G4Media.ro

„Au murit ca muștele” / 50 de vaci au murit pe un…

Sursa foto: wikipedia

„Au murit ca muștele” / 50 de vaci au murit pe un câmp în Italia, în câteva minute, din cauza intoxicației cu sorg / Planta dezvoltă substanțe toxice atunci când este tânără și în condiții de secetă

50 vaci au murit otrăvite de ceea ce au păscut pe un câmp din Sommariva Bosco, localitate din regiunea Cuneo, aflată în nord-vestul țării, relatează Corriere della Sera.

S-a întâmplat asta la ferma lui Giacomino Olivero, în vârstă de 58 de ani, un vechi crescător de bovine din rasa Piemontese. Duminică dimineața, crescătorul și-a dus cele 160 de vite pe un teren pe care îl deținea, la aproximativ un kilometru de grajduri. Un câmp cultivat cu sorg, o plantă care se poate adapta la condiții de mediu deosebit de ostile și care este foarte rezistentă la secetă. Animalele au început să pască și apoi, una după alta, au căzut fără viață. Junincile și vacile adulte au început să tremure, să cadă și să se sufoce. Totul în câteva minute.

„Au murit ca muștele”, povestește crescătorul. „Am dat imediat alarma și au intervenit medicul veterinar al companiei, împreună cu carabinierii silvici din Bra. Am încercat să salvăm celelalte animale”, spune el.

În ceea ce privește cauzele masacrului, nu există nicio îndoială că a fost vorba de sorg, care are mai multe soiuri: principalele sunt furajele proaspete, pentru însilozare și pentru a face fân. O plantă care, atunci când este tânără și în condiții foarte uscate, dezvoltă substanțe toxice, inclusiv cianură de hidrogen, care este letală pentru bovine și rumegătoare.

„Un fapt neașteptat care ne-a afectat pe toți. Fermierii știu că sorgul și porumbul, dacă sunt supuse unui stres hidric, pot produce toxine: cei care cresc vaci de lapte știu bine acest lucru. Cu toate acestea, nimeni nu se aștepta la un rezultat atât de grav”, explică Elia Dalmasso, din Cuneo, recent numit președinte al Ara Piemonte e Liguria, o asociație de crescători care reunește 6.300 de ferme din cele două regiuni, peste un milion de capete, dintre care 300.000 de bovine piemonteze.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...