G4Media.ro

Autoritățile americane vor declasifica mai multe documente delicate privind atacurile din 11…

sursa foto: Captură video

Autoritățile americane vor declasifica mai multe documente delicate privind atacurile din 11 septembrie: „FBI va face publice aceste informaţii treptat şi cât mai repede posibil“

Autorităţile americane s-au angajat luni să revizuiască documentele din ancheta privind atacurile din 11 septembrie 2001 care ar putea fi declasificate, o cerere recurentă a unor familii, care îi reproşează preşedintelui american Joe Biden că nu îşi ţine promisiunile de transparenţă în acest caz, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-un document trimis luni magistraţilor din New York, FBI explică că a ”decis să reexamineze” prerogativa invocată în trecut de a nu dezvălui anumite documente sensibile pentru a ”identifica informaţii suplimentare care ar putea fi făcute publice”.

Poliţia federală adaugă că ”va face publice aceste informaţii treptat şi cât mai repede posibil”.

Acest angajament al FBI face parte dintr-o bătălie judiciară purtată de familiile victimelor din 11 septembrie împotriva Arabiei Saudite şi a altor state pe care le acuză de complicitate. În timpul acestor proceduri, guvernele americane succesive au invocat secretul de stat pentru a nu publica anumite documente.

Preşedintele Joe Biden a indicat într-un comunicat că ”salută” această decizie de a reexamina clasificarea anumitor documente.

”După cum am promis în timpul campaniei mele, administraţia mea se angajează să asigure cel mai mare grad legal de transparenţă şi să respecte regulile riguroase adoptate (în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama) cu privire la invocarea secretului de stat”, a afirmat el.

Subiectul este sensibil întrucât Statele Unite se pregătesc să comemoreze 20 de ani de la atacurile asupra turnurilor gemene de la World Trade Center şi a Pentagonului, cu o ceremonie la New York la care va fi prezent şi preşedintele Joe Biden.

La sfârşitul săptămânii trecute, familiile victimelor, supravieţuitorii atentatelor şi membrii echipelor de salvare au publicat o scrisoare prin care se anunţa că preşedintele democrat nu va fi ”binevenit” la ceremonie dacă ”nu îşi va ţine promisiunea”.

Scrisoarea solicită publicarea tuturor documentelor relevante, potrivit semnatarilor, pentru implicarea Arabiei Saudite în atacuri. Scrisoarea a fost semnată de aproximativ 1.700 de persoane, potrivit presei americane. Anunţul de luni a fost primit cu un anumit scepticism, notează AFP.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Cine ii mai crede , arme de distrugere in masa in Irak bla bla bla ……declasificam minciunile.

 2. In 2 decenii au avut timp sa le editeze bine. Corect ar fi toate, deodata, nu cu taraita, in special dupa atata timp.

  Talibabii care inca fac ravagii au fost creati indirect de CIA, v-am tot dat, „Operation Cyclone”.

  America a incercat sa distruga influenta Rusiei intr-un Orient Mijlociu in care femeia ajunsese, dupa milenii, sa aiba dreptul la o tinuta decenta, umana, creand astfel un alt monstru, sponsorizat enorm, adaptand sumele inflatiei.

  Acum, singura solutie ar fi ca America sa devina un stat ateu, ca mentalitate, demontand sistematic falsitatea a tot ce inseamna religie, ceea ce-i actual un lucru cvasi-imposibil, considerand gradul de spalare pe creier al americanului de rand.

  ” In God we trust”(cea mai abuzata minciuna americana) but does God trust us ?

  • * Religia este „Bailout-ul de Apoi”, Minciuna Suprema, crezand faptul ca ti se va face dreptate pe „Lumea Ailalta”, te impiedica sa iei atitudine pe lumea asta, singura care exista(desi omul poate schizofrenii mult, chiar si in termeni matematici).

  • **Fiind, de fapt, Mama Tuturor Abuzurilor.

   Capitalismul profita din plin de minciuna suprema, el fiind minciuna de imediat dupa, worst case scenario: Top5(imediat dupa ar fi ideea de ‘Liber Arbitru’), tocmai bazandu-se pe faptul ca detinatorul ‘Mainii Invizibile a Pietei’ ne va spala la infinit datoriile murdare fata de tot si toate.

   Meanwhile, Lumea Arde. GG $$.

  • corect pt cine? ca exista motive intemeiate sa nu le dea pe toate deodata. de exemplu, daca apar nume de diversi agenti secreti, chiar crezi ca trebuie sa ii stie lumea? eu zic ca nu.

   talibanii era demult acolo. si daca i-a creat cineva, i-au creat rusii. care rusi au stat zeci de ani prin afganistan, degeaba. mai invata istorie.

  • :)) Wikipedia nu minte, dragul meu analfabet. Dupa ce inveti romana, invata engleza …

   Oricum, in cel mai bun caz pt. cei implicati intr-o posibila conspiratie, au fost complici.

   Faptul ca seful WTC si le asigurase cu cateva luni inainte si ca America deraiase traiectoria avioanelor de survolat, cand astia-s asi de 70 de ani, nu misca nimic strain pe teritoriul lor, in special cand doua Boeing-uri se indreapta spre Pentagon si NewYork, lasa urme de intrebare. + alte detalii, pure ‘coincidente’.

   Or sa le declasifice total cand vinovatii vor fi odihniti pe veci … cum e in general cazul … Problema e cine plateste dezastrul din ultimii 70 de ani ?

   Si exista si „Coup 53”, cum si-au bagat nasul in Iran, cu mult inainte sa sponzorizeze ce-au devenit actualii talibani.

   Dar bineinteles, o fac pt. istorie, nu pt. un terchea berchea care nu stie sa scrie si nici ce ‘vorbeste’.