G4Media.ro

Braşov: Noi majorări ale preţului apei de la 1 ianuarie

Sursa foto: Pixabay

Braşov: Noi majorări ale preţului apei de la 1 ianuarie

Compania Apa Braşov informează că va majora din nou, începând de la 1 ianuarie 2023, tarifele în aria de operare, creşterea fiind de 12%, la numai trei luni de la ultima majorare, în septembrie, relatează Agerpres.

Astfel, potrivit unui comunicat remis, vineri, de operatorul de apă şi canal, preţul apei potabile produse, transportate şi distribuite în întreaga arie de operare va fi, din 1 ianuarie 2023, de 6,77 lei/mc, cu TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 4,65 lei/mc, cu TVA.

Potrivit sursei citate, aceste majorări sunt cauzate atât de inflaţie şi creşterea preţurilor la combustibili şi gaze, cât şi de necesitatea acoperirii cheltuielilor cu cofinanţarea dintr-un proiect european de modernizare şi extindere a reţelelor.

„Preţurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influenţate de inflaţie şi, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarif a părţii de cofinanţare aparţinând operatorului. Concret, pe lângă inflaţia generală, au apărut creşteri mult peste acest indicator, atât la energia necesară pompării apei, cât şi la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul şi gazele, care au generat costuri suplimentare inevitabile. Majorări de preţ, cauzate de factorii amintiţi anterior, au fost operate în ultima perioadă de mai mulţi operatori de apă din ţară, între care amintim Iaşi, Gorj sau Buzău. (…) În privinţa cofinanţării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Braşov, contribuţia operatorului reprezintă 6% din valoarea totală a lucrărilor care vor fi realizate. Cu alte cuvinte, la fiecare 100 euro investiţi, contribuţia din tarif trebuie să fie de 6 euro, restul venind din fondurile Uniunii Europene, ale bugetului de stat al României, ale bugetelor Municipiului Braşov şi ale Judeţului Braşov, care a preluat sarcina de la localităţile cuprinse în programul de investiţii”, se arată în comunicatul Companiei Apa Braşov.

Totodată, conducerea companiei dă asigurări că „noile tarife se situează în media naţională şi sunt printre cele mai mici, în comparaţie cu cele din judeţele care au aprobate Proiecte Operaţionale de Infrastructură Mare (POIM)”.

Compania Apa Braşov operează în municipiul Braşov şi mai multe localităţi din jumătatea estică a judeţului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Majorare in conditiile in care pretul apei brute pe care o platesc statului este de 55 lei/1000mc iar la tratare nu folosesc nimic.

  2. Nu știu în alte părți cum este, dar la Târgu Jiu (și în multe localități din Gorj) firma este căpușată și condusă de politruci roșii, inclusiv prin inventarea ADIA – organizație care tai frunze și conduce din umbră sistemul, căpușat și el de politruci expirați, cărora li s-a găsit un loc de dormit pe scaune calde.