G4Media.ro

Autostrada Pitești – Sibiu: Ministrul Transporturilor acuză PSD că nu a transmis…

Autostrada Pitești – Sibiu: Ministrul Transporturilor acuză PSD că nu a transmis documentația cerută de Comisia Europeană și anunță continuarea proiectului

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, critică PSD pentru că a refuzat să răspundă cererilor Comisiei Europene de a furniza informații suplimentare despre atenuarea impactului autostrăzii Pitești – Sibiu asupra mediului și arată că va trimite documentația cerută la timp, astfel încât cererea de finanțare din fonduri UE a proiectului să fie aprobată.

“Cei dinaintea noastră au tratat cu dispreț solicitările Comisiei. Mai exact, nu le-au răspuns. Probabil în aroganța specifică guvernării PSD au considerat că odată ce au emis un acord de mediu nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie”, a declarat Bode, potrivit unui comunicat de luni al ministerului.

Reacția ministrului a venit după ce fostul ministru Răzvan Cuc l-a acuzat pentru un presupus eșec al cererii de finanțare pentru autostrada Pitești – Sibiu, publicând o scrisoare a Comisiei Europene care conține trei mari obiecții legate de modul în care autoritățile române au prezentat impactul proiectului asupra mediului.

Pe de altă parte, ministrul Bode a anunțat că luni a avut loc la Ministerul Transporturilor o ședință de lucru pentru analiza și răspunsul la comentariile Comisiei Europene (CE) referitoare la aplicația de proiect major privind construcția autostrăzii Sibiu-Pitești (etapa I), la care au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Banca Europeană de Investiții – JASPERS, experți de mediu și reprezentanți ai MTIC și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Pentru a înlătura îngrijorările reprezentațiilor Comisiei Europene, până la data de 31.01.2020 se va realiza o corespondență cu executivul european pentru a explica pe larg următoarele elemente:
– Calendarul de realizare a Evaluării Impactului asupra Mediului (EIM), inclusiv Evaluarea Adecvată (EA)
– Metodologia utilizată în realizarea EIM și EA, inclusiv modul în care a fost luat în calcul impactul cumulat al noii autostrăzi cu DN7, calea ferată Râmnicu Vâlcea – Sibiu și râul Olt.
– Calendarul de completare/realizare la nivel național a Planurilor de Management și stabilire a obiectivelor de conservare a speciilor pentru ariile naturale protejate situate pe teritoriul României.

“Pe data de 21 decembrie 2019 ne-am întâlnit împreună cu cei implicați pentru a analiza solicitările venite din partea Comisiei, înainte de a prelua noi guvernarea. Pe data de 23 decembrie 2019 primim această scrisoare şi imediat am constituit grupuri de lucru, am discutat cu cei de la Ministerul Mediului, cu toate agențiile din subordine, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, cu toți cei responsabili în eliberarea acordului de mediu. Am avut aceste întâlniri pentru a construi răspunsurile la solicitările Comisiei Europene. Astăzi când vorbim, la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor sub coordonarea Organismul Intermediar de la ministerul nostru, a avut loc o întâlnire tehnică, la care au participat aproximativ 40 de specialiști, care cunosc problematica abordată de către CE. Suntem aici o echipa serioasă care va răspunde cu celeritate solicitărilor Comisiei Europene. Am încredere că putem face ceea ce n-au făcut alții și printr-un răspuns tehnic, bine fundamentat, ce abordează fiecare dintre solicitări, problema poate fi rezolvată. Ce trebuie să înțeleagă toată lumea este faptul că proiectul major de infrastructură Autostrada Sibiu-Pitești va continua. Pe lotul 1 se va emite autorizația de construire, pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație. Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu-Pitești. Cu siguranță cei de la Comisia Europeană vor primi clarificările în timpul solicitat, poate chiar mai repede, astfel încât cererea de finanțare să își urmeze parcursul normal”, a spus ministrul Lucian Bode.

Foto: Lucian Bode (InquamPhotos / George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Astăzi, pentru prima oară am înțeles ce-a vrut să spună J.F. Kenedy:
  „Nu te întreba ce poate face țara pentru tine, ci ce trebuie tu să faci pentru țara ta.”

