G4Media.ro

Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică, instituția guvernamentală care l-a albit…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică, instituția guvernamentală care l-a albit pe Lucian Bode de acuzațiile de plagiat, a demisionat: ”Incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”

Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, instituția guvernamentală care l-a albit pe Lucian Bode de acuzațiile de plagiat, a demisionat miercuri din funcție printr-o scrisoare postată pe contul de facebook oficial al instituției.

Informația a fost anunțată de jurnalista Emilia Șercan.

Dacian Dragoș și-a motivat demisia prin ”incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”.

Scrisoarea integrală de demisie:

Stimate Domnule Ministru Sebastian Burduja,
Vă rog să acceptați demisia mea cu efect din data de 1 iunie din calitatea de președinte și membru al CNECSTDI. Până la 1 iunie voi încerca să asigur finalizarea sesizărilor în lucru care sunt într-un stadiu avansat de analiză.
Am condus acest consiliu consultativ al ministerului în două perioade: 2016-2017 si din 2020 până în prezent. Am preluat CNECSDTI cu peste 200 de dosare nerezolvate pe rol, și printr-o muncă susținută alături de colegii mei am reușit să ajungem la 5 cazuri pe rol în prezent.
Am întâmpinat dificultăți în sprijinul acordat de-a lungul timpului de minister prin direcția juridică (care a acționat contrar intereselor ministerului și a refuzat cu obstinență să reprezinte CNECSDTI în justiție așa cum cere legea), secretariatul tehnic, multă vreme nefuncțional, și compartimentul de IT. Cu toate acestea, ne-am încăpățânat să continuăm, iar unele probleme s-au rezolvat parțial (secretariatul), altele s-au cronicizat. Am crezut în datoria noastră de a analiza cu obiectivitate și cu răspundere sesizările primite, în contextul în care activitatea în cadrul consiliului nu este activitatea de bază a membrilor. Menționez aceste aspecte deoarece fără o reforma structurală și funcțională a ministerului și a compartimentelor acestuia activitatea consiliilor consultative va fi mereu problematică.
Dincolo de dificultățile întâmpinate în ultimii ani, trebuie precizat că CNECSDTI este în momentul de față un organism consultativ perfect funcțional în sine, cu o componență foarte bună și cu membri care se implică mai mult decât le solicită această poziție de membru – mă refer la doamna Dr. Raluca Andone care ne asigura apărările in justiție in locul Direcției juridice a ministerului.
Am beneficiat în ultimii ani și de sprijinul conducerii ministerului – ministru, secretar de stat, consilier ministru, sprijin care este însă umbrit de constanta incapacitate sau chiar lipsa de voință a compartimentelor interne ale ministerului de a-și exercita atribuțiile legale.
Acestea fiind zise, ajungem la motivul demisiei mele: incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta Hotărâre 40/2023, adoptată fără participarea reprezentanților UBB, care contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea.
Chiar dacă cazul L. Bode a fost unul intens politizat, analiza tezei/cărții trebuie să fie una simplă și obiectivă:
1. Există evident exagerări în sesizarea inițială de genul „traducerile din engleză trebuie puse între ghilimele”, deși traducerea este deja o minimă parafrază. Autorul citat nu a scris în limba română ca să necesite ghilimele. Dacă este citată sursa, nu poate fi încadrat ca plagiat. Acest lucru a fost evidențiat și de Comisia de etica a UBB.
2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor ne aflăm în prezența plagiatului.
Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat” (cum spune Hotărârea 40/2023). Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI.
Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare.
Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023.
Cu sentimentul că mi-am adus aportul la revigorarea acestui consiliu și la funcționalitatea lui, vă asigur Domnule Ministru de toata considerația mea, vă mulțumesc pentru susținere și vă doresc succes în activitate.
Cu gânduri bune,

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Un om cu un caracter deosebit.

  2. Si cu asta ce s-a rezolvat? Aparatcikul a ramas mai departe in politica.Cu o floare nu se face primavara…

  3. Mda, cica si-a adus aportul (sic?!)

  4. Sunt absolut convins ca imensa majoraitate a doctoratelor politicienilor sunt o mare porcarie.
    Dar si ce spune acest ex-presedinte CNECSTDI e o tampenie colosala si e mai bine ca a plecat. Nicaieri, intr-o justitie cat de cat functionala, o cauza nu este re-judecata de aceeiasi „judecatori” care au judecat-o initial. Asa ca UBB nu putea judeca si in cadrul CNECSTDI. Practic nenea asta s-a suparat ca 12 din 13 „judecatori” au contrazis decizia UBB, la care el se raporteaza ca la Biblie.

  5. E un semn bun, felicitari d-lui Dacian Dragos.