G4Media.ro

BREAKING Negocieri eșuate cu premierul Ciucă / Greva generală din educație continuă,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Negocieri eșuate cu premierul Ciucă / Greva generală din educație continuă, anunță liderii de sindicate / „Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneaze situația din sistem, să dialogheze cu noi”

Negocierile premierului Nicolae Ciucă cu liderii sindicatelor din educație au eșuat, marți. La ieșirea de la dicuțiile la Palatul Victoria, liderii celor trei sindicate din învățământ au anunțat că greva generală din școli, precum și protestele continuă și au cerut din nou intervenția președintelui Klaus Iohannis pentru detensionarea situației.

„Oferta guvernamentală este aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează în țară și astăzi în București este nu. Au nevoie de salarizare decentă, au nevoie de acea creștere de 25 la sută, au nevoie de acel act normativ care să stipuleze că salariul debutantului este echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marian Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Acesta a precizat că greva generală din școli continuă, la fel și protestele.

„Președintele are un rol major dacă vrea să detensioneaze situația din sistem, să dialogheze cu noi. Greva continuă”, a subliniat Marian Nistor.

„Astăzi, primul ministru ne-a promis că vor da memorandum publicat în Monitorul Oficial, legat de acea grilă am cerut răspicat. Oamenii vor alt act normativ în ordonanță de urgență, pentru că altfel nu au încredere. Iar legat de cererea noastră, și anume de a se majora salariile așa cum am cerut ieri, aplicarea articolului 12 /153 nu se acceptă, e vorba de o creștere de 20% a salariilor. Nimic în plus”, a declarat și Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, citat de Edupedu.ro.

Guvernul a remis presei un comunicat de presă în care prezintă propunerile pentru educație: nicio creștere a salariilor în acest an, doar o creștere a primelor de la 2.500 la 4.000 de lei.

Comunicatul integral:

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Clanul PSDNL nu e capabil sa le crească salariile profesorilor.

  2. Cererile se cunosc, a veni pentru a patra oară cu o ofertă deja respinsă e dincolo și de prostie, și de nesimțire. Asta e PSD-PNL, alianța prostiei cu nesimțirea totală!

  3. Acum Budăi nu are un sac cu bani. Când era sacul plin au pus 2% pentru educație, niciodată 6% cât era scris în lege. Ca un bețiv care în ziua de salariu trece pe la restaurant în drum spre casă, își mai pitește o suma pentru mai târziu și ajunge la copii cu măruntiș: asta e! Când și-au dat pensii speciale au aplicat formulele de calcul imediat, acum chipurile le rezolvă să avem echitate, dar peste vreo 12 ani… Tăiați brusc pensiile speciale și aparatul excesiv al administrației căpușat clientelar de PSD și PNL, renunțați la multele privilegii ale ministerelor și parlamentarilor – așa se reumple sacul cu bani.