G4Media.ro

Atacatorul din Viena şi-a vizitat în fiecare an familia în Macedonia de…

Sursa Foto: democracynow.org

Atacatorul din Viena şi-a vizitat în fiecare an familia în Macedonia de Nord / Cleric islamic: Aici toată lumea vorbeşte bine despre familie/ Terorismul nu are nicio legătură cu islamul

Bărbatul înarmat care a ucis patru persoane în Viena, luni seara, şi-a vizitat în fiecare an casa părintească, în micul sat montan Cellopek din partea de vest a Macedoniei de Nord, a declarat bunicul său unui post de televiziune local, informează Reuters, citată de Agerpres.

Familia lui Kujtim Fejzulai, jihadistul în vârstă de 20 de ani ucis de poliţie după atacul său dezlănţuit din capitala Austriei, locuia într-o casă din spatele unei porţi verzi ruginite din satul cu mai multe moschei, înainte de a se muta în Austria în anul 2000.

Fejzulai s-a născut la Viena. Avea dublă naţionalitate, austriacă şi nord-macedoneană.

Într-un interviu acordat televiziunii Klan Macedonia în limba albaneză, un bărbat identificat ca fiind bunicul lui Fejzulai a spus că nepotul său l-a vizitat în fiecare an.

Un cleric islamic din sat, Nuri Ganii, a declarat pentru Reuters: „Îi cunosc familia şi aici toată lumea vorbeşte bine despre familie … abia astăzi am aflat că o persoană (din acea familie) a fost implicată în terorism. Vreau să spun că terorismul nu are nicio legătură cu islamul