G4Media.ro

Bloomberg: Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare…

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Bloomberg: Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au coborât luni la cel mai redus nivel de după luna septembrie 2021, în condiţiile în care depozitele pline din China îi obligă pe furnizori şi îşi trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre continentul european, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut luni chiar şi cu 15%, ducând declinul înregistrat de la începutul anului până la 27%. Importatorii chinezi încearcă să direcţioneze spre Europa livrările programate pentru lunile februarie şi martie, pe fondul preţurilor reduse şi stocurilor mari de pe piaţa chineză. Aceste informaţii au calmat îngrijorările că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze astfel că navele încărcate cu GNL vor fi redirecţionate dinspre Occident spre China.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 3.49 p.m. cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 14% până la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămâni la rând.

O perioadă prelungită de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru această scădere. Chiar dacă un val de frig este prognozat pentru această săptămână, este foarte posibil să fie unul scurt şi insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni pe măsură ce cererea a fost ţinută sub control iar importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.

„Pentru moment nu se întrevede un sfârşit la scăderile de pe piaţa europeană a gazelor. Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare”, susţin analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S.

Cu toate acestea, există unele semnale de avertisment că criza declanşată de reducerea semnificativă a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa este departe de a se fi încheiat. Europa a fost „norocoasă” că vremea a ţinut cu ea dar aprovizionarea sa rămâne expusă la evenimentele geopolitice, a avertizat preşedintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Chiar dacă preţurile la gaze au scăzut, ele sunt totuşi peste media multianuală pentru această perioadă a anului.

Pentru moment însă piaţa europeană a gazelor naturale primeşte o mână de ajutor şi din partea regenerabilelor. Graţie energiei electrice produsă din surse regenerabile, Europa foloseşte mai puţine gaze naturale pentru a produce electricitate. Datele oficiale arată că, sâmbătă, turbinele eoliene din Germania a produs o cantitate record de electricitate o situaţie similară înregistrându-se în Marea Britanie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Tati, in facturi nu se vede!!!

  • #truth….nici pe fluturașul tău nu se vede….ca doar trăiești din ajutor social! Ruble nu se primesc la romgaz!

  • Nu stiu ce facturi aveti voi, sau ce consum. La mine, ultima factura la casa (115 mp, incalzire in pardoseala, 20,5 celsius permanent) am avut 160 ron. Departe de propaganda apocaliptica a rusilor.

  • @ tiberius – Ce putea sa comenteze postacul rus Truth will…free! Am avut o factura de 300 de ron pe decembrie, centrala proprie, apartament la bloc de 100mp (parter) cu 22 de grade in casa, ceea ce mi se pare foarte rezonabil. Si i-as mai aminti postacului rus ca oricum sunt plafonate preturile la gaze cel putin pana in iunie.
   Apropo, am senzatia ca incalzirea in pardoseala e mult mai rentabila, o sa ma gandesc la asta, mai ales ca parterul are si un dezavantaj.

 2. In factura tocmai ce mi-a crescut pretul pe kw. Asta desi pe bursa pretul a scazut de trei ori fata fata de varfurile din 2021 cand era ~15bani pe kw acum fiind ~5bani pe kw. Pretul in factura mea 25bani pe kw.

  • Au nevoie mare de taxe, accize, tva. Ce vrei? Au mărit salariile la bugetari, pensiile speciale sunt și ele mai mari. Deja împrumutăm prea mult.

  • Nu stiu de unde ai gasit 5bani pe kw. mie imi iese 27 Bani (55euro=270lei)

  • Arsenie, corect! Il calcilasem din pretul de la henry hub 3.6usd/1m bbtu. My bad!

 3. Tocmai mi-a venit factura mai mică decât anul trecut!
  Între timp Rusia arde gazul de pomană!

 4. Pretul (scazut) de acum se va vedea in facturile viitoare cand la cetatean va ajunge gazul achizitionat acum. Intrebarea este: cumpara Romania gaz in acest moment ca sa refaca rezerva?

 5. Volo, uita-te la perioada facturata, sa nu ai surprize.
  Nu pierd gulerele albe, stai linistit.

 6. Concluzia după citirea comentariilor: țară de pro.ști.