G4Media.ro

BREAKING Guvernul deschide calea pentru reforma teritorială și unificarea localităților. Primul pas:…

BREAKING Guvernul deschide calea pentru reforma teritorială și unificarea localităților. Primul pas: consorțiile administrative, cerute prin PNRR

(Actualizat) Guvernul Ciucă a adoptat în ședința de guvern de miercuri un proiect de lege care face primul pas spre reforma teritorială. E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Această modificare a fost asumată de România prin PNRR.

Proiectul de lege vizează completarea Codului Administrativ (Ordonanța de urgență 57/2019) și se adresează localităților care vor să coopereze și să se asocieze pentru a oferi în comun servicii publice.

Articolul introdus de noul proiect de lege: Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale.

De notat că aceste consorții administrative nu vor avea personalitate juridică.

Conceptul de “consorții administrative” apare în în cadrul PNRR pentru susținerea reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale. Unul dintre jaloanele care se regăsesc în componenta 10 – Fondul local din PNRR vizează amendarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ prin reglementarea regimului juridic al organizării și funcționării consorțiilor administrative.

Reamintim că mai multe voci din societatea civilă, dar și din clasa politică, au cerut insistent o reformă administrativă care să ducă atât la scăderea numărului de comune, cât și la micșorarea numărului de județe, tocmai pentru a eficientiza cheltuirea resurselor.

Cu toate acestea, ideea reformei este respinsă cu putere de PSD și PNL, mai ales la nivel local, dat fiind că o astfel de modificare ar duce la dispariția unor puternici baroni locali, dar și a sute de consilieri locali și județeni.

În ultimii ani au existat două tentative de unificare a unor localități învecinate pentru a crește eficiența serviciilor publice, unul la Oradea și unul la Buzău, ambele eșuate. Aceasta era singura soluție până acum pentru colaborarea dintre două localități.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

 1. romania se modernizeaza rapid . ne-a trebuit atit de mult

  • Comunele sau orașele fără librării sau fără cămin cultural viabil, cu bibliotecă, activități și net, merită comasate.

  • Bro’…. nu te duce dupa fenta. Nu se modernizeaza nimic. Se creaza doar super baroni locali, visul umed al lui Dragnea si alti hoti. Coruptia va fi si mai mare, bogatii vor fi si mai bogati iar saracii vor fi si mai saraci. Atentie si la regiunea maghiara, care ar putea fi o sursa constanta de probleme. Un adevarat cal troian ruso-unguresc in mijlocul nostru si al Europei.

  • Tactica bolșevică, primul pas rămâne și ultimul 😂😂😂
   Si la mituirea televiziunilor, procurorii bolșevici au făcut primul pas … 😂
   Si la 10 august … 😂
   Si la Revoluție … 😂
   Si la Mineriade … 😂
   Si la … 😂

  • Ce legătură are harta aceasta cu articolul?

 2. La pastele cailor se va reforma ceva in tara asta

 3. Harghita, Covasna si Mures trebuiesc alocate la 3 UAT-uri diferite!!!

 4. Dacă vor fi eliminate locuri de munca, primul pas ar trebui sa fie atragerea de investiții in țara care sa creeze noi job-uri (preferabil in industriile competitive ale viitorului) in care sa fie încadrați acei oameni rămași fără loc de munca.

  • Vai, ce grija sa avem de functionarii publici care plimba doar hartii si care ofera servicii dezastroase timp de 32 de ani. Investitii sunt, locuri de munca chiar sunt, multe companii duc lipsa de personal. Care zic ca nu sunt locuri, sunt lenesii care vor sa munceasca 2 ore dar sa primeasca salarii de occident.

  • Exista si funcționari publici recrutați in urma unor concursuri pe bune, care lucrează 6-8 ore pe zi, neafiliați politic – si care vor fi primi sacrificați in cazul in care se vor implementa măsurile de reducere de personal. La ei ma refeream.
   Nu cred ca sunt multe companii in România care sa ofere salarii bune; țara asta tot la nivel de co.lonie a rămas. Preponderent.

