G4Media.ro

Atacul de la Toronto. „Problema nu a fost niciodată dacă, ci când…

Atacul de la Toronto. „Problema nu a fost niciodată dacă, ci când se va întâmpla”

Atacul de luni din Toronto, în urma căruia zece persoane au fost ucise şi alte cel puţin 15 rănite după ce o furgonetă a intrat cu viteză în pietonii de pe o populară arteră comercială din metropolă, a trimis unde de şoc în întreaga Canadă, o ţară cunoscută pentru toleranţă şi unde astfel de incidente erau dificil de imaginat. Din ce ştim până în acest moment, şoferul furgonetei, identificat ca Alek Minassian (25 de ani), pare să fi atacat pietonii de pe Yonge Street în mod deliberat, deşi poliţia nu a confirmat acest lucru.

Oficialii nu au oferit un motiv care să fi determinat atacul, însă par să îmbrăţişeze opinia că şoferul nu are legături cu terorismul internaţional, iar atacul nu reprezintă o ameninţare mai serioasă la adresa securităţii naţionale a Canadei. Ancheta se anunţă a fi dificilă şi de durată, iar urmările incidentului se vor resimţi mult timp de-acum înainte.

Potrivit declaraţiilor făcute de martori şi oficiali canadieni, incidentul a avut loc la ora locală 13:30, pe strada Yorke, cea mai importantă arteră din Toronto, cunoscută pentru atracţiile, restaurantele şi magazinele care o populează. Şoferul a intrat cu furgoneta albă pe trotuar şi, accelerând, a lovit pietoni, cutii poştale, hidrante pe o distanţă de câteva sute de metri. După ce a pus la pământ femei, copii şi bătrâni, suspectul a fugit de la locul atacului, însă a fost oprit de un poliţist la câteva străzi distanţă şi arestat. Duba pe care o conducea fusese închiriată de la Ryder System Inc., o companie populară de închiriat maşini de transport.

Poliţiştii nu au oferit prea multe detalii despre bărbatul arestat şi despre motivele din spatele atacului. Un martor a declarat pentru City News că șoferul „a lovit tot ce i-a venit în cale,” iar varianta atacului deliberat – posibil terorist – este cea mai plauzibilă, deşi autorităţile canadiene nu au confirmat acest lucru. Comisarul-adjunct al Poliţiei din Toronto, Peter Yuen, a cerut martorilor să ofere asistenţă ofiţerilor, afirmând că va fi o „anchetă lungă.” La rândul său, ministrul canadian al Siguranței Publice, Ralph Goodale, nu a făcut comentarii legate de un posibil motiv, deși într-un mesaj tweet în care a mulţumit serviciilor de urgență s-a referit la incident ca la un „atac teribil.” O sursă din serviciile de securitate americane a declarat însă pentru Reuters că anchetatorii iau în calcul terorismul ca fiind motivul probabil al atacului din Toronto. Sursa a spus că „nu există niciun motiv să se creadă” că incidentul a fost „un accident.”




Sunt mai multe motive pentru care atacul de la Toronto este important:

  • Deşi oficialii afirmă că incidentul de luni nu are legătură cu terorismul, unii experţi consideră că un atac de acest fel era de aşteptat, justificându-şi opinia prin mai multe argumente: Canada a acceptat pe teritoriul său mulţi imigranţi ilegali a căror identitate este greu de verificat şi care s-ar putea nu aibă cele mai paşnice intenţii; câteva zeci de canadieni care au luptat alături de Statul Islamic în Siria şi Irak s-au întors în Canada şi, în ciuda asigurărilor oficialilor că sunt monitorizaţi, reprezintă un pericol pentru siguranţa naţională (documente guvernamentale publicate recent avertizau că aceşti luptători ştiu cum să construiască arme chimice şi le pot folosi ca să atace Canada); Canada a fost ameninţată de câteva ori cu atacuri de către Statul Islamic, în special pentru implicarea în conflictele din Irak, Afghanistan şi Siria. Nu de puţine ori diverşi experţi au afirmat că un atac este foarte posibil, iar luni, imediat după tragedie, un trecător a afirmat pentru CTV News că „problema nu a fost niciodată dacă, ci când se va întâmpla.” Deocamdată însă nu există indicii oficiale că atacul de la Toronto ar avea legătură cu terorismul.
  • Atacul produs cu ajutorul unei furgonete demonstrează, încă o dată, că nu este nevoie de arme de foc ca să provoci o tragedie. Canadienii sunt cunoscuţi pentru controlul strict al armelor şi sunt mândri pentru eticheta care li s-a aplicat, aceea care îi descrie ca pe „nişte americani cu asigurări medicale şi fără arme.” Atacul din Toronto erodează însă şi mai tare mitul potrivit cărora atacurile de acest fel au loc doar acolo unde portul armelor de foc e lega.
  • Atacurile cu maşini continuă să rămână o varianta preferată de atacatori, fie ei terorişti sau persoane cu probleme psihice. Experţii afirmă că acest tip de atacuri este aproape imposibil de anticipat şi oprit, iar vehiculele pot fi transformate uşor în arme mortale. După atacul similar produs în octombrie 2017 la New York, când un suspect terorist a intrat cu maşina într-un grup de biciclişti, omorând opt persoane, atacul din Toronto este cel de-al doilea care are loc pe continentul nord-american în mai puţin de un an. Europa a cunoscut mai multe atacuri similare în ultimul deceniu (Nisa, Berlin, Stockholm, Barcelona).
  • Atacul a scos în evidenţă lacunele serioase ce există în rândul serviciilor de securitate canadiene. Acestea sunt cu atât mai grave, cu cât Minassian a atacat pietonii cu maşina la doar câţiva km distanţă de centrul oraşului unde miniştrii de externe din statele G7 – Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia – aveau întâlniri oficiale. Un atac care provoacă morţi şi răniţi într-o metropolă aflată în mijlocul unor măsuri de securitate majore ridică semne de întrebare mari legate de eficienţa acestora. Să nu uităm că, în iunie, provincia canadiană Quebec va găzdui reuniunea şefilor de state şi de guvern din G7, unde se aşteaptă ca măsurile de securitate şi protecţie luate de canadieni să fie fără cusur. Un incident de acest fel, produs în timpul reuniunii liderilor G7, ar fi un dezastru major pentru reputaţia şi imaginea Canadei.
  • Atacul din Toronto a fost şi este monitorizat cu foarte mare atenţie de serviciile de securitate din Statele Unite. Orice incident de acest fel produs în Canada declanșează alarma printre responsabilii americani din domeniul securităţii, îngrijoraţi de ceea ce se petrece la vecinul din nord. Au existat de altfel mai multe momente în trecut în care oficialii din Statele Unite s-au declarat îngrijoraţi de măsurile de securitate prea vagi şi prea permisibile existente în Canada. Acesta este, fără îndoială, şi unul dintre motivele pentru care oficialii canadieni au insistat luni asupra faptului că incidentul din Toronto „nu este asociat cu un grup terorist organizat și nu reprezintă o amenințare mai serioasă la adresa securității naționale.” Asigurările date de canadieni sunt menite şi să calmeze oficialii de la Washington.
  • Atacul a survenit într-un moment extrem de delicat pentru premierul liberal Justin Trudeau, confruntat cu o criză majoră a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, criticat pentru o serie de vizite externe dezastruoase şi aflat în cădere liberă în sondajele de opinie. În special numărul mare de solicitanţi de azil, intraţi ilegal în Canada din Statele Unite, reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru premierul de la Ottawa. Sondaje recente arată că opinia publică pare să-şi fi schimbat atitudinea şi cere guvernului să pună capăt valului de imigranţi ilegali, care exercită o presiune considerabilă asupra resurselor financiare canadiene.
  • Este un context sensibil, care poate da uşor naştere unor atitudini şi sentimente contrare spiritului de toleranţă specific canadienilor. Un incident de acest fel nu face altceva decât să adauge o presiune suplimentară asupra premierului Trudeau. Chiar dacă se va dovedi că incidentul n-are legătură directă cu refugiaţii sau solicitanţii de azil, nu ar fi primul caz în care troli, boţi sau pur şi simplu adepţi ai teoriilor conspiraţioniste să încerce să manipuleze situaţia şi să devieze evenimentele în funcţie de scopul pe care-l urmăresc.
  • Siguranţa şi securitatea canadienilor au fost puse, fără îndoială, la încercare de incidentul produs la Toronto. Cu excepţia atacului de la o moschee din Quebec din 2017 (în care au fost ucişi şase persoane şi rănite alte 19), canadienii au fost feriţi în ultimii ani de evenimente majore soldate cu numeroşi morţi şi răniţi. Atacul de luni i-a făcut însă să înţeleagă că acest lucru nu mai este posibil. Oamenii au fost şocaţi că „o astfel de violenţă se poate produce în inima unui oraş căruia îi place să se considere, mai mult decât de obicei, imun la astfel de lucruri.” a scris Toronto Star. Mulţi se tem însă că, în actualul context, asigurarea securităţii lor va veni la pachet cu limitări ale libertăţilor cu care erau obişnuiţi.
  • Mobilizarea serviciilor de urgenţă a fost exemplară şi a arătat cum trebuie să funcţioneze ele într-un astfel de moment dramatic. Răniţii au fost transportaţi la spitalele din metropolă, iar anchetatorii au demarat imediat investigaţia, căutând probe, intervievând martori şi încercând să descopere motivul atacatorului şi eventuali complici. Laude speciale a primit mai ales ofiţerul de poliţie care l-a arestat pe suspect. Revista Maclean’s a scris de altfel că „în mijlocul haosului şi al terorii, un ofițer de poliție din Toronto îl confruntă calm pe șofer. Este un moment de care trebuie să ne amintim.”

Momentul arestării suspectului, la 22 de minute după ce a omorât zece persoane şi a rănit alte câteva, este poate simbolic pentru felul în care oficialii din Toronto încearcă să transmită populaţiei că metropola îşi va reveni rapid din tragedie. „Este un moment în care trebuie să fim cât de calmi putem fi acum în oraş,” a declarat primarul John Tory. E o opinie împărtăşită de ziariştii de la Toronto Star, care au spus că „Toronto poate fi mândru” de faptul că nu „a reacţionat în mod exagerat” în faţa tragediei, fără să escaladeze inutil situaţia sau să dea impresia că ameninţarea este mult mai mare decât în realitate.

Surse: BBC, Toronto Star, Maclean’s, CTV News, Reuters

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. domnule Novac, celebra strada din Toronto se numeste Yonge, nu Yorke, asa cum apare la inceputul articolului. In paragraful al treilea v-ati corectat.