G4Media.ro

Balenă încurcată în frânghii, eliberată de paza de coastă norvegiană

Sursa foto: Unplash / Abigail Lynn

Balenă încurcată în frânghii, eliberată de paza de coastă norvegiană

Membri ai pazei de coastă norvegiene au salvat o balenă încurcată în frânghii în largul ţărmurilor din nordul Europei, animalul eliberat înotând apoi spre libertate, informează vineri Reuters, citată de Agerpres.

Mamiferul plutea neputincios la suprafaţa apei, în Marea Barents, miercuri, cu coada prinsă în frângii şi o geamandură, când nava KV Bison a pazei de coastă s-a apropiat de animal după ce a primit o informaţie în acest sens de la echipajul companiei locale de transport cu feribotul.

„Am văzut că balena era epuizată, era complet nemişcată”, a declarat vineri prin telefon de la bordul KV Bison locotenent căpitan Raymond Isehaug.

Isehaug a trimis un echipaj format din patru persoane într-o barcă uşoară pentru a ajuta animalul.

„Ne-am apropiat foarte încet, ca să n-o stresăm… Era speriată şi se comporta agresiv”, a povestit Isehaug. Acesta a adăugat că, după părerea lui, era vorba despre o balenă cu cocoaşă.

Imaginile, postate pe contul de Twitter al pazei de coastă, arată un membru al echipajului care se apleacă de pe barca uşoară cu un cuţit către balenă. El poate fi auzit în înregistrarea video întrebând în norvegiană: „Mă ţii de picioare?”.

„M-am gândit iniţial să trimit nişte scafandri să taie frânghia care era sub balenă, dar m-am răzgândit având în vedere comportamentul acesteia”, a precizat Isehaug.

A fost nevoie de aproximativ 10 până la 15 minute pentru ca membrii pazei de coastă să desfacă din jurul balenei frânghia de care era legată o geamandură de la Institutul Norvegian de Cercetări Marine, a povestit el.

După ce a fost eliberată, balena s-a scufundat, a bătut apa cu coada şi i-a stropit pe salvatori înainte de a înota mai departe. „Ne-am bucurat pentru balenă. A fost o faptă bună”, a concluzionat Isehaug.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...