G4Media.ro

Biden cere „eliberarea imediată” a preşedintelui înlăturat al Nigerului: „Nigerienii au dreptul…

sursa foto: Captură video

Biden cere „eliberarea imediată” a preşedintelui înlăturat al Nigerului: „Nigerienii au dreptul de a-şi alege liderii. S-au exprimat în cadrul unor alegeri libere şi acest drept trebuie respectat”

Preşedintele american Joe Biden a cerut joi „eliberarea imediată” a preşedintelui înlăturat al Nigerului, Mohamed Bazoum, reţinut săptămâna trecută de militarii aflaţi la originea loviturii de stat din ţara vest-africană, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Fac apel la eliberarea imediată a preşedintelui Bazoum şi a familiei sale şi la prezervarea democraţiei cu greu cucerite în Niger”, a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat publicat la împlinirea a 63 de ani de la proclamarea independenţei acestui stat.

„În acest moment critic, Statele Unite sunt alături de populaţia Nigerului, respectând un parteneriat ce durează de decenii, înrădăcinat în valorile democratice împărtăşite şi susţinerea unui guvern civil”, se adaugă în comunicat.

„Nigerienii au dreptul de a-şi alege liderii. S-au exprimat în cadrul unor alegeri libere şi acest drept trebuie respectat”, a mai afirmat Biden în comunicatul care subliniază de asemenea importanţa parteneriatului dintre SUA şi Niger, vizitat în martie a.c. de secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a şi întâlnit atunci cu preşedintele Bazoum.

Nigerul a devenit un aliat esenţial al Occidentului, mai ales al Franţei, care are staţionaţi în această ţară circa o mie de militari. Administraţia Biden are în vedere de asemenea un angajament sporit în Africa, pentru a contracara influenţele crescânde ale Chinei şi mai nou ale Rusiei, notează AFP.

SUA au o bază aeriană în centrul Nigerului, folosită pentru pilotarea de drone destinate combaterii şi supravegherii jihadiştilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Li s a părut rușilor ca n au fost alegeri democratice!!!…..nație mai primitiva decât rusii,n am auzit sa fie! Africanii aia ,exact ca rusii needucați și ca romanii votanți haur,nu.pot sa treacă peste bariera educației minime!