
BREAKING Președintele Nicușor Dan l-a numit pe profesorul Dacian Dragoș judecător la CCR / E profesor la UBB Cluj / A fost expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană
UPDATE: Președintele Nicușor Dan a precizat, într-o postare pe Facebook, că a ținut ca prin nominalizarea la CCR a unei personalități recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european să își reafirme angajamentul față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției și respectarea statului de drept. „Am ales un profesionist al dreptului pentru că sunt convins că acesta trebuie să fie profilul unui judecător care poate contribui la consolidarea rolului CCR de garant al supremației Constituției”, a subliniat Nicușor Dan.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Postarea președintelui Nicușor Dan:
L-am numit astăzi pe Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale a României. O personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, Dacian Cosmin Dragoș este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă și a Codului Administrativ, profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, fiind remarcat pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific. A fost, de asemenea, timp de 3 ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană.
Am ținut ca prin nominalizarea unei personalități recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european să îmi reafirm angajamentul față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției și respectarea statului de drept. Am ales un profesionist al dreptului pentru că sunt convins că acesta trebuie să fie profilul unui judecător care poate contribui la consolidarea rolului CCR de garant al supremației Constituției.
Știrea inițială: Președintele Nicușor Dan l-a numit marți pe profesorul Dacian Cosmin Dragoș judecător la CCR, potrivit unui comunicat.
Dacian Dragoș a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, funcție din care a demisionat în 2023 după ce instituția pe care o conducea l-a albit pe Lucian Bode de acuzațiile de plagiat. Dacian Dragoș și-a motivat demisia prin ”incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”.
“Este evident ca CCR modifică efectiv Constituția” prin afirmații pe care le face în motivația deciziei sale din iunie, potrivit căreia titlul de doctor poate fi retras doar dacă “nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, iar în același timp Curtea “încalcă flagrant art. 21 din Constituție”, privind accesul liber la justiție, spunea atunci Dacian Dragoș, la acel moment președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice. Acesta a transmis Edupedu.ro un punct de vedere după ce în Monitorul Oficial a apărut decizia completă a Curții Constituționale din iunie, punct de vedere dur, în care el apreciază că ““atacul fără precedent la reglementările privind etica în cercetare realizat de CCR este perfect și circular”.
Dacian-Cosmin Dragoș s-a născut în 12 decembrie 1975 și a terminat Colegiul „Mihai Eminescu” Satu Mare. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Universității București, a terminat facultatea de drept în 1998 la Universitatea „Dimitrie Cantemir”/Universitatea Babes Bolyai.
A obținut diploma de Master în Drept si Administratie publică la Universitatea Babes Bolyai. În 2002, a obținut titlul de Doctor în drept, tot la Universitatea Babes Bolyai.
În perioada octombrie 1998 – octombrie 2000 a ocupat postul de preparator universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir Bucuresti, Facultatea de drept Cluj Napoca. În aprilie 2005 – Septembrie 2006, a fost cercetător asociat la Michigan State University, East Lansing, SUA.
Între octombrie 2007 și martie 2008, a fost profesor invitat la Universita di Padova, Italia.
În perioada august 2006 – decembrie 2008 a fost consilier ministru și, respectiv, consilier Secretar de stat la Ministerul de Interne pentru reforma administrativa, unde a coordonat proiectul legislativ „Cod de procedura administrativă”.
Între iulie 2008 și februarie 2009, a fost membru al Comisiei Prezidențiale de Analiza a Regimului Politici si Constituțional al Romaniei la Administratia Prezidentială.
Între 2008-2012 a fost prodecan, apoi decan interimar la Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Catedra de Administraţie Publică.
Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:
„Președintele României, Nicușor Dan, îl numește pe domnul profesor Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat astăzi, 8 iulie 2025, decretul de numire a domnului Dacian Cosmin Dragoș, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, pentru un mandat de nouă ani începând cu data 13 iulie 2025.
Nominalizarea a fost făcută în conformitate cu atribuțiile constituționale ale Președintelui României, prevăzute la articolul 94 lit. c), art. 142 alin. (2), (3) și (5) din Constituția României, potrivit cărora Președintele numește trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.
Domnul profesor Dacian Cosmin Dragoș este o personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, beneficiar al prestigioasei burse europene Marie Curie, la Michigan State University (2005-2006) și expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice (2020-2023).
Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă (2006-2008 și 2020-2021) și a Codului Administrativ (2010-2011), profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, și este cunoscut pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific.
Dacian Cosmin Dragoș a fost timp de 3 ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană și în alte litigii arbitrale.
În perioadele 2016-2017 și 2020-2023 a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.
Prin această nominalizare, Președintele României reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii