G4Media.ro

Bloomberg: Macron, în discuții cu lideri UE pentru înlocuirea Ursulei von der…

Sursa foto: European Council

Bloomberg: Macron, în discuții cu lideri UE pentru înlocuirea Ursulei von der Leyen cu Mario Draghi la șefia Comisiei Europene

Președintele francez Emmanuel Macron, care a contribuit la numirea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene în urmă cu cinci ani, poartă acum discuții cu alți lideri UE pentru a găsi un alt candidat – cum ar fi Mario Draghi – care să ocupe postul de conducere.

Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din cadrul blocului comunicar, Macron a vorbit cu premierii, inclusiv cu prim-ministra italiană Giorgia Meloni, despre posibilitatea de a avea un lider tehnocrat la conducerea brațului executiv al Uniunii Europene, cum ar fi Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Când von der Leyen a devenit președintele-surpriză în 2019, în urma unui acord între Macron și cancelarul german de atunci Angela Merkel, ea a promis să transforme instituția într-o „comisie geopolitică”. Dar este posibil ca ea să-și fi distrus propriile șanse, a declarat un alt oficial, prin politizarea excesivă a rolului său.

Von der Leyen se confruntă cu o nemulțumire profundă în anumite capitale în legătură cu modul în care a condus comisia în ultimii cinci ani, în special în ceea ce privește negocierile comerciale, transformarea climatului UE și relațiile cu SUA. Iar Macron a criticat în mod deschis performanțele ei.

„Președinția Comisiei este acolo pentru a apăra interesul general, așa că nu trebuie să fie politizată în exces”, a declarat Macron la Bruxelles luna trecută. „Ceea ce, trebuie spus, nu a fost deloc cazul cu această Comisie”.

Un purtător de cuvânt al biroului lui Macron a refuzat să comenteze.

Oficialii de la Bruxelles, inclusiv din cadrul biroului lui von der Leyen, nu sunt siguri dacă Macron caută cu adevărat un înlocuitor pentru postul de conducere sau dacă face presiuni asupra ei ca o stratagemă pentru a extrage concesii de la ea mai târziu, au declarat persoanele, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Există un consens larg asupra faptului că o decizie nu va fi luată până după alegerile europene din 9 iunie, când liderii UE vor stabili cine va ocupa posturile de conducere, inclusiv pentru Consiliul European, Parlament și politică externă. Acest proces este o negociere complicată, de culise, în care se cântărește echilibrul geografic și, mai ales, ce partide politice sunt îndreptățite să ocupe cele mai importante roluri.

Macron va ține joi un discurs politic amplu la Sorbona pentru a da startul sezonului de campanie, deși este îndoielnic că va vorbi pe tema posturilor instituționale.

Indiferent de manevrele lui Macron, von der Leyen este în continuare favorită clară, deoarece este candidatul principal al Partidului Popular European de centru-dreapta, care se așteaptă să obțină cu ușurință cele mai multe voturi în iunie. În mod tradițional, acest lucru înseamnă că un candidat al PPE ar obține rolul de membru al Comisiei.

De asemenea, este puțin probabil ca Germania să susțină un plan care ar îndepărta comisarul țării lor din cea mai înaltă funcție instituțională a UE.

Draghi este văzut ca un profil puternic, iar seriozitatea sa este încă admirată la Bruxelles după ce a salvat euro în calitate de președinte al BCE prin angajamentul său „cu orice preț” de a proteja moneda comună. Dar scepticii indică vârsta sa – 76 de ani – apărarea sa pentru împrumuturi comune de care se tem țările cu economii mai slabe și îndoielile puternice cu privire la faptul că PPE ar renunța la acest post pentru o figură tehnocrată, au spus oamenii.

Alții au sugerat că Draghi ar putea fi luat în considerare pentru postul de membru al Consiliului European, care se ocupă de conducerea reuniunilor celor 27 de lideri ai UE.

Cu toate acestea, situația a devenit mai dificilă pentru președinta Comisiei nu numai pentru că trebuie să combine obligațiile din campanie cu cele din Comisie, ci și pentru că influentul său șef de cabinet, Bjoern Seibert, nu mai conduce activitatea cotidiană a instituției, ci conduce în schimb campania de realegere.

Ar fi dificil pentru Macron să își exprime în mod deschis sprijinul pentru un candidat german, având în vedere mediul electoral dificil de acasă, potrivit unui oficial PPE apropiat de campania lui von der Leyen. Partidul Renașterea al lui Macron se află mult în urma partidului de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen în sondajele privind intențiile de vot.

Liderii UE urmează să se întâlnească pe 17 iunie pentru a discuta despre viitoarea configurație a instituțiilor UE, la doar o săptămână după alegeri. Chiar dacă von der Leyen este aleasă de lideri la summit, unde nu este necesar un consens, ea s-ar confrunta totuși cu un dificil vot de confirmare în Parlament, care trebuie să fie de acord cu majoritate absolută.

În 2019, von der Leyen a fost aleasă președinte cu o majoritate de doar nouă voturi. Și, având în vedere creșterea preconizată a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta, marjele ei vor fi și mai strânse în acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cel mai potrivit om, bravo Macron.

  2. Manu e din nou pe faza, spre deosebire de boșorogii de la Bruxelles.