G4Media.ro

Liderii PSD au votat în ședința CEX să boicoteze învestirea Guvernului Orban…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Liderii PSD au votat în ședința CEX să boicoteze învestirea Guvernului Orban 2. Fără un vot în Parlament, declanșarea alegerilor anticipate ar putea fi tergiversată

UPDATE 1: Surse: Social-democratii au agreat in sedinta CEx ca la alegerile locale fiecare organizatie judeteana este libera sa stabileasca aliante cu alte partide.

Liderii PSD au votat în unanimitate miercuri în ședința Comitetului Executiv să nu participe la ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului din 24 februarie în care este programat votul pentru învestirea Guvernului Orban 2, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință.

Boicotul social-democraților ar putea lăsa ședința Parlamentului fără cvorum, ceea ce înseamnă că nu va putea fi dat votul pentru învestirea guvernului, consecința fiind tergiversarea calendarului pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Potrivit Constituției, președintele României poate dizolva Parlamentul – pasul premergător anticipatelor – doar după ce acesta respinge două solicitări de învestitură a guvernului în termen de 60 de zile. Termenul a început să curgă pe 10 februarie, ziua în care Ludovic Orban a transmis Parlamentului solicitarea de învestire a celui de-al doilea său cabinet.

Încă de pe 11 februarie, liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, anunțase că PSD ia în calcul să nu participe la votul de învestire a noului Cabinet Orban, decizia finală urmând să fie luată în perioada următoare.

„Cu siguranţă, nu vom vota acest Guvern incompetent, incapabil, aservit grupurilor de interese. (…) Însă, luăm în calcul ca, până la răspunsul Curţii Constituţionale a României la sesizarea făcută cu privire la desemnarea abuzivă a premierului Ludovic Orban pentru a doua oară, luăm în calcul să nu participăm la acest vot. Nu este încă luată o decizie, rămâne să discutăm în perioada următoare”, a afirmat Simonis, întrebat dacă parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sală la şedinţa Parlamentului de învestire a noului Guvern Orban.

El a spus că este posibilă o acţiune coordonată a PSD cu alte forţe politice, menţionând că există negocieri în acest sens.

„Pot fi acţiuni coordonate, luăm în calcul orice scenariu, bineînţeles că există negocieri cu toate forţele politice, dar nu este momentul aici să discutăm de toată strategia pe care o vom avea peste 15 zile sau cât mai sunt până la şedinţa de învestire”, a adăugat Alfred Simonis.

Liderul deputaţilor PSD a susţinut că parlamentarii PNL sunt puşi în situaţia ridicolă de a vota împotriva Guvernului propus de propriul partid.

„În fiecare zi asistăm cum PNL fuge de guvernare. Este un spectacol grotesc pus în scenă de PNL, de Guvernul Orban demis şi de preşedintele României. Înţeleg că astăzi au avut consultări cu partidele politice pentru a se asigura că nimeni nu va vota Guvernul Orban. Vă daţi seama cât de ridicoli vor fi parlamentarii PNL în ziua în care se va vota învestirea Guvernului Orban, preşedinte al PNL, aceştia nu vor vota Guvernul propus. Nu pot să înţeleg decât faptul că sunt şi ei de acord cu noi că este un Guvern incompetent, incapabil să guverneze România şi, de aceea, nu-l votează. Situaţia este extrem de ridicolă. În loc să discutăm despre ceea ce este prioritar pentru România: investiţii, plusvaloare, bunăstare, nu facem altceva decât să vorbim de alegeri anticipate, să ducem ţara în instabilitate, să o menţinem în instabilitate încă câteva luni de zile, pentru a organiza alegeri anticipate cu doar câteva luni înainte de alegeri la termen, practic înainte cu patru luni de zile”, a menţionat Simonis.

El a adăugat că se întreabă ce se va întâmpla dacă PNL nu va câştiga alegerile.

„Stau şi mă întreb ce se va întâmpla după alegerile parlamentare, indiferent că sunt anticipate sau la termen, ce se va întâmpla dacă PNL nu va câştiga alegerile? Mai facem o tură de alegeri până când preşedintelui Iohannis îi este dat un Guvern pe care îl doreşte pentru a avea toate puterile în statul român şi Guvern şi Parlament şi poate şi CCR şi Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social”, a completat Simonis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

43 comentarii

  1. F-iML !

    • Timpul trece leafa merge banii (de) furat(i) sunt la ei

    • Se pescuieşte bine în ape tulburi, fără milă de populaţie.

    • Pai isi vor pierde pensiile speciale si, multi dintre ei, imunitatea, sunt ferm convins ca astea sunt motivele principale pt care nu vor anticipate.
      Ca miscare tactica buna cred ca e favorabil pt eliminarea mafiei pesediste sa se realizeze alegerile parlamentare dupa cele locale, sigur vor mai pierde din primarii pesedeii si astfel e posibil sa nu mai alerge dupa votanti pt parlamentare.

  2. Stati acasa dati-va dracu’ de hoti ordinari, banii tot ai luati.

    • cand boicotau aia de la CSM sedintele era bine?
      roata se-nvarte, exemple sunt multe…..

  3. E clar! S-a intrat in logica neanticipatelor si deci a unei crize politice prelungite cu efecte in celelate crize. Dumnezeu cu mila!

  4. Cui ii pasa ?Parlamentarii si subliniez parlamentarii ,o data declarata si inceputa procedura de ajungere la alegeri anticipate au conform constitutiei un termen de 60 de zile incepind cu data depunerii in parlament a componentei noului guvern propus de catre politicianul (in cazul nostru seful PNL L.O.)numit de presedintele republicii sa faca asta . Dupa expirarea celor 60 de zile presedintele va cere un raspuns sefilor celor doua camere referitor la decizia parlamentului . Daca parlamentul a desemnat un premier noul guvern se considera investit ,daca parlamentul nu are nici o desemnare atunci presedintele va dizola prin decret prezidential parlamentul . Presedintele decide in virtutea celor aratate in scris de presedintii camerelor neavind nici o competenta in procedura de desfasurare al procedurii de anticipate . Astfel ceea ce se intimpla in cadrul parlamentar este in totalitate imputabil sau nu parlamentului ,iar o eventuala neprezentare a unui guvern lafinalul celor 60 de zile face ca parlamentul sa nu isi fi respectat atributiile (factor agravant pentru emiterea de catre presedinte a decretului de dizolvare ) .Singura problema este lipsa unei legislatii ulterioare emiterii decretului de dizolvare ,dar chiar si asa presedintele isi realizeza scopul propus si intreaga vina va fi perceputa de catre populatie ca atasament la partidele parlamentare ce sau opus .

  5. Forma mentală ILICIesciană a devenit tiparul pe care s-au mulat experimentele Vacaroiu,Năstase,Ponta,Dragnea,Dancila: dispreț pentru statul de drept, samavolnicie, cultul liderului pseudo-carismatic, cinismul paroxistic, corupția endemică. F$N-ismul convertit în P$D-ism este numele unei patologii politice a cărei perpetuare reprezintă blestemul politicii românești si a României p$dizate …. de râsul Europei.

  6. PSD tocmai a dat muie poporului roman. S-au baricadat borfasii in parlament.

    • Au mai crezut că dau si înainte de europarlamentare, si uite cât de grav si-au luat-o atunci.
      La fel o sa fie si acum: daca stăteau în banca lor si doar aranjau cu porcăria aia cu alegeri locale intr-un singur tur, poate mai uita lumea de ei si scăpau pe sub radar.
      Dar nu si nu ! ei se încăpățînează să ne amintească mereu că sunt aici, și ce nenorociți jegoși pe care nu îi interesează România sunt. Raspunsul la vot o să fie pe măsură!!

