvăluie spre ce site-uri se duc banii publici.

Citește integral

Europa Liberă: Ce site-uri au primit bani de la PSD și PNL pentru promovarea mesajelor de partid în afara campaniilor electorale / Cele două partide au cheltuit deja pe presă circa 10 de milioane de euro în primele șapte luni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Si 5% ar fi prea mult. Oricum, exista diferite contracte de reclama si publicitate platite de consilii judetene, agentii si autoritati prin care banii publici sunt pompati legal in propaganda si promovarea unor dubiosi.

    • Trebuie eliminata subventionarea partidelor de la bugetul de stat.
      La fel, trebuie eliminate finantarea asa-zisei case regale, finantarea Institutului Revolutiei si Institutul Tapului Levantin.
      Trebuie elininate indemnizatiile falsilor revolutionari si falsilor academicieni, de la falsele academii.
      Trebuie reduse rentele viagere ale sportivilor cu rezultate deosebite, pana la nivelul unei pensii a unui profesor universitar, a unui inginer, a unui medic.

    • @ Cozmin- Ai perfecta dreptate. Sa se elimine si pensiile speciale si, nu mai multi de 300 parlamentari. Daca avem presedinte, de ce trebuie sa se finanteze si curtea regala!? Viva Romania!!! Esti in mocirla din cauza politicienilor care se lupta sa te distruga si mai mult. Nu sunt bani pentru scoli si spitale dar sunt bani pentru propagande si mititei inainte de alegeri.

    • VA FI EXACT PE DOS. ARTIDUL PREGATESTE NOI TUNURI.

    • @cosmin
      Da pt tot!
      Și a bisericilor.
      La fel ca partidele care au membri cotizanți și bisericile au enoriași. Să strângă de la aceștia bani pt cheltuieli și facturi. Și să folosească profitul obținut din urma retrocedărilor.
      Să nu mai căpușeze statul român.

  2. PSD și PNL trebuie să dispară de pe fața pământului

  3. Parcă am fi masochiști, îi plătim să ne fraierească și să ne fure.

    • @celalalt :
      Acestea sunt minciunile sfruntate ale infractorilor din mafia psd si pnl.
      Daca ai dovezi, preda-le procurorilor.
      Daca nu ai, abtine-te sa scrii minciuni, calomnii si aberatii pe forum.

  4. De ce este nevoie ca partidele politice să fie subvenționate de către stat? Normal ar fi să trăiască din cotizațiile membrilor. Cine nu vrea să desființeze acest abuz prin care eu, prin taxe, sunt obligat să susțin partide care nu îmi plac?

  5. Are cineva impresia că proiectul ăsta e făcut pentru a controla partidele? Dacă tot voiau să dea arme egale trebuia să stabilească o sumă maximă admisă. Așa, partidele mari au în sumă reală fonduri mai mari. Pentru că „sugvențiile” sunt diferite. Se lua partidul cu cea mai mică „sugvenție” se stabilea un procent din suma respectivă și aia era maximul admis.

  6. 30% din ce? Din averea lui Jeff Bezis?

  7. M-am informat puțin, de curiozitate, despre finanțarea partidelor politice din lume și am găsit, din plecare excepții notabile de țări, în care nu se prevede finanțarea partidelor de către stat ( Elveția, India, SUA ). Finanțarea este reglementată, dar statul nu contribuie direct la finanțarea partidelor.
    O primă observație este faptul că legislația română tratează partidele politice și reprezentanții acestora ( deputați, senatori, cei din autoritățile administrației publice locale, printr-o sumedenie de legi care fac ca sistemul să fie complicat, aproape de nepătruns pentru contribuabilul simplu. Legea propriu zisă ( 334 /2006 ) limitează cuantumul total pe care statul îl poate cheltui pentru finanțarea partidelor la minim 0,01 % și max. 0,04 % din PIB. ( art 18 )
    Oricum, reformularea destinației banilor primiți de către partide, reglementată prin art 25 se impune de mult. Ne mai mirăm, că în formularea actuală ( art 25 alin 1. ) finanțarea presei figurează la loc de cinste, ( litera c ), sub denumirea de ”cheltuieli pentru presă și propagandă” ( sic !!! ).

    Pe de altă parte, limitele maxime procentuale propuse ( 60 , 30, 30, 50 ) lasă o marje lejeră și pentru ” presă și propagandă”, cu care, un contabil deștept poate să facă minuni, astfel ca totul să rămână ca la Caragiale .

  8. Nu e suficient, mai trebuie:
    – micsorate sumele uriase pe care partidele le primesc anual de la AEP, un adevarat dezmat pe bani publici!
    – partidele sa fie OBLIGATE prin aceeasi LEGE sa afiseze in fiecare an pe Site-ul partidului Cheltuirea DETALIATA a Sumei primita ca subventie de la AEP!

    Sunt BANI publici, de ce atata SECRETOMANIE?!
    In 6 Mai 2020, grupul civic RESET Iasi a anuntat ca a obtinut in Instanta o Decizie DEFINITIVA(dupa ani de procese!) ca PSD sa faca publice Cheltuielile DETALIATE cu BANII din SUBVENTIE pe anii 2016, 2017 si 2018!
    Nici azi, PSD nu a binevoit sa faca PUBLICE aceste Cheltuieli, desi Dercizia Instantei e DEFINITIVA!!

