G4Media.ro

BCE se pregătește să reducă joi ratele dobânzilor, fără să se angajeze…

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

BCE se pregătește să reducă joi ratele dobânzilor, fără să se angajeze însă la noi relaxări

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă presiunea asupra ratelor dobânzilor, o reducere fiind așteptată joi, în contextul scăderii inflației și al slăbiciunii economice din zona euro. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca banca să se angajeze la noi reduceri ale ratelor, deoarece membrii Comitetului executiv nu sunt de acord cu privire la următorii pași de urmat, potrivit boursorama.com.

În iunie, BCE a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 5 ani, după o perioadă de restrângere fără precedent a creditării pentru a combate inflația excepțional de ridicată, în principal ca urmare a războiului din Ucraina. O lună mai târziu, președintele băncii, Christine Lagarde, a pledat pentru vigilență.

Dar vara a consolidat așteptările privind noi reduceri ale ratelor, probabil pentru a relaxa creditarea gospodăriilor și întreprinderilor. Inflația a încetinit la 2,2% pe an în luna august în zona euro și chiar a scăzut sub ținta de 2% în cele mai mari două economii, Franța și Germania, într-un moment în care creșterile salariale încep să încetinească.

Guvernatorul Banque de France, François Villeroy de Galhau, a declarat la sfârșitul lunii august că o nouă reducere a ratelor BCE în septembrie, după cea din iunie, ar fi „corectă și înțeleaptă”.

Un alt factor este faptul că creșterea economică în zona euro a fost revizuită ușor în scădere la 0,2% pentru al doilea trimestru din 2024, potrivit agenției europene de statistică Eurostat. Acest lucru alimentează temerile că economia slăbește, într-un moment în care Germania trece printr-o perioadă dificilă și își vede produsul intern brut (PIB) în scădere.

Prin urmare, este de așteptat ca joi BCE să reducă pentru a doua oară rata dobânzii la depozite, care este rata de referință dintre cele trei rate cheie ale sale și baza condițiilor de creditare aplicate de bănci economiei. Se așteaptă ca rata să fie redusă cu 25 de puncte de bază, până la 3,50%.

„Porumbei” versus ”șoimi”

Consiliul guvernatorilor BCE va discuta și despre următorii pași în relaxarea monetară. Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE care se numără printre „șoimii” care susțin o abordare restrictivă a politicii monetare, a făcut recent apel la o relaxare „graduală și prudentă”. Ea a subliniat că „inflația internă”, adică inflația bunurilor și serviciilor produse la nivel local, „rămâne ridicată la 4,4%” în zona euro, în mare parte din cauza prețurilor ridicate din sectorul serviciilor.

În rândul „porumbeilor”, care favorizează o abordare mai flexibilă, Piero Cipollone, un alt membru al Comitetului executiv, a subliniat „riscul” de a fi „prea restrictiv” într-un moment în care economia se clatină și investițiile stagnează, într-un interviu acordat Le Monde.

Christine Lagarde va analiza joi riscurile asociate creșterii și inflației, dar este probabil să mențină principiul institutului de a se baza pe date pentru a acționa fără a se angaja în prealabil pe o cale definită, potrivit observatorilor. Nu este nevoie să se schimbe „narațiunea bazării pe date (care) a funcționat” până acum, observă Carsten Brzeski de la ING.

Joi, Consiliului guvernatorilor îi va fi prezentat un nou set de previziuni macroeconomice trimestriale.

„O revizuire în scădere a creșterii sau a inflației ar crește probabilitatea unei accelerări a reducerilor de rate, în timp ce o revizuire în creștere i-ar împinge pe șoimi să ceară mai puține reduceri suplimentare”, explică Carsten Brzeski.

Ca întotdeauna, BCE va sublinia, de asemenea, importanța punerii în aplicare rapide și complete a noilor norme fiscale ale UE, pentru a contribui la garantarea stabilității prețurilor. Mesajul va răsuna probabil foarte puternic în urechile noului prim-ministru francez, Michel Barnier, un proeuropean care va trebui să asigure Bruxelles-ul în privința reducerii deficitului public al Franței, care este în continuare mult peste limitele stabilite de cadrul european.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...