  7. PSD va lua teapa cu asa zisul boicot al sedintelor de votare pentru investiture. Dupa cum am spus-o de mai multe ori, cele 60 zile incep sa curga de la prima solicitare care s-a produs deja. Presupunand prin absurd ca peste 60 zile nu se intruneste parlamentul pentru sedinta de investiture, presedintele poate dizolva parlamentul in a 61 zi. Am si explicat. Cele 2 numiri sunt opozabile presedintelui in timp ce cele 60 zile sunt opozabile parlamentului. Altfel spus, presedintele ar fi facut a doua numire dar parlamentul nu s-a intrunit pentru prima. La fel daca se boicoteaza si a doua nominalizare, presupunand ca va fi facut.

  8. Față de circul „liberal” (?) pare singurul rsăpuns posibil. Nu cred că guvernul Orban I, II va putea recupera lunile in care nu a facut nimic decât sa traga sfori si sa dea oug dupa oug (record mondial absolut!)

    • Du-te ba-n p—-a m—–i!

    • Sã vedem PNLul cu procentele P$Dului,cu niste ani de guvernarea pro europeana …. Nu cred ca nu i intrece pe p$dei,de la Ilici la Dragcilã 🙂

    • Treaba e în felul următor:
      Președintele, în urma consultării partidelor, l-a desemnat pe cel care credea că face o majoritate și își investește guvernul (sanchi)
      Acu, majoritatea, trebuie să-și voteze propunerea.
      Minoritatea poate să voteze împotrivă sau să nu voteze deloc.
      Capisci?

    • „Circul” ăsta este „singurul răspuns posibil” la prevederile Constituției noastre, care are calitatea unui R.O.I. al unei discoteci de la țară. … Constituție făcută de niște sclaveți cu pretenții, la comanda precisă a „marilor oameni de stat” ILICI și BOMBO (blestemat să le rămână numele). România are nevoie în următoarea legislatură de o majoritate pro-reforme hotărâtă, de peste 70%, pentru a se curăța de toate bombele și aberațiile din ultimii 30 de ani, inclusiv de cele din Constituție.

  9. CSAT sa-i judece (sa le faca dosare)

  10. Dupa scurgerea celor 60 de zile ,daca parlamentul prin vocea sefilor camerelor nu au desemnat un guvern presedintele dizolva parlamentul .Vina ce priveste procedurile din parlament este exclusiv in sarcina parlamentului .

  11. Daca parlamentul nu isi respecta procedurile constitutionale ce sunt atasate procedurii de anticipate declansate atunci presedintele dizolva parlamentul

  12. Nu exista insa procedurii constitutionale ce sa arate in clar pasii de urmat dupa decretetul de dizolvare a parlamentului emis de presedinte ,dar scopul este in sine atins chiar daca se fac alegeri la termen /.Vinovatul sau vinovatii vor fi clar aratati in fata cetatenilor .

