G4Media.ro

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA pentru…

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA pentru infracțiunea de folosire a influenței politice

Claudiu Manda, fost președinte al PSD Dolj, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru folosirea influenței după ce ar fi intervenit pe lângă directorului AJPIS Dolj, coleg de partid, să rezolve problemele beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, prin încălcarea legii, după cum susține parchetul.

 „Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.” au explicat procurorii.

DNA mai notează că anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social. Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective, explică parchetul. 

„În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale”, se arată în comunicatul remis de DNA.

Prejudiciul stabilit este de 315.850 de lei, iar AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă.

Într-o reacție pe Facebook, Claudiu Manda a susținut că „a aflat cu surprindere” că a fost trimis în judecată de către procurorul Jean Uncheșelu, „făuritorul de dreptate”. Citește aici integral reacția

Comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MANDA IULIAN-CLAUDIU, la data faptei președinte al organizației județene a unui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000),

SIMCELESCU MARIUS-NICOLAE, la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.
Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.
Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului MARIN ION, la data faptei primar al comunei Bratovoești (Dolj), pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.
Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul MARIN ION la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat.

Cu referire la cei doi inculpați trimiși în judecată, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Foarte bine. Dnaul să-și faca treba.
  Toti infractorii sa mearga la puscarie.
  Iar partidele daca vor sa ii voteze lumea, sa nu isi mai protejeze infractorii.

 2. Superb !
  Hai repede un dosar si pentru sotia alcoolista, ca Manda e copil neprihanit pe langa ea !

 3. Dna doar incaseaza de 15 ani salarii imense, s-au transferat toti sudistii in ardeal pe poZitii mari, au adus metehnele sudiste, lipsa de profesionalism, lipsa de moralitate!!! Toate pe bani multi, si vu zero rezultate pt societate!

  Desfiintarea dna in regim de urgenta! Trimisi toti pacalicii acasa la plimbare!!!

  Doar v ati facut ca munciti!!!

 4. multe dosare penale sunt la sertar…

 5. Uite ai dracului! Înainte se mulțumeau doar cu zahăr și făină pentru voturi.
  Viața politicianului e din ce in ce mai grea!

 6. In libertate, Irina si LOV infiinteaza Partidul nevestelor disperate

 7. Ce a durat asa mult?

 8. Salut !
  Dna, pt un prejudiciu pretins, de 350 000 lei, cred ca ,
  a cheltuit de 3 ori atata, pentru a instrumenta cazul.
  Asta e cert, in opinia mea, dar, valoarea prejudiciului
  urmeaza a fi decis de judecatori.
  Cred ca, tinta adevarata, este Olguta, care, este pe cai mari in Craiova.
  Este similar cu a lansa o bomba atomica intr-un pom,
  ca sa omori o musca !!

 9. Asta face puscarie cand face bibliotecara de mama

 10. Draknea pe Mandea. Iese Daddy intra Manda si ramane Vulvuta neconsolata. In ziua de astazi daca pe CV nu ai absolvit Rahova sau Jilava cu Magna cum laudae nu primesti nicio functie politica.

 11. Muuulți aani primeaaascăăăă,
  Muuulți aani primeaaascăăăă,

  Laaa muuulți aaani!!!

 12. Are omul ăsta o față de perete de pe care cade tencuiala. Horror.

 13. numai ,, influenta politica ,, ??? o sa-i dea ceva cu suspendare iar daca-i gaseste vre-un prejudiciu da banii inapoi si e liber Justitia romana – codul dragnea dar ce facem cu sfinta olguta ? la ea e de lucru pentru dna

 14. L-am agățat pe păcălici?
  Cu fața asta poate juca lejer in „Intoarcerea morților vii” fără machiaj!…

 15. Si mie imi vine sa rad. El a corupt 6500 si Uncheselu a numarat doar 65! Idiotule si unul daca ti-a dat votul pentru ca l-ai iertat sa nu fie excroc desi cunostea ca este, tot avantaj ti-ai creat!

 16. O veste buna pt. romanii cinstiti ! Acest vierme politic , corupt si tradator pina in maduva spinarii , se invirte de mult pe linga puscatie !

 17. Bai Pu…ica Manda, esti un borfas si o stii! Mars cu jigodia de nevasta-ta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.