G4Media.ro

BREAKING Ambasadoarea SUA la NATO reafirmă sprijinul pentru Rutte în lupta pentru…

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

BREAKING Ambasadoarea SUA la NATO reafirmă sprijinul pentru Rutte în lupta pentru șefia alianței: „Avem respect profund pentru prietenul nostru Iohannis. Îi urăm mult noroc” / De Telegraaf: 28 de aliați îl susțin pe premierul Olandei

Ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, speră ca statele membre să poată lua o decizie cu privire la succesorul șefului NATO, Jens Stoltenberg, „în următoarele săptămâni”, relatează publicația olandeză De Telegraaf și RTP.

Smith a reiterat marți sprijinul american pentru Mark Rutte în timpul unei conversații cu presa internațională.

De Telegraaf a dezvăluit marți că numărul susținătorilor lui Rutte este acum estimat la 28 de aliați. Acest lucru înseamnă că ar mai trebui convinse încă patru state membre NATO.

În culise, ambasadorii NATO discută de săptămâni întregi problema succesiunii, notează publicația olandeză. În afară de Rutte, președintele Klaus Iohannis s-a prezentat ca singurul contra-candidat.

„Există doi candidați oficiali: Mark Rutte (premierul Olandei) și președintele României, Klaus Iohannis. Are loc o dezbatere continuă cu privire la calificările acestor doi lideri impresionanți. Vom continua să discutăm avantajele și dezavantajele ambilor candidați până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadorul american Smith. Înaltul diplomat speră că fumul alb va apărea deasupra sediului NATO din Bruxelles „în următoarele săptămâni”. „Nu știm exact când, dar mai bine acum decât mai târziu”.

Ea a adăugat că aliații ar dori să vadă chestiunea „rezolvată până la summitul de la Washington”, în iulie.

Julianne Smith a reamintit că pentru SUA există un candidat favorit: „Poziția SUA este în sprijinul lui Mark Rutte ca secretar general”.

„Dar avem, de asemenea, un respect profund pentru prietenul nostru, președintele Iohannis, pentru că a acceptat această provocare. Îi urăm mult noroc”, a mai adăugat diplomata americană.

În culise se aude că președintele României nu are nicio șansă, mai subliniază De Telegraaf. România ar putea avea o șansă la un alt post de conducere la NATO sau la UE. Rezistența Ungariei față de Rutte, în special, este văzută ca o problemă. Dar Budapesta și-a modificat poziția de multe ori în trecut, atunci când i s-a oferit ceva în schimbul susținerii sale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Hai pa Ciolanis. Daca vrei un post de copiat la NATO.

  2. Am zis bine când am auzit știrea inițială cu vrerea Dulapului la NATO că o face doar pentru a-și maximiza șansa la un post în UE! De ce credeți că l-a invitat acum pe Horban la Cotroceni?! Să se asigure că sub președinția Ungariei la UE primește și el ceva! Eventual a mai dat ceva la schimb, un procent de gaze, de păduri, ceva acolo…