G4Media.ro

Avertismente ale Chinei, după ce Filipine și SUA anunță cele mai ample…

Photo by JAM STA ROSA / AFP

Avertismente ale Chinei, după ce Filipine și SUA anunță cele mai ample exerciții militare comune de până acum

Exercițiile care încep luni vor fi primele care vor avea loc în afara apelor teritoriale ale Filipinelor și au loc pe fondul creșterii tensiunilor în Marea Chinei de Sud, transmite The Guardian.

Forțele filipineze și cele americane vor efectua primele exerciții militare din istorie în afara apelor teritoriale ale țării din Asia de Sud-Est, într-o acțiune despre care China a spus că va duce doar la o mai mare insecuritate în Marea Chinei de Sud.

Exercițiile anuale Balikatan sau „umăr la umăr” – care se vor desfășura între 22 aprilie și 10 mai – vor implica 16.700 de soldați care vor simula recucerirea unor insule ocupate de inamici în zonele din fața Taiwanului și a Mării Chinei de Sud.

Va fi pentru prima dată când exercițiile maritime se desfășoară dincolo de apele teritoriale filipineze, potrivit lui Michael Logico, un colonel al armatei filipineze care supervizează exercițiile.

Ca răspuns la exercițiile planificate, ministerul chinez de externe a avertizat că Filipine ar trebui să fie „suficient de sobră pentru a realiza” că aducerea unor țări externe pentru a-și etala forța în Marea Chinei de Sud și a provoca confruntări nu va face decât să agraveze tensiunile și să submineze stabilitatea regională.

„Încercările de a aduce forțe externe pentru a-și proteja așa-zisa securitate nu vor duce decât la o mai mare insecuritate pentru ea însăși”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lin Jian, la o conferință de presă programată, îndemnând ambele țări să înceteze provocările.

Logico a precizat că trupele americane și omologii lor filipinezi vor simula recucerirea insulelor ocupate de forțe ostile în cele mai nordice insule ale țării, în apropiere de Taiwan și în provincia vestică Palawan, care dă spre Marea Chinei de Sud.

Un mic contingent francez se va alătura exercițiilor din acest an pentru prima dată de la începutul exercițiului anual în 1991, desfășurând o fregată care va naviga alături de navele militare filipineze și americane în zona economică exclusivă a Manilei din Marea Chinei de Sud.

Aproximativ 14 națiuni se vor alătura în calitate de observatori, inclusiv Japonia, India și țări din Asean și Uniunea Europeană, a declarat Logico.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...