  9. „Partidele au primit în 2021 subvenții de aproape 235 de milioane de lei, adică aproape 47 de milioane de euro.
    Cei mai mulți bani i-au primit PSD și PNL, care, în primele 9 luni ale lui 2021, din fondurile cheltuite peste jumătate au mers pentru propagandă.
    PSD a primit, în 2021, subvenții publice de 90.271.387 de lei.
    Potrivit execuției financiare pe perioada ianuarie-septembrie, social-democrații cheltuiseră 32,4 milioane de lei , din care 66,84% se duseseră pentru presă și propagandă, potrivit datelor AEP.
    Și liberalii au dat pentru același capitol, 58,29% din banii folosiți din subvenție.
    Astfel, PNL cheltuise până în septembrie 18,9 milioane de lei, din care peste 11 pentru presă și propagandă.
    Liberalii au cheltuit 12% din banii folosiți până în septembrie pe organizarea de activităţi cu caracter politic.
    În total, PNL a primit, în anul 2021, 64.655.724 de lei de la stat.
    USR și PLUS au primit, în acest an, subvenții de 41.254.303 de lei. În primele nouă luni, aproape jumătate din banii cheltuiți reprezentau cheltuieli de personal. 7% din cheltuielile efectuate din subvenție au reprezentat cheltuielile cu presa și propaganda.
    Pe consultanță politică au dat din banii primiți de la stat PSD – 1,23 milioane de lei, PNL – 1,32 de milioane de lei și USR – 393.222 de lei.”

    Milioane de Euro, BANI publici aruncati TVurilor ca sa le cante-n struna!

  10. 7.02.2022: „După sporirea Bugetelor de 17 ori, partidele din România au pus deoparte 122 milioane de lei. Banii nu se întorc la buget.

    Partidele din România nu au cheltuit în 2021 nici jumătate din subvenția primită de la stat. Au rămas în conturi cu 122 de milioane de lei, bani care însă nu se întorc la bugetul de stat, ci se reportează pentru 2022.

    Pretextul pentru ca subvenția partidelor să rămână an de an la un nivel ridicat, peste 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro), a fost că formațiunile politice nu pot să fie destabilizate financiar și au nevoie de predictibilitate.

    Justificarea pică, însă, dacă ne uităm la banii cheltuiți de partide în 2021, nici jumătate din suma încasată. Raportul subvenție, adică bani publici, versus cotizație, banii dați de membri, este de aproape 10:1. La 10 lei încasați de la stat, partidele strâng din cotizații 1 leu. Raportul se poate debalansa și mai mult în 2021, deoarece nu a fost unul electoral, iar cotizațiile s-au strâns mai greu.
    Subvenția partidelor a crescut de 17 ori în ultimii ani după amendamentele introduse în Parlament.
    Transparență puțină, bani mulți.
    Sumele impresionante nu vin însă și cu o transparență pe măsură.
    PSD refuză, în pofida legii, să spună ce investiții face cu banii primiți de la Bugetul de stat. Singurele raportări publice sunt pe categorii de cheltuieli, fără ca electoratul să fie informat unde si la cine ajung banii publici.
    Europa Liberă a trimis solicitări repetate PSD pentru sumele utilizate, dar, de fiecare dată, partidul a evitat să ofere informațiile. Decizia conducerii PSD, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, este ca toate Contractele cu presa să fie ținute la SECRET. PSD a avut cel mai mare buget alocat pentru presă și propagandă: 39.68 de milioane de lei.
    O situație aparte s-a evidențiat în ultimele 3 luni ale anului, când partidul a aruncat în piață peste 17 milioane de lei. În luna decembrie a fost atins recordul: 7.238.098 de lei.”

  11. 7.02.2022: „După sporirea bugetelor de 17 ori, partidele din România au pus deoparte 122 milioane de lei.
    Banii necheltuiti nu se întorc la Buget.
    Partidele din România nu au cheltuit în 2021 nici jumătate din subvenția primită de la stat. Au rămas în conturi cu 122 de milioane de lei, bani care însă nu se întorc la Bugetul de stat, ci se reportează pentru 2022.
    Subvenția partidelor a crescut de 17 ori în ultimii ani după amendamentele introduse în Parlament.
    Transparență puțină, bani mulți.
    Sumele impresionante nu vin însă și cu o transparență pe măsură.
    PSD refuză, în pofida legii, să spună ce investiții face cu banii primiți de la Bugetul de stat. Singurele raportări publice sunt pe categorii de cheltuieli, fără ca electoratul să fie informat unde si la cine ajung banii publici.
    Europa Liberă a trimis solicitări repetate PSD pentru sumele utilizate, dar, de fiecare dată, partidul a evitat să ofere informațiile. Decizia conducerii PSD, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, este ca toate Contractele cu presa să fie ținute la SECRET.
    PSD a avut cel mai mare buget alocat pentru presă și propagandă: 39.68 de milioane de lei.
    O situație aparte s-a evidențiat în ultimele 3 luni ale anului, când partidul a aruncat în piață peste 17 milioane de lei. În luna decembrie a fost atins recordul: 7.238.098 de lei.”

    Bani publici la secret pentru dezmatul politruicilor care NU fac nimic pentru Romania, pentru romanii care muncesc!

  12. eu nu-mi fac probleme pentru ca unele asa-zise oengeuri cu misiuni bine definite in politica autohtona sunt finantate din strainate
    nu vini bani de acasa, vini din strainatate, unde-i problema?
    ia ziceti un oengeuacoperit de aici, repede! 🙂