G4Media.ro

VIDEO Avans științific major în SUA: Cercetătorii au produs mai multă energie…

Sursa foto: Pexels / Ramaz Bluashvili

VIDEO Avans științific major în SUA: Cercetătorii au produs mai multă energie din fuziunea nucleară decât energia folosită pentru alimentarea experimentului

Oficialii Departamentului de Energie al SUA au anunțat marți o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare: Pentru prima dată, oamenii de știință americani au produs mai multă energie din fuziune decât energia laser folosită pentru a alimenta experimentul, potrivit CNN.

Un așa-numit „câștig net de energie” reprezintă o etapă importantă în încercările de zeci de ani de a obține energie curată și nelimitată din fuziunea nucleară. Experimentul a introdus 2,05 megajouli de energie în țintă și a produs 3,15 MJ de energie de fuziune – generând cu peste 50% mai multă energie decât a fost introdusă. Este pentru prima dată când un experiment a dus la un câștig semnificativ de energie.

„Această descoperire științifică monumentală este o piatră de hotar pentru viitorul energiei curate”, a declarat senatorul democrat Alex Padilla din California.

Descoperirea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory’s National Ignition Facility din California pe 5 decembrie – o instalație de mărimea unui stadion sportiv și echipată cu 192 de lasere.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a numit descoperirea o „realizare de referință”.

În declarație, Granholm a afirmat că oamenii de știință de la Livermore și de la alte laboratoare naționale fac o muncă care va ajuta SUA „să rezolve cele mai complexe și mai presante probleme ale umanității, cum ar fi furnizarea de energie curată pentru a combate schimbările climatice și menținerea unui sistem de descurajare nucleară fără teste nucleare”.

Jennifer Granholm a declarat marți dimineață că experimentul de fuziune nucleară realizat de oamenii de știință americani a replicat „anumite condiții care se găsesc doar în stele și în Soare”.

„Aprinderea ne permite să replicăm pentru prima dată anumite condiții care se găsesc doar în stele și în soare. Această piatră de hotar ne aduce cu un pas semnificativ mai aproape de posibilitatea ca energia de fuziune abundentă cu zero emisii de carbon să alimenteze societatea noastră”, a declarat ea.

Granholm a continuat: „Așa arată America ca lider, iar noi abia am început.”

„Dacă putem avansa energia de fuziune, am putea să o folosim pentru a produce electricitate curată, combustibili pentru transport, energie, industrie grea și multe altele.”

„Realizarea acesteia este un triumf al științei, al ingineriei și, mai presus de toate, al oamenilor”, a declarat directorul de la Livermore, Dr. Kim Budil, într-un comunicat.

De ce e important

Omenirea este încă foarte departe de a avea un proces de fuziune care să alimenteze rețeaua electrică, ca să nu mai vorbim de o centrală electrică în sine. Proiectul american, deși revoluționar, a produs suficientă energie doar pentru a fierbe aproximativ 2,5 galoane de apă, a declarat pentru CNN Tony Roulstone, un expert în fuziune de la Departamentul de Inginerie al Universității Cambridge.

Poate că nu pare mult, dar experimentul este totuși extrem de important, deoarece oamenii de știință au demonstrat că pot crea de fapt mai multă energie decât cea folosită. Deși mai sunt încă mulți pași până când acest lucru va putea fi viabil din punct de vedere comercial, era vorba de un obstacol major în ceea ce privește fuziunea nucleară, spun experții.

„Acest lucru este foarte important, deoarece, din punct de vedere energetic, nu poate fi o sursă de energie dacă nu se obține mai multă energie decât se introduce”, a declarat luni pentru CNN Julio Friedmann, cercetător șef la Carbon Direct și fost tehnolog șef în domeniul energiei la Lawrence Livermore. „Progresele anterioare au fost importante, dar nu este același lucru cu generarea de energie care ar putea fi folosită într-o zi la scară mai mare.”

Experimentele anterioare de fuziune, inclusiv unul din Marea Britanie, au generat mai multă energie, dar nu au avut un câștig energetic la fel de mare. De exemplu, la începutul acestui an, oamenii de știință britanici au generat un record de 59 megajouli de energie – de aproximativ 20 de ori mai mult decât proiectul din SUA. Chiar și așa, proiectul britanic a înregistrat un câștig de energie de doar mai puțin de un megajoule.

Mai sunt încă mulți ani și un drum lung de parcurs pentru ca proiectul să devină viabil din punct de vedere comercial. Nici proiectul din SUA, nici cel din Marea Britanie „nu dispun de hardware și de etapele necesare pentru a converti neutronii de fuziune în energie electrică”, a declarat Anne White, șefa Departamentului de Știință și Inginerie Nucleară de la MIT.

Dar Roulstone a subliniat că marile proiecte ambițioase de energie nucleară trebuie să înceapă de undeva: În 1942, oamenii de știință din Chicago au pus în funcțiune primul reactor nuclear de fisiune timp de doar 5 minute la prima sa funcționare; 15 ani mai târziu, prima centrală nucleară din SUA a fost pusă în funcțiune în Pennsylvania.