  Ce-ai făcut tu, române?
  Îți spun eu: ți-ai furat căciula singur!
  Nu te-ai limitat la căciulă, ai furat o bucată de traversă să o vinzi la fier vechi și acum te plângi că faci cu trenul 10 ore în loc de 3, ai furat componente din sistemul de irigații și apoi te-ai plâns că îți omoară seceta culturile, ți-ai tăiat bucata de pădure și apoi ai țipat, ca din gură de șarpe, când casa ți-a luat-o la vale, ți-ai păcălit la cântar clientul intrat la tine în magazin și, apoi, ai dat din colț în colț că nu mai ai vânzare, ți-ai vândut pământul ca să-ți cumperi BMW și apoi ai jelit că n-ai ce mânca, ți-ai aruncat gunoaiele în râuri, lacuri, pe stradă, în parc, și apoi ai fost indignat că este mizerie, ți-ai deschis firma și ți-ai bătut joc de angajați, apoi te-ai văitat că ai dat faliment.
  Să-ți mai spun?
  Ba, ți-ai învățat și copilul că necinstea și lipsa de respect te fac „șmecher” și plin de bani.
  Să amintim și despre corupție!
  Măi române, câți ai corupt tu când n-aveai răbdare să stai la coadă, la un ghișeu, când vroiai niște facilități care nu ți se cuveneau, când nu doreai să mai plătești taxe ca să te dai mare cu excursii pe la dracul în praznic?
  Vrei educație?
  Păi de unde? Ai uitat când reclamai profesorul că ți-a tras de urechi odrasla pentru că era obraznică? Când l-ai mutat la o alta școală, vezi doamne că aceea e mai „cu moț”, ajungând sa îți ruinezi copilul și școala? Când îți agasai propriul copil cu meditații peste meditații pentru a demonstra că mutarea lui la altă școală este benefică? Doar sufletul lui de copil știe cât suferă și, nu, nu îți va recunoaște niciodată cât îl doare și cât este de obosit, de frica să nu te supere. Când ai mulțumit ultima dată unui profesor care, poate cu trudă și în condiții precare, ți-a făcut copilul „om”? Te-ai întrebat cât ai contribuit tu la educația copilului tău? Te-ai întrebat dacă tu, în locul acelor profesori, ai fi fost mai bun? Te-ai întrebat, măcar o singura data, cât de bine i-ai făcut copilului tău? Lui sau ție? Ai uitat când, fără urmă de considerație, ți-ai vorbit de rău părinți, copii, profesori, vecini…? Ce faci tu pentru țara și pământul tău natal?
  Ești mândru?
  Când ai luat atitudine că cineva ascultă tare muzică, în autobuz, sau că cineva face scandal într-un loc public? Când ai vorbit ultima oară fără (CPM)bip-uri?
  Ce-ai făcut tu, ca cetățean de rând, române ? Nimic! Ai contribuit cu vârf și îndesat ori prin tăcere ori prin participare. N-ai vrut să știi de solidaritate, n-ai vrut să auzi de cinste, ai vrut doar vila și mașina bengoasă, chiar dacă rahatul de la vila ta polua lacul din vecinătate și pentru pământul pe care ți-ai construit-o ai dat șpagă la primar, să-l treacă în intravilan.
  Datorită celor ca tine au avut de suferit cei onești, cei cu bunul simț la purtător, cei care au știut că bunăstarea nu este o consecință a șmecheriei, mitocăniei, arivismului și lipsei de scrupule. Din cauza ta au ajuns ceilalți pribegi, mulțumindu-se cu resturile de la masa altora, pentru că tu nu te-ai implicat, pentru că ție nu ți-a păsat, pentru tu ai aplaudat nedreptățile de care te foloseai să-ți fie bine trăgând după tine și o gloată de buimaci care spera că totul va fi roz, din secunda doi, dacă te urmează.
  Nu mai arăta cu degetul spre alții! Arată spre tine!
  De-aia n-ai o țară ca afară! Pentru că te doare în bască de lege, de țară (pe care o înjuri pe unde te duci), pentru că te doare în flecul de la pantof de toți și toate, chiar și de mamă-ta, de copilul tău și pentru că, oricât ai primi tot ți se pare prea puțin cât timp vine altul și-ți promite mai mult.
  Ai cerut, dar n-ai dat nimic în schimb! Nici măcar un „bună ziua” îngrijitoarei care spăla scara blocului sau măcar… un pet în lada de gunoi!…

  • Sorin Faur:Spune asa…

   Am fost aseară la protestul gigantic din PV contra sistării de către Comisia Europeană a finanțării pentru autostrada Pitești-Sibiu.