 5. Si ce legatura are harta voturilor de la parlamentare cu asta? Nu since, va bateti joc sau alta nu ati gasit?

 6. Comasarea primăriilor ar fi trebuit să aibă ca scop reducerea personalului administrativ și economii la buget, că tot suntem mai puțini și, în plus, avem la dispoziție digitalizarea… Când colo, toți rămân cu funcțiile bine mersi și se mai angajează și alții care să conducă ”consorțiile”. Asta e reformă ?

 7. Bravoooo…. enclavizarea Romaniei a inceput…. Bravooo…. uraaaa…. uraaaa…. uraaaa… Granita pe Carpati…. uraaaa.. uraaaa… uraaaaa…

  Urmeaza:
  1. Unirea judetelor pro unguresti intr-o singura regiune – si asa cu romanii nu faci treaba. E suficient sa vezi ce asfalt misto au si ce curat e prin aceste zone. Cumva e de inteles;
  2. Ruperea teritoriului Romaniei in vechile regiuni istorice. Poate nu acum, dar urmeaza. Acum doar administrativ.
  3. Granita pe Carpati (e mai simplu pana si pentru Europa Vestica);
  4. Regionalizarea estului Europei, facilitata de granita pe Carpati;
  Romania in Schengen este pentru ca e nevoie de prelungirea zonei tampon spre est…
  Si altele…

  • …bancuri cu unguri,bancuri cu olteni,bancuri cu …..moldoveni.
   …baaaaii!!!,o sa va fie dor de ele.
   uite ce patrioti au devenit unii!!!
   dar unde’ati fost 32 de ani?
   in tari straine.
   asa,las ca totuna e,ce ai avut de la Transilvania sau Moldova?,nimic.
   in schimb toate taxele mergeau la Bucuresti,toate impozitele mergeau la Bucuresti…
   fondurile europene mergeau la Bucuresti…
   toata mafia se invarte in Bucuresti.
   cei mai mari hoti sant la Bucuresti.
   cel mai mult rahat este si se mananca tot la Bucuresti.
   …cele mai multe gunoaie sant in Bucuresti.
   asa ca,…gata cu pomana,gata cu Bucurestiul.

 8. SPER CA ACEASTA „INTERPRETARE” SA NU AIBA REZULTAT -FEDERALIZAREA ROMANIEI !

 9. Trebuie redus numarul UAT-urile sub 1000!!!!!

 10. Comasare, adica regionalizare, adica raionare, proiect rusesc comunist pe care l-a visat si Dragnea vandutul care voia sa ne scoata din UE si sa voteze legi anti avort si anti gay. (backup installed)

 11. Concursuri ” pe bune” pentru funcționari publici.
  Așa ceva nu există.
  De ani buni sunt mânărite de la cele mai bune posturi până la cel de femeie de serviciu.
  Doamna aberează sau nu dă exemple.

 12. Veste buna. Transilvania trebuie sa aibe autonomie ca prea mult e trasa in jos de restul tarii.

 13. Agitatie de dragul impresiei artistice! N-o sa se intample nimic pt ca „ideea reformei este respinsă cu putere de PSD și PNL, mai ales la nivel local, dat fiind că o astfel de modificare ar duce la dispariția unor puternici baroni locali, dar și a sute de consilieri locali și județeni.” Toti cei implicati stiu ca totul ramane asa cum e acum.

 14. …regionalizarea va fi.
  Crisana,Banat,Maramures,Secuime,Ardealul Mic,Oltenia,Bucuresti,Dunarea de Jos,Dobrogea,Focsani,Bucovina si Iasiul
  …eh,s’apoi daga daga da,nu mai dam taxele asa,la Mitici pici colea,raman taxele la noi,nu mai santem papușoi.
  …nasol,dar pt cei mai multi,e bine.
  cum iti asterni asa dormi.

