G4Media.ro

Bogdan Aurescu: Nu trebuie să avem un anumit termen limită în minte…

Sursa foto: Olivier MORIN / AFP

Bogdan Aurescu: Nu trebuie să avem un anumit termen limită în minte pentru intrarea în Schengen/ Ceea ce este foarte important este că facem toate demersurile, la toate nivelurile, atât cât depinde de România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că nu trebuie să avem o dată ”în minte” pentru intrarea României în Schengen, ci că este important ca ţara noastră să facă toate demersurile pentru acest obiectiv. Aurescu a subliniat că a avut discuţii şi cu oficialii ţărilor care se opun acestui demers, Olanda, Suedia şi Austria, şi a punctat că România controlează fenomentul migraţiei, transmite News.ro.

Bogdan Aurescu a menţionat, duminică seară, la Digi 24, că importante sunt demersurile pe care România le face pentru a intra în Schengen.

”Ceea ce domnul preşedinte a spus întotdeuna a fost că nu trebuie să avem un anumit termen limită în minte, nu trebuie să ne uităm la data de 8 decembrie, care e data JAI, ci că trebuie să luptăm pentru un obiectiv, pentru un rezultat, să obţinem acel rezultat. Nici eu, nici domnia sa, nu am dat niciodată termene în acest sens. Ceea ce este foarte important este că facem toate demersurile, la toate nivelurile, atât cât depinde de România, pentru a putea să obţinem un rezultat. Cât mai curând. Dacă este posibil în decembrie, cu atât mai bine. După cum spunea domnul preşedinte, există şanse relativ bune, pentru o decizie până la finalul anului. Dar pentru asta trebuie să lucrăm în continuare şi trebuie să o luăm pe rând. În ce priveşte Olanda, Olanda a avut două condiţii, una dintre condiţii a fost un raport MCV pozitiv, iar raportul de pe 22 noiembrie a fost pozitiv. O a doua condiţie a fost o a doua misiune de evaluare la nivel de experţi în România ca să verifice aquisul Schengen. Am avut o primă vizită de evaluare în perioada 9-11 octombrie, la care experţii olandezi nu au participat. Acel raport a fost foarte cuprinzător şi concluziile au fost pozitive. Cu toate acestea, fiindcă a existat această preocupare, să spun, a Olandei, am organizat încă o misiune de evaluare care s-a desfăşurat pe 17 noiembrie. O misiune care s-a uitat la protecţia datelor, la aspecte ce ţin de natura penală şi la modalităţile în care ştim să emitem vize Schengen. Această ultimă componentă s-a desfăşurat la consulatul României la Istanbul, iar primele două componente au fost examinate la Bucureşti. Raportul acestei a doua misiuni de experţi a fost pozitiv, foarte bun”, a declarat Aurescu.

Ministrul a precizat că, din perspectiva României, cerinţele Olandei au fost îndeplinite.

”Prin urmare, din perspectiva României, cele două condiţii care au fost puse de către premierul Olandei noi considerăm că sunt îndeplinite. Aşteptăm, suntem încrezători, ca Olanda să ia o decizie pe acest subiect”, a spus Bogdan Aurescu.

Aurescu s-a referit şi la Austria şi Suedia.

”Şi Suedia şi Austria s-au exprimat cu privire la aderarea României la Schengen. În ce priveşte Suedia, am stat în contact cu omologul meu, ministrul de Externe suedez şi am confirmarea repetată că Guvernul din Suedia susţine aderarea României la Schengen. Există o problemă în Parlament, cu privire la poziţia Partidului Social Democrat de opoziţie. Am discutat şi cu reprezentanţi ai acestui partid şi am exprimat toate argmentele şi datele care susţin aderarea României la Spaţiul Schengen. Sperăm ca şi acolo să existe o evoluţie care să fie favorabilă României. În ceea ce priveşte Austria, domnul ministru Bode a fost la Viena şi a discutat cu omologul său. Vineri a avut loc, la Bruxelles, un Consiliu JAI extraordinar în care au fost luate în considerare o serie dintre preocupările Austriei, pentru că Austria a spus foarte clar, noi nu avem neapărat o problemă cu România, avem o problemă cu unele instituţii europene care nu se uită suficient la preocupările legate de migraţie ale Austriei. Domnul ministru Bode a discutat cu omologii săi din nou, la rândul meu am discutat cu ministrul de Externe austriac şi continuăm demersurile noastre pentru a explica poziţia României”, a spus ministrul.

Întrebat dacă România controlează fenomenul migraţiei, Bogdan Aurescu a explicat că ţara noastră nu se află pe vreo rută de migraţie.

”Noi controlăm acest fenomen al migraţiei. Datele pe care le avem din rapoartele Frontex arată că România nu este pe vreo rută de migraţie, nu suntem nici sursă de migraţie, dimpotrivă controlăm foarte bine migraţia”, a declarat Aurescu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Toate demersurile, înafară de securizarea frontierelor.

  • Securizarea frontierelor este finalizata de 11 ani , conform standardelor Tratatului de la Schengen !

  • Când stam la coada fie cu mașina, fie la aeroport pentru a ieși din tara, sa ne amintim ca atât corupția, cât și bunăstarea politicienilor sunt mult peste binele comun. Mult prea mult.

 2. Zise pupila lui Nastase….

 3. Ion după trei ani de la nuntă și abstinență: „Apoi io și știu și pot dar nu înțeleg ce atâta grabă” !!!

 4. Super, sa nu ne facem problema, va fi candva peste 6 luni, 1 an, 2 ani, 10 ani.

 5. In sfarsit avem explicatia de ce nu merge nimic in aceasta tara in sectorul de stat: nu trebuie sa avem un termen limita…

  • Ce zice dom’ sinistru aici e un fel de: nu conteaza ca n-am nimerit gaura. Important e sa dam din cur.

 6. Domnul Aurescu a spus ca accederea in Schengen a României este un obiectiv, iar prin definiție obiectivele sunt încadrate in timp.

  Altfel, de mai bine de un deceniu nu ne fixam un termen pentru Schengen și pot trece astfel multe decenii fără ca cineva sa își asume vreo răspundere pentru eșec.

 7. Acum sau peste 50 de ani e ok…
  Cum zice Johannis așa ne repetă toți papagalii din guvern. Imediat iese și generalul prim-ministru și o să ne spună la fel. Și ‘doctorul’ Bode.

 8. Dacă pe 8 decembrie Croația intră in Schengen și România nu, atunci obiectivul trebuie considerat eșuat și majoritatea celor care au declarații in articolul de mai sus trebuie să plece acasă. Evident va trebui revizuită relația pe toate planurile atat cu Austria cat si cu Olanda.