G4Media.ro

Biden asigură Ucraina că va primi în continuare ajutor financiar american, în…

Sursa foto: Twitter / President Joe Biden

Biden asigură Ucraina că va primi în continuare ajutor financiar american, în pofida opoziţiei unor republicani: ”Pot conta pe sprijinul nostru. Nu ne vom sustrage”

Preşedintele american Joe Biden a promis duminică Ucrainei că Statele Unite nu o vor abandona în războiul cu Rusia, după ce un ajutor financiar pentru Kiev a fost eliminat ca un compromis între republicani şi democraţi pentru a se evita încetarea finanţării guvernului american, şi a cerut elaborarea unui act legislativ separat pentru ajutorul financiar destinat Ucrainei, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Vreau să asigur aliaţii SUA, poporul american şi poporul ucrainean că pot conta pe sprijinul nostru. Nu ne vom sustrage”, a promis Biden într-o intervenţie televizată.

„Sper că amicii mei din partea cealaltă îşi vor respecta cuvântul de a sprijini Ucraina. Au spus că vor susţine Ucraina într-un vot separat” privind ajutorul financiar destinat acestei ţări, a adăugat Biden, făcând referire la republicani.

„Nu putem, în nicio circumstanţă, să permitem întreruperea sprijinului american pentru Ucraina”, a insistat el în mesajul ce a mai cuprins alte apeluri către congresmenii democraţi şi republicani, cărora le-a cerut să „înceteze jocurile” politice, să „nu piardă vremea” şi să convină pentru SUA „un acord bugetar pe un an”.

Un compromis de ultim moment între democraţi şi republicani a permis sâmbătă evitarea unui „shutdown”, respectiv oprirea finanţării administraţiei federale a SUA, fiind votată o măsură care permite continuarea acestei finanţări pentru încă 45 de zile. Înţelegerea prevede anularea unui ajutor financiar suplimentar de şase miliarde de dolari pe care Administraţia preşedintelui Joe Biden planificase să-l acorde Ucrainei.

Republicanii din aripa radicală apropiată fostului preşedinte Donald Trump se împotrivesc în mod special acestui sprijin financiar în condiţiile în care Washingtonul nu are un control efectiv asupra modului în care Kievul foloseşte finanţările primite.

Congresmenii republicani au cerut de asemenea reduceri substanţiale de cheltuieli publice şi măsuri sporite anti-migraţie la frontiere. Acordul votat în final şi care cuprinde măsura provizorie de evitare a unui „shutdown” nu mai prevede aceste două condiţii, însă republicanii au sugerat după vot că nu vor renunţa la ele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...