G4Media.ro

BERD: Țările din Balcanii de Vest au nevoie de gaze naturale pentru…

BERD: Țările din Balcanii de Vest au nevoie de gaze naturale pentru a putea renunța la cărbune

Gazele naturale pot funcţiona ca o punte pentru ţările din Balcanii de Vest care vor să adere la Uniunea Europeană şi trebuie să facă tranziţia de la cărbune la surse regenerabile, a declarat miercuri un oficial din conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

Termocentralele pe bază de cărbune produc mai mult de jumătate din energia electrică în cele şase state care formează Balcanii de Vest, ceea ce rezultă în cel mai poluat aer din Europa.

Unele centrale eoliene şi fotovoltaice încep să fie construite în Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Macedonia de Nord, în timp ce Albania se bazează în mod tradiţional pe energia hidroelectrică. La rândul său, BERD ajuta la finanţarea reţelelor pentru transportul gazelor naturale şi a centralelor electrice pe gaze naturale, în ideea de a ajuta în procesul de tranziţie spre regenerabile.

„Nu poţi trece de la cărbune la regenerabile fără un pas intermediar. Noi credem că gazele naturale trebuie să fie pasul intermediar”, a declarat directorul general pentru regiunea Balcanilor de Vest la BERD, Charlotte Ruhe. Acesta a dezvăluit că unele din cele 69 de state care sunt acţionari la BERD, cărora nu le-a dezvăluit identitatea, au ridicat obiecţii faţă de participarea BERD la finanţarea oricăror proiecte în domeniul combustibili fosili şi au cerut băncii să înceteze să facă acest lucru. „Dar eu cred că trebuie să oferim acestor ţări un pas intermediar. Gazele naturale sunt sigura soluţie”, a spus Charlotte Ruhe, potrivit Agerpres.

Între timp, statele din Balcani care au promis că îşi vor curăţa sectoarele energetice pe parcursul aderării la UE, continuă să investească în termocentrale pe cărbune. Bosnia a anunţat anul trecut că va începe lucrările la o nouă termocentrală în timp ce Muntenegru va moderniza o veche termocentrală, în ambele cazuri fiind implicate firme din China.

„Aceasta este o regiune care are nevoie de energie curată şi de asemenea are nevoie de o industrie curată. Înverzirea sectorului energetic este una din priorităţile noastre”, a spus Ruhe.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească, relatează Agerpres.

gSursa Foto: gaz exploatare pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Tari multilateral dezvoltate, nu?

  2. Vom dezvolta multilateral Romania, stimați tovarăși….
    Discursul lui Ceașcă la al 13 congres.