   A fost magnific.

   Era acolo și băeatu acela civic care a construit singuriel un metru de autostradă undeva în nordul subdezvolat al patriei (nu ca sudul). El a vorbit sutelor de milioane de participanți și, între altele, a promis că va trimite la Bruxelles cel puțin o benă de gîndaci protejați pentru desistare. Miliardele de participanți la protest și-au pus, firesc, toată încrederea și speranțele în această promisiune, căci, ca patron de restaurante, băeatul civic moldav poate produce o cantitate teoretic infinită de gîndaci. Totul depinde acum numai de spiritul său antreprenorial.

   Emoția colectivă a fost pe potrivă.

   S-a plîns.

   Oana Pellea a întrebat la un moment dat dacă UE n-ar trebui să demisioneze, însă norocul său a fost prezența alăturată a domnului Dacian, care a îmbrățișat-o și pupat-o pe frunte cu un zîmbet poate prea expresiv. În acelasi context, Mălin Bot și prietenii lui au scandat „Dragnea la pușcărie!”, însă, din fericire, de data asta nu mai era vorba despre o lozincă inspirațională, ci despre o relatare jurnalistică independentă. Neatîrnată aș putea spune.

   Apoi s-a plecat.

   Nu înainte ca trilioanele de participanți să fi curățat PV cu propria periuță de dinți adusă special de acasă. Impresionante au fost mai ales periuțele în acțiune ale celor mici. La acest moment nici măcar domnul Dacian n-a mai putut-o emostăvili pe Oana Pellea.

   A fost foarte frumos.

 2. Deci nu gandacul cenusiu e vinovatul, Ciuma Rosie e cea responsabila, ca de altfel de toate relele din ultimii 30 de ani…!

  • Doar nu te-ai dus dupa fenta lu’ cucu lu’ dancila, sa crezi ca comisia europeana a apucat sa proceseze ceva din ce a produs guvernul orban, pana acum.
   Inca vreo juma de an de-acum incolo, vom tot avea reactii si analize la ce a produs guvernul dancila, si toate aste vor fi puse cu nonsalanta in carca lui orban.
   O sa vedem mai spre toamna ce nazdravanii a facut si guvernul postdancilez.

  • Dar la articolul de ieri legat de gândac au fost prezenți aproape toți și mamă ce au mai postat! Doar: @X-link, @fără penali, @Asistat sunt colegii noștri, cum ara să nu-i cred?! N-ar fi fost frumos din partea mea, nu-i așa?

  • # kondensatorilor, de ce oare ministrul pdl-ist nu a dat acest comunicat imediat ce a sarit cucul pe el?

   Pt ca nu stia ce sa spuna.

   Astia de la Dept PR au stat cu picioarele in ligheane cu apa de gura (nu de picioare) ca sa incropeasca acest comunicat in care arata votantilor pdl-isti cat de mult s-au spetit ei inainte de craciun

  • Sa arate documentul emis de UEss pe care psd nu l a luat in seama:

   ” Cei dinaintea noastră au tratat cu dispreț solicitările Comisiei.

   Mai exact, nu le-au răspuns.

   Probabil în aroganța specifică guvernării PSD au considerat că odată ce au emis un acord de mediu

   nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie”,

 3. Hahaha, cucu s-a cam dat de gol
  Știa ce șoparle a lăsat, a fost probabil si avertizat de viermii rămâși pe acolo când e momentul prielnic să atace!
  Astfel, de unde știa umflatu’ asta de scrisoare si de gândaci???
  Asa, cucule, în loc să te obosește și tu nițel să răspunzi la intrebarile UE ( poate mai slabeai și tu cu ocazia asta), tu făceai pace între pițipoancele care își doreau întîietate in fața ta…Apropo, ce s-a mai infamplat cu „domnițele” care își diputau cucul?
  Panaramelor, numai minciuni și.promisiuni, nu ati facut nimic-nimic..Si nici nu ati dorit ( ne amintim de înregistrarea cu celălat prostovan de ministru, Sova…). La televizor ne umpleati de drumuri, pe toate orizontalele & verticalele & diagonalele), va duceați acasa si va crăpati de ras de cât de fraieri suntem să vă credem minciunile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.