  13. Am fost sceptic de la bun inceput ca pasii rapizi,cu termene in grafic ,care trebuie parcursi pentru a se putea organiza alegerile anticipate pot fi parcursi.CCR pare ca se misca rapid,a dat temen scurt pentru asa zisul conflict dintre Presedinte si Parlament.Acum totul se muta in ograda Parlamentului, unde pe moment majoritar pare curentul anti anticipate. Acesta ar coagula PSD_PRO Romania_ALDE si PMP. DE partea cealalta sunt PNL,USR-PLUS si UDMR. Independentii tin de mandat si e clar ca nu si-ar dori anticipate.E cert ca se da semnalul unei crize politice.
    Interesanta este si pozitia celorlalte partide respectiv PRO Romania ,ALDE SI PMP.Si ele vor lua tot decizia de a boicota sedintele de investire a Guvernului pentru a nu se asigura cvorumul?Caci daca parlamentarii acestor partide ar fi prezenti cred ca teoretic cvorumul de sedinta ar putea fi asigurat si s-ar putea trece la vot.INdependentii sunt cativa in Parlament si nu cred ca si-ar dori anticipate,caci si-ar pierde mandatul.Cred ca se deschide un taram de negociere de durata care ar scoate anticipatele din termen.
    Dincolo de orice cadru juridic ,daca Guvernul s-ar prezenta in fiecare zi in Parlament ca sa ceara votul de incredere ,iar deputatii si senatorii majoritari de la partidele evidentiate ar absenta si nu ar asigura cvorumul de sedinta pentru a putea fi pusa pe ordinea de zi problema in discutie, nu inseamna ca se naste un conflict intre Parlament si Guvern?Nu inseamna ca avem blocaj institutional, ca Parlamentul nu mai functioneaza ,iar guvernul actual este interimar si nu are decat puteri limitate si nu poate fi investit in mod legal Guvernul?
    Si atunci poate fi sesizata CCR sa rezolve acest conflict?Se pare ca da, dar numai dupa 60 de zile de la prezentarea in Parlament a listei Guvernului si a programului de guvernare, adica dupa 10 aprilie, ceea ce face ca anticipatele sa fie duse spre vara cand sunt concedii si nimeni nu mai e interesat de vot sau in toamna cand oricum se apropie alegerile la termen.Dar pana atunci , inainte de expirarea celor 60 de zile referite,in matca de acum a Constitutiei nu avem blocaj institutional daca s-a hotarat in sedinta de catre CEX al PSD boicotul si celelalte partide evidentiate practic se raliaza la aceasta pozitie? N-ar putea fi sesizata mai devreme CCR daca Parlamentul nu fixeaza in termen legal si nu pune pe ordinea de zi in acelasi termen data sedintelor de investire a Guvernului, iar la datele stabilite nu asigura de doua ori cvorumul de sedinta prin parlamentarii partidelor cu pricina?

    • in parlament pot face ce le trece prin minte , daca la finalul celor 60 de zile nu se prezinta presedintelui un guvern de catre sefii camerelor ,presedintele dizolva parlamentul ce nu si-a indeplinit obligatiile constitutionale .

    • Cel desemnat, dacă nu găsește majoritate, se poate duce la președinte să-i spună că renunță la încercarea de a-și investi guvernul.
      Iar președintele se consultă din nou cu partidele și desemnează alt premier

    • Boicotul, adica lipsa cu intentie de la sedinta Parlamentului stabilita pentru investitura Guvernului, deci neimplinirea cu intentie a cvorumului de sedinta, l-as echivala cu un vot negativ si, daca as fi in locul lui Iohanis, as considera ca prima investire a guvernului a esuat si as convoca imediat partidele la consulatari pentru o noua desemnare de premier notificand in paralel si CCR despre aceasta situatie.

    • @radulescu
      Boicotul a fost bun când și-a ținut PDL parlamentarii în bănci la moțiunea de cenzură :)))
      Boicotul e bun și acu, parlamentul nu trebuie să facă ce vrea președintele, când are chef președintele, că nu suntem în Rusia lui Putin! Capisci?

    • Doar faceti diferenta intre ceea ce parlamentul are de facut in cazul declansarii procedurilor de anticipate si decizia finala a presedintelui .Nu le amestecati . Presedintele numeste pe cineva sa formeze un guvern si doar constata in final si decide , functie de cele afirmate la consultarea finala cu sefii camerelor ,restul intra in atributia parlamentului . Presedintele in cazul unei proceduri guvernamentale fara rezultat dizolva parlamentul . Absolut nimeni nu il poate opri .