  • …si inca ceva,prima regiune care va intra in Schengen va fi….Maramures si Bucovina….iar ultima sau niciodata,Bucurestiul.
   faceti’va pasapoarte….unguresti.
   tud magyara?
   do you speak hungarian?
   gavariș ungarski?

 15. În sfârșit un lucru bun, asa „Poate ‘ vom scăpa de angajații „Profesioniștii ” angajați pe pile și relații. Im București când vom scăpa de 6 primari cu tot cu armata lor de angajați? Un singur Primar este suficient!

 16. Florin Citu, Premier, Iulie 2021: „Astăzi, în România, sunt jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile, de exemplu. Acesta NU este un model sustenabil şi trebuie să vedem cum găsim o soluţie aici. (…) Sunt 1250 de unităţi administrativ-teritoriale în România ale căror cheltuieli cu salariile sunt mai mari decât veniturile proprii sau veniturile totale chiar. Avem clar o problemă. (…) În acelaşi timp, rata de colectare, în foarte multe din UAT-uri, nu este unde ar trebui să fie şi aici putem să discutăm de ce unele dintre UAT-uri preferă să nu fie în ghişeul.ro sau alte sisteme care ar ajuta la colectare. (…) Am 2 lucruri pe care vreau să le discutăm – pentru că le-am discutat şi înainte. E vorba de o reformă a cheltuielilor – să ne uităm puţin la cheltuieli – şi bineînţeles la gradul de colectare”, a declarat şeful Guvernului atât la o întâlnire cu autorităţile publice din judeţul Alba, cât şi la un eveniment organizat de Asociaţia Municipiilor din România.”
  Aproape 90% dintre localităţile ţării au nevoie anual de echilibrarea bugetelor prin sumele alocate de la bugetul de stat.”

 17. Cuvinte goale!!!
  Nici o sansa, masura din PNRR e minciuna cu care au reusit sa treaca de ochii UE care NU a vazut ca in PNRR lipseste de fapt un proiect de REFORMA Administrativ teritoriala REALA!!
  Acele „asocieri” fara Personalitate juridica sunt actiuni voluntare, care NU obliga baronii locali la nici o REDUCERE a Cheltuielilor cu clientela politica!
  https://www.bursa.ro/reorganizarea-teritoriala-un-subiect-sensibil-pentru-actuala-clasa-politica-00288345

 18. Nu se va întâmpla absolut nimic. Reforma administrativ-teritorială este o necesitate și nicidecum un moft. Reforma administrativ-teritorială făcută așa cum trebuie presupune pierderea unui număr mare de privilegii și de locuri de putorit pentru camarila de partid, credeți că fsn dorește așa ceva?… Să fim serioși, este doar vrăjeală, va fi o reformă în stil românesc, de fapt, o contrareformă, creșterea locurilor de putorit pentru camarila de partid. Acuma serios vorbind, având în vedere cu ce scursuri umane avem de-a face, cine trebuie să realizeze această reformă, gândiți lucid și fără patos, nu mă raportez la slugile de partid, ălea nu o pot face, chiar credeți că este realizabilă măcar o fărâmă din această reformă? Se va finaliza precum toate așa-zisele reforme trăite sub era fsn, o mare contrareformă, productivă pentru fsnei și dezastruoasă pentru țară.

 19. Ca orice idee. Buna in teorie, se va transforma intr-un dezastru daca va fi implementata de PSD si PNL.

 20. Baroni avem. Cum o să se cheme șefii ”consorțiilor”, conți, duci, marchizi ?

 21. in fine au inteles ca federalizarea tarii este singura sansa de supravietuire.

 22. Din pacate comentariile la acest articol arata cum.functioneaza la noi lucrurile cand se vorbeste de o reforma, indiferent de domeniu: toata lumea injura pe toata lumea sau invinuieste de interese obscure, nu se contureaza nici un curent clar de opinie si totul se termina ramanand la fel. Dupa secole de tergivesari vine unul care are bile de otel, ia taurul de coarne si face ceva, dupa care este dat jos sau ajunge in inchisoare.