G4Media.ro

BREAKING Premierul Ciucă anunță plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru…

Sursa foto: Comisia Europeană

BREAKING Premierul Ciucă anunță plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru un an / România va cere UE ca toate fondurile europene necheltuite să meargă în măsuri de sprijin pentru economie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că România va cere UE ca toate fondurile europene necheltuite din precedentele bugete multianuale UE să meargă în măsuri de sprijin pentru economie,

El a mai spus că guvernul va adopta în această săptămână plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze pentru un an, începând din luna aprilie.

Șeful guvernului a anunțat că toți consumatorii casnici vor plăti pentru un consum de până la 100 de kw pe lună prețul de 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus.

Declarația integrală a premierului Ciucă:

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre.
Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi.

România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor românești.

Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației.

La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus.

Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică.

Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol.”

Vom reveni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. Cea mai buna veste pentru economie de la începutul anului

  • plafonarea se face tot pe banii nostri, doar nu crezi ca e gratuit?

   adica statul va plati companiilor private diferenta dintre pretul de pe piata si plafon.
   de unde plateste statul? se imprumuta de la bancile straine ca romania traiesti din imprumuturi externe. si tot noi vom plati dar nu acum ci in timp.

   inca 1 miliard de euro datorie publica

  • Energia electrica si gazul au fost scumpite.de companiile de stat.
   Banii nealocati din fondurile europene din proframele trecute nu ai pot fi accesati. Ei sunt deja directionati catre proiecte in alte state. De ex. Polonia depune proiecte pt. 130% fata de ce fonduri poate primi. Si Polonia primeste foduri suplimentare din restul nealocat/neaccesat de alte tari.

 2. Adică repetenții să treacă și ei cumva clasa!!!

 3. Adica statul, sub pretextul protejarii consumatori;or casnici, va plati de la buget, adica din banii nostrii, consumul de energie electrica, indiferent cat este de mare, firmelor, si in special firmelor lor. Bravo Ciuca. Imbrobodeala curata.

  • stai relax, omu a zis ca nu vor fi cresteri accelerate…. ci doar mai lente si multe .

 4. Ciuca sa se trezeasca! Este prim-ministru? Este general pensionat? Este general cu plagiat? Sa isi dea demisia, ne-am convins.

 5. Corect este sa plafonezi pretul doar pentru consumatori casnici. poate hai pt. IMM-uri.
  De ce sa subventionezi din bani publici firmele unor miliardari??? sau a smecherilor de partid??? pt. ei este piata libera unde tot iei isi vand produselel pt. profit.

 6. Ciucă a uitat să mai ceară un lucru și anume renegicierea PNRR!
  Renegocierea PNRR ar trebui să fie un proces logic pentru toate statele UE care au PNRR, adică e normală revizuirea MRR la nivelul UE deoarece condițiile paradigmei în care a fost conceput sunt acum mult schimbate din cauza sancțiunilor și implicațiilor razboiului în desfășurare.
  UE, dacă ar avea capul pe umeri, asta ar face.

 7. Ma Ciuca, chiar ne iei de prosti. Ai fost atat vreme seful armatei, am dat 2% din PIB si constatam ca nu avem mai nimic. Dar te bagi tu si PNL-PSD-UDMR la subventionarea firmelor. Rusine.

 8. Aceleași circuri numai că circarii să schimbă de peste 30 de ani după lovitura de stat din 89

 9. Sunt convins că sunt produse alimentare suficiente.
  Dar, la ce preț?
  De exemplu, astăzi pe eMag se face specula cu ulei.

 10. Exact! Găsim alimente, doar ca preturile au luat-o razna! Susțineți procesatorii români din industria alimentară pt că, astfel, vom avea prețuri corecte atât pentru micul fermier, cât și pt consumatorul final.
  Cât despre plafonarea prețului la energie, vedeți că există în piață preturi la energie electrica mai mici decât plafonul vostru de 1.00lei/kwh, așa încât plafonarea sună mai mult a invitație la majorari de prețuri.

 11. Foarte bine și corect!

 12. Prima masura de ajutor adevarat

 13. Adică Liviu Nicolae dragnea a fost un vizionar.