    • @de la valeleu
      Boss, procedura alegerilor anticipate se declanșează când se dizolvă parlamentul.
      Acum decurge procedura de investire a unui guvern.
      Nu știi despre ce vorbești

    • Poate daca va spun mai simplu intelegeti ? Procedura parlamentara (subliniez parlamentara ,constitutionala ce se refera strict la competentele parlamentului ) obliga parlamentul ca la finalul celor 60 de zile cuprinse ca termen in constitutie sa isi arate prin vocea presedintilor de camere decizia luata . Procedura interna prin care poate face asta este scrisa in constitutie ,adica ori aprobarea si numirea in functie a guvernului ca obligatie ceruta de premierul desemnat , ori respingerea acestei cereri si trimiterea in alegeri anticipate ,ca imposibilitate de a pune sau nu un guvern in functie . Presedintele doar constata la finalul celor 60 de zile in ce situatie se afla decizia (intelegeti DECIZIA) parlamentara si functie de cele spuse ,scrise de cei doi sefi ai camerelor, dupa consultari, decreteaza sau nu dizolvarea parlamentului .

    • Da ce spun eu si ce intelegi tu sint lucruri diferite .

  14. Efect negativ al strategiei PSD: PSD va creşte, până in decembrie 2020.
    Efect pozitiv al strategiei PSD: PNL va scădea.
    Speranţă: PNL şi Orban să-şi rupă gâtul, aşa cum şi l-a rupt Crin Antonescu.
    Aşa să ne ajute Dumnezeu!

    • Nu a fost strategia PSD să se investească guvernul Orban 1.
      Usr a tot încercat (dar au renunțat, fraierii) să meargă la anticipate acu 3 luni.
      Președintele are ce și-a dorit

  15. Ole, ole,
    Sa traiasca USL!

  16. Cum adica boicot?
    Eu daca nu ma duceam o zi la munca ma dadeau aia afara de nu ma vedeam.
    Cam multe avantaje pentru tovarasii acestia.

  17. Cine lipseste nemotivat de la serviciu/datorie, este de obicei pedepsit. In Romania, cum sunt pedepsiti parlamentarii care lipsesc de la sedine cu “motivatia” de a nu se intruni cvorumul necesar??
    PSD si-a votat motiunea de cenzura impotriva propriului guvern PSD acum 2 ani. Au uitat deja asta?? Au acum mojicia de a face caz de PNL??

  18. Procedura de anticipate a fost declansata, parlamentul trebuie sa se supuna procedurii constitutionale . In final , presedintele este cel ce decide ceea ce parlamentul la finalul celor 6 luni afirma prin reprezentantii ei sefi ai camerelor . Daca parlamentul nu isi indeplineste obligatiile nu e treaba presedintelui .

    • Vorbești prostii
      „Procedura de anticipate” se declanșează când se emite decretul de dizolvare a parlamentului.
      Acum e în curs procedura de investire a guvernului.
      Care trebuie să eșueze de 2 ori ca să poate fi emis decretul de dizolvare a parlamentului

    • da am vrut sa spun procedura ce duce la declansarea anticipatelor dar se subintelege despre ce vorbim

    • Dan , fa diferenta intre procedurile parlamentare si decizia finala a presedintelui la sfirsitul termenului de 60 de zile . Daca parlamentul nu respecta procedurile ,presedintele nu are alta posibilitate decit sa dizolve prin decret parlamentul . Priveste totul separat . daca parlamentul refuza sa isi faca treaba este problema lui . In final decretul este dat de presedinte in urma consultarii celor doi sefi de camere care prezinta acceptul unui guvern sau nerealizarea acestui accept ce duce inevitabil la dizolvare . O data emis decretul totul s-a sfirsit si nimeni nu il poate opri pe presedinte sa formuleze un astfel de decret . Problema intervine dupa decret ,neavind o legislatie ulterioara . Sa speram ca nu se ajunge acolo si va fi acceptata fie ordonanta de urgenta, fie o lege referitoare la subiect .

  19. Parlamentarii pot sa nu se prezinte la nici o sedinta sau sa joace ceardas ,pentru presedinte este tot aia . La final decide functie de rezultat .Daca nu exista guvern dizolva parlamentul ,daca avem guvern el isi face mai departe treaba .

  20. Neputinta parlamentara de a concretiza un guvern duce invariabil la dizolvarea lui .

  21. Ei, psd-istii cand si-au dat jos propriul guvern nu au fost penibili?