G4Media.ro

Avocata care a îngenuncheat CCR în instanţă: Nimeni nu e mai presus…

Avocata care a îngenuncheat CCR în instanţă: Nimeni nu e mai presus de lege!

Avocata Elenina Nicuţ şi jurnalista Ioana Ene Dogioiu au învins Curtea Constituţională în instanţele judecătoreşti. Au obţinut o sentinţă definitivă la Curtea de Apel Bucureşti care obligă CCR să respecte Constituţia şi legea transparenţei 544/2001 şi să le pună la dispoziţie stenograma unei şedinţe de judecată.

Anul trecut, CCR a respins solicitarea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, de a impune un prag la infracţiunea de abuz în serviciu, dar în motivare a strecurat obligaţia către Parlament de a impune un prag. În acest context, reprezentantul Ministerului Public (Parchetul general), procurorul Cosmin Grancea, a cerut CCR să corecteze o eroare materială din cuprinsul Deciziei 392/2017, susţinând că afimaţiile sale din cadrul dezbaterilor au fost redate eronat, în forma publicată în Monitorul Oficial şi pe site-ul CCR. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a solicitat CCR, în baza legii liberului acces la informaţiile publice, să îi comunice stenograma şedinţei în care CCR a dezbătut cazul Bombonica pentru a vedea ce anume a afirmat procurorul Grancea şi dacă, cumva, magistraţii CCR se fac responsabili de vreun fals. CCR a refuzat şi aşa s-a ajuns în instanţele judecătoreşti.

Chiar dacă pare o chestiune minoră şi tehnică, decizia instanţelor judecătoreşti este deosebit de importantă, a explicat avocata Elenina Nicuţ pentru G4media.ro

„În primul rând, decizia înseamnă că înregistrările şedinţelor de judecată ale CCR sunt de interes public şi trebuie furnizate oricărei persoane.

În al doilea rând, dat fiind faptul că ei au refuzat în prima fază, înseamnă că instanţa a constatat şi sancţionat încălcarea liberului acces la informaţii de interes public, adică practic încălcarea Legii nr. 544/2001 şi a art. 31 din Constituţie care spune „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.

În al treilea rând, dat fiind că la ultimul termen invocaseră practic faptul că doar CCR e competentă să decidă cu privire la furnizarea respectivelor informaţii şi că nicio instanţă de judecată nu-i poate obliga să o facă, decizia înseamnă şi că CCR a fost readusă în rândul lumii, în sensul în care nu este mai presus de lege”, a declarat avocata Nicuţ.

„Este o premieră absolută, un precedent obţinut de o avocată stralucită, Elenina Nicuţ, în procesul pe care l-am intentat anul trecut Curţii Constituţionale. Este pentru prima dată în istoria CCR când o instanţă de judecată îi demonstrează prin hotărâre definitivă ca puterea ei nu este discreţionara, ci este strict supusă legilor din România. Grav este că CCR nu a fost până acum conştientă de această limitare.

Avem aşadar o Curte Constituţională care s-a îmbolnăvit de propria putere, care legiferează prin uzurparea rolului Parlamentului, care încalcă legi şi chiar Constituţia, care crede că nu se supune instanţelor de judecată, care, mai pe româneşte, face numai ce o taie capul, indiferent de legalitate şi constituţionalitate.

Este probabil cel mai grav fenomen cu care se confruntă România din 1989 încoace. O Curte Constitutionala corectă, reper, este fundamental necesară într-un stat de drept. Curtea Neconstituţională a României poate distruge o ţară”, a scris şi jurnalista Ioana Ene Dogioiu aici.

Avocata Elenina Nicuţ a mai învins o dată CCR, însă în acest caz, decizia instanţelor nu este definitivă.

Avocata o reprezintă pe judecătoarea CCR Livia Doina Stanciu, care l-a dat în judecată pe preşedintele CCR, Valer Dorneanu (fost parlamentar PSD), întrucât a decis, prin hotărâre administrativă, să nu mai publice opiniile separate în conţinutul deciziilor CCR. De precizat că judecătoarea Stanciu (fostă şefă a Instanţei Supreme) este printre singurii judecători CCR care se opun deciziilor controversate ale Curţii şi fac opinie minoritară. După ce a fost acţionat în judecată, Dorneanu a renunţat la această practică, însă decizia lui de a nu publica opiniile separate şi-a produs efectul în câteva cazuri.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Deci, se poate!
  Trebuie sa ma urnesc si eu si sa dau in judecata Curtea de Conturi si BNR pentru blocarea sistemului bauspar si Guvernul Romaniei pentru sechestrarea primelor de stat .

  • Decizia va fi anulata la apel, stai linistit. Nu lasa PSD-ul CCR-ul din mana, CCR e unealta principala a mafiei PSD.

   Totul e degeaba, ne creem singuri iluzii ca se poate mai bine.

  • Lupta trebuie continuata.
   CCR trebuie data in judecata pentru deciziile aberante, in favoarea infractorilor si care nu au legatura cu constitutia.
   CCR trebuie data in judecata pentru depasirea atributiunilor si pentru favorizarea infractorilor.

 2. Au cerut scuze !Pentru greseala asa de grava.

 3. „cu o floare nu se face primavara”…dar macar s-a dovedit in instanta ca, CCR-ul a ajuns o instanta politica securisto comunista care treptat „poate distruge o ţară”

 4. O tempora, o mores!
  Acest Dorneanu… cand vom scapa de el?

  • Nu el e marea problema, ci fanul supelor ieftine de la cantina sociala a lui Ciordache. El da tonul acolo, Dorneanu fiind amicul lui Alzheimer, ala pe care-l tin la fereastra si a carui mina o vintura, cind trebuie sa vada partidul, ca marioneta e inca in viata. Morar, caci despre el e vorba, isi razbuna toate nefericirile acumulate in falsa lui viata de Corado Cattani roman. De fapt, asa cum a recunoscut intr-un interviu dupa nefericita lui numire la CC, el nu e constitutionalist, deci, decide din burta. Aia in care a luat niste suturi, pe vremea cind ne ametea cu integritatea lui. Restul, dornenii de umplutura, asemanatori pivniceresei ajunsa ispravniceasa, nici nu mai conteaza: ei nu au decit obsesia demnitatii insotite de privilegii de intangibilitate. Timpul trece, noi suntem zei, banii fericesc pensia babana.

  • Cand vom scapa de Dorneanu ?…el merge la pachet cu PSD…dupa viitoarele alegeri vor fi istorie .

 5. Puterea absoluta(CCR) corupe absolut…

 6. E-he-he, ce ” buna ” era ea CCR -ul pe timpul beșescului, condusă de un consilier juridic de cooperativa, cand emitea erate!

 7. Vă amintiți? Prima C.C. era formată din judecători ieșiți ieri din comunism…și bătrâni pe de-asupra… dar erau niște profesioniști…nu și-au dat cinstea pe rușine, deși bâjbâiau în ale noii democrații…au făcut și ei greșeli, dar…într-un fel scuzabile. Cei de astăzi sunt: mai tineri – dar profund corupți, mai prost pregătiți – dar mai ranchiunoși, unii chiar oligofreni, unii cu multe, multe schelete prin dulapurile lor și ale partenerilor lor, ahtiați după beneficii materiale nemeritate, ahtiați după putere – ca orice om mic, mic, care dintr-o dată se crede mare – Dumnezeu dacă se poate, niște reziduuri umane…asta ca să fiu drăguț…și să nu-i calific scursuri..numai că toate au un început și un sfârșit. Ei vor rămâne în istoria CC ca fiind „trupa” veselă și tembelă care a avut un singur scop: să facă orice, orice pentru a-l scăpa pe flaușat de mititica.

 8. Bravo celor care demonstreaza ca dreptatea si respectarea legilor sunt cele ce trebuie sa fie coloana vertebrala a oricarui stat de drept, democratic. Acuma e foarte clar cine traieste intr-un stat paralel.

 9. Marcel spune mai sus …decizia va fi anulata la apel , pai in articol spune ca este o decizie definitiva , am inteles bine ?

 10. Singurul lucru bun e faptul ca se cearta intre ei. Din nefericire d-na Stanciu a abuzat de functia sa din plin. Sper ca a inteles ce inseamna „nimeni nu e mai presus de lege” si va lua, macar de acum incolo, decizii care sa interzica tuturor judecatorilor sa-si bazeze hotararile pe minciuni, care sa le permita incalcarea legii, sau sa declare secrete aspectele care nu-i convin. Daca apararea independentei justitiei inseamna sa admitem doar abuzurile impotriva altora, ar fi interesant de aflat; ce, cine si din ce grupare a castigat acum.
  Tot inainte … ca inainte era mai bine. Parca asa spunea un comentator anterior?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.