G4Media.ro

HARTA Bătălia pentru Consiliile Județene: Cine vor fi noii baroni locali în…

HARTA Bătălia pentru Consiliile Județene: Cine vor fi noii baroni locali în următorii patru ani. Județele pe care PNL are șanse să le smulgă de la PSD

Una dintre mizele majore ale alegerilor locale din acest an o reprezintă Consiliile Județene, pentru că, pe lângă instalarea unor noi ”baroni locali” sau rămânerea pe poziții a unora dintre cei vechi, rezultatul final va da indicii despre votul politic la alegerile parlamentare programate în luna decembrie.

Marea bătălie se va da și în acest an între PNL și PSD, liberalii sperând să câștige cât mai multe poziții de președinți de CJ, în vreme de social-democrații se străduiesc să piardă cât mai puține posibil.

Performanța Alianței USR Plus este afectată în această cursă de sistemul de alegeri într-un singur tur a președinților de CJ, sistem care avantajează partidele mari, care au o infrastructură electorală consolidată și un număr consistent de primari în funcție. La localele precedente, PSD a câștigat aproximativ 1.700 de primari, iar PNL în jur de 1.100. Cei de la USR Plus vor trage tare însă pentru a scoate cât mai mulți consilieri județeni, de numărul cărora va depinde și în câte majorități la nivel de CJ vor reuși să intre.

Și asta pentru că în urma scrutinului precedent, cel din 2016, PSD a reușit să instaleze 29 de președinți de CJ și să facă majoritate în 31 de județe, în vreme ce liberalii abia au obținut alegerea a opt președinți de CJ și tot atâtea majorități alături de PMP, UDMR și FDGR.

A existat însă și o diferență majoră în 2016 față de 2020: dacă în urmă cu patru ani președinții de CJ se alegeau din rândul consilierilor județeni, de această dată ei vor fi aleși direct de populație, la fel ca primarii. Prin urmare, cel care va câștiga votul popular are șanse mai mari să își creeze și majoritatea necesară în conducerea județului.

Liberalii, care au câștigat ambele runde de alegeri de anul trecut – europarlamentarele și prezidențialele – reușind trimiterea PSD în opoziție cu un an înaintea parlamentarelor, sunt cotați cu prima șansă la scrutinul de astăzi.

Planurile liderilor PNL sunt să câștige cel puțin jumătate din șefia Consiliilor județene, cu alte cuvinte să smulgă din mâinile PSD în jur de zece județe.

La acest capitol, liberalii mizează pe scorul istoric din sondajele de opinie, în jur de 35%, dar și pe atragerea a numeroși primari de la PSD, momiți cu fonduri guvernamentale.

Estimările celor de la PNL sunt că, pe lângă faptul că își vor păstra cele 8 redutele cucerite în urmă cu patru ani, vor reuși să se impună în fața social-democraților în județe considerate de multă vreme drept fiefuri PSD, precum Iași (cu candidatul Costel Alexe), Neamț (Mugur Cozmanciuc), Bacău (Ionel Palăr) sau Prahova (Iulian Dumitrescu), dar și în județe precum Giurgiu (Dumitru Beianu), Tulcea (George Șișcu), Vâlcea (Cristian Buican), Maramureș (Ionel Bogdan) și Timiș (Alin Nica). De asemenea, PNL are mari șanse să preia CJ Bihor de la UDMR, prin candidatura lui Ilie Bolojan, actualul primar din Oradea.  

PSD mizează în continuare pe județele din sud, fieful său tradițional, și pe o parte din cele din Moldova.

Rezultatele alegerilor vor fi influențate puternic însă, ca întotdeauna, de prezența la vot, care anul acesta depinde în mare măsură de un factor inexistent până acum: pandemia de coronavirus.

Atât PNL, cât și USR Plus vor fi avantajate de o prezență ridicată, care va dilua procentele oferite de electoratul dur al social-democraților, care numără în jur de trei milioane.

Foto: Harta actuală a a controlului politic asupra Consiliilor Județene (PSD – roșu, PNL – galben, UDMR – verde)

Hartă realizată de Cristian Andrei Leonte

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. sa scoatem psd-osi din toate posturile de conducere….vada via -al-cullo ciuma rosie…..

 2. Votez PMP pe linie!

  • Până la aceste alegeri, am fost tot pe linie.
   De data asta nu, Băse a jucat la două capete.Problema este că îngroapă partidul pentru la parlamentare.Veți vedea, nu va mai lua nici 4 % (în decembrie).

  • Te duci degeaba. E un singur tur…dacă zici ca nu esti pesedist….Îți strici votul fără rost.

  • asta daca tii minte pina la sectia de vot dar cred ca acolo votezi pnl .

  • Nu va chinuti degeaba pro +pmp + alde +udmr nu intra in parlament . O prezenta la vot de 65 ii desfinteza si T.B. tocmai ce a desfiintat PMP. Marcele votezi ceva ce nu mai exista ? Proasta alegere .

 3. La Bacău cu Paler ati mers cu o mână moarta.
  Cum ați mers și cu Luchian acum 4 ani.

  Din păcate, local, de data asta ați tras și USR-ul după voi 🙁

 4. In Mehedinti pe ala il cheama Aladin Gigi Georgescu :)))) Se vede ca a evoluat tara asta

 5. Vor fi *noi* baroni locali, ce bucurie pe cei de la tara.

 6. Prima data ii tai bratele, apoi ii strapungi inima si apoi moare singura. Caracatita psd. Mostenirea lui iliescoviciesc jegul securistoizilor… o sa muriti copiii vostri vor redeveni femeile de serviciu ai copiilor destepti… comunismul securismul o paranteza trista in viata unui popor marunt… va trece ca o buba purulenta copiii vostri microbi exterminati de vaccin