Ce este fuziunea nucleară și de ce este importantă?

Fuziunea nucleară este un proces creat de om care reproduce aceeași energie care alimentează soarele. Fuziunea nucleară are loc atunci când doi sau mai mulți atomi se contopesc într-unul mai mare, un proces care generează o cantitate masivă de energie sub formă de căldură.

Oamenii de știință din întreaga lume studiază fuziunea nucleară de zeci de ani, în speranța de a o recrea cu o nouă sursă care să furnizeze energie nelimitată, fără emisii de carbon – fără deșeurile nucleare create de reactoarele nucleare actuale. Proiectele de fuziune utilizează în principal elementele deuteriu și tritiu – ambii fiind izotopi ai hidrogenului.

Deuteriul dintr-un pahar de apă, la care se adaugă puțin tritiu, ar putea alimenta o casă timp de un an. Tritiul este mai rar și mai dificil de obținut, deși poate fi obținut pe cale sintetică.

„Spre deosebire de cărbune, aveți nevoie doar de o cantitate mică de hidrogen, iar acesta este cel mai abundent lucru care se găsește în univers”, a declarat Julio Friedmann, cercetător șef la Carbon Direct și fost tehnolog șef în domeniul energiei la Lawrence Livermore. „Hidrogenul se găsește în apă, așa că materialul care generează această energie este extrem de nelimitat și este curat.”

Care sunt următorii pași?

Oamenii de știință și experții trebuie acum să descopere cum să producă mult mai multă energie din fuziunea nucleară la o scară mult mai mare.

În același timp, ei trebuie să afle cum să reducă în cele din urmă costul fuziunii nucleare, astfel încât să poată fi utilizată în scopuri comerciale.

Oamenii de știință vor trebui, de asemenea, să recolteze energia produsă prin fuziune și să o transfere în rețeaua electrică sub formă de electricitate. Va dura ani – și poate chiar decenii – până când fuziunea va fi capabilă să producă cantități nelimitate de energie curată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

 1. De ce a făcut-o SUA și nu Rusia?

 2. Maine apare Peskov si ne spune ca rusia are o instalatie de 5 ori mai mare care face de 10 ori mai multa energie si care alimenteaza o racheta care merge 100 mach

 3. 1.Energia nucleara nu este verde si nici curata!!
  2. Sa te bazezi doar pe energia nucleara e ca si cum te ai juca cu chibritul intr un rezervor de benzina!!
  Sa testezi la ei!!!

  • Chief, e vorba de „fuziune”, adică se unesc niște chestii și nu scapă mai nimic de acolo în afară de energie…

  • Ce fel de fuziune???
   Ia incearca sa unesti doua bile de otel, vezi ce energie „iese”!!
   Joaca cu focul va duce intr un final decat la ardere, permanenta!!!

  • Ardere.. !!? Sunt interesat…

  • @Corect! – Hai ca ai aparut iar pe aici. Bre, postacule, vezi ca nu e vorba de fisiune nucleara, e vorba de FUZIUNE nucleara. Nu lasa deseuri radioactive

  • @Corect! – gizas, da’ tu chiar ai mintea goala ca o caverna (am citit a doua postare a retar-dului)… vorba lu’ amicu’, mai pune mana pe o carte ceva

  • Kafcone crearea unui soare artificial este la fel de nociva ca si fisiunea, procesul este destul de instabil si improbabil!!
   Experimentul amerindian,, cum spunea cineva aici este pur propagandistic!!
   Descoperirea energiei inepuizabile si mai ales gratuita este o utopie, pana si soarele este o stea muritoare!!

  • Kafcone, inca ceva, la tine cititul nu i problema, cu intelesul stai rau!!
   Documentati va ce inseamna acest proces si apoi mai vb!

  • @ Corect!

   Esti penibil.
   Ce „soare artificial” visezi? Ai elementare cunostinte de fizica? Cum poti sa scrii asemenea aberatii?

  • @ Corectu’ – Daca taceai filosof nu ramaneai ca n-avea de unde, da’ barem nu mai vedea lumea caverna dintre urechi. Ai dat cu mucii in fasole cu soarele tau artificial! 😂 🤣😂😂

  • Asa, ca mi-am adus aminte, corectu’ asta e un trol rus din ala serios cu texte pregatite

 4. acum ati inteles de ce nu se face laserul de la magurele? 🙂

  ar fi pacat sa aiba o tara de mana a 3-a acces la tehnologie cu implicatii majore in energie sau militare.

  • # trotinetist ,taximetrist, ești bolnav! Nu știu ceviti dorești tu de la viata,dar sigur ai nevoie de ajutor!

 5. # Marcel trollacu…..ca mai e un gicu de la scularie pe aici. Trăieste doar diar din furt! Maine o sa spună ca rusii ai inventat!….

 6. 1.Energia nucleara nu este verde si nici curata!!
  2. Sa te bazezi doar pe energia nucleara e ca si cum te ai juca cu chibritul intr un rezervor de benzina!!
  Sa testezi la ei acolo!!!

  • # corect….e ca și când te ai juca tu în cur.ul gol pe lângă un rus pe front! Asta iti doresc….și ție și familiei tale! …

 7. S-a mai ,,descoperit” odata fuziunea mucleara in laborator, la temperatura camerei si presiune normala, de doi savanti electrochimisti, Martin Fleischmann (englez) si Stanley Pons (american) in 1989. Ambii s-au facut de ras si discreditat. Ca fuziunea nucleara sa aiba loc pe pamant este nevoie de o temperatura de 100 milioane°C, la care nici un material nu rezista. Propaganda americana.

  • Deci tu ai invatat ca America a invins Germania Nazista ?
   Cu tancurile Sherman :)) ?

   Nu e tarziu…inca mai poti citi…pune mana pe o carte de istorie.

 8. # corect….e ca și când te ai juca tu în cur.ul gol pe lângă un rus pe front! Asta iti doresc….și ție și familiei tale! …doar sa aveți masina de spălat,sa scăpați mai ieftin!

 9. Doamne mare e gradina ta si multi postaci in ea…..

 10. Stati asa ca aia chiar au treaba cu chestii complicate , noi vrem sa scoatem gaze din marea neagra peste vreo 10 ani cand or sa fie degeaba :))

 11. Nu e buna energia asta! Noi vrem petrol si gaze de la rusi! Polueaza mai putin!

 12. Napoiați rău mericanii ceștia. Politicenii din România, dintădeauna avut-au averi mai mari dăcît caștigul!

 13. America are sute de milione de locuitori. Care este numele celor care au facut descoperirea si in ce revista stiintifica au publicat? S-a mai ,,descoperit” odata fuziunea mucleara in laborator, la temperatura camerei si presiune normala, de doi savanti electrochimisti, Martin Fleischmann (englez) si Stanley Pons (american) in 1989. Citeste-i aici:
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0022072889800063. Ambii s-au facut de ras si discreditat iremediabil. Unul a juns porcar (englezul) la o ferma din UK, celalalt (americanul) cersetor. Ca fuziunea nucleara sa aiba loc pe pamant este nevoie de o temperatura de 100 milioane°C, la care nici un material nu rezista. Propaganda.

  • „….fuziune cu țintă magnetizată” (Magnetized Target Fusion). Pentru aceasta este folosită o incintă aflată în mișcare de rotație rapidă în care se află un amestec lichid de litiu și plumb. Datorită forței centrifuge, în centrul centrifugei apare o cavitate în care se introduce plasmă. Imediat după asta se introduce, cu ajutorul onor pompe speciale, o cantitate suplimentară din amestecul de metale lichide. Astfel plasma e comprimată într-un interval de câteva zeci de milisecunde și este amorsată reacția de fuziune…”
   PS. Nu știu dacă ai aflat, dar în urmă cu sute de ani și Inchiziția a apus că e imposibil ca Pământul să fie altcumva decât plat, altfel am cădea cu toții în Neant…

  • Belzebut, sa ne anunti cand amerindianul da drumul la energie!!! Sa luam si noi o galeata!!
   Voi citati, dar intelelegeti??
   Utopie!!! Pricepeti!!!!???
   3 generatii de dra.cusori nu prind asa ceva!!!

 14. Haiosi mai sunt prostacii filobolsevici….
  Cum apar ei imediat sa combata….cata promptitudine din partea lor….

 15. Încă nu e confirmat 100% ca energia e pe plus. Este o presupunere deocamdată.
  După cum merg lucrurile în lume nu există interese ca să avem energie ieftină. Din contra, interesul este sa rămânem fără energie. Citiți contributors.ro, profesorul american de origine română Cranganu.

 16. Laserul de la Măgurele a subt tot bugetul de la UiE si 15% de la Guvern si nimeni nu gaseste gaura neagra rezultata. Miliarde atuncate pe calea simbetei

 17. Noi funcționa cu Cernavodă 2 la juma de norma, o grămadă hidro și termo la fel.
  De ce?
  Pt ca exista interes în lume ca energia sa fie scumpa. Din câte am înțeles în Marea Britanie oamenii nu vor mai vedea avioane in 2050,pe jos și cu trenul. Fără vita, fără oaie, fără porc.
  Deci, „descoperirea” din SUA este categoric împotriva mersului lumii. Dacă ar fi reala cu siguranță nu ar avea șanse sa fie aplicabila.

 18. Acest avans științific major nu ar fi fost posibil fără cercetările de avangardă despre energie prezentate in teza de doctorat de domnul ministru de interne al României, Lucian Bode.

 19. Multi au cazut dupa fenta si au inceput sa comenteze la trollii bolsevici. Lasati-i in evul lor mediu.
  Pentru ceilalti care inteleg despre ce s-a scris in articol, stim cu totii ca experimentul este un pas urias in domeniul stiintei.

 20. rusnacii betivi au inventat de la caderea comunismului…ăăăăăăăăăăăăă… ăăăăăăăăăăăăă …nimic‼️‼️‼️‼️‼️…chinezii au inventat macar tik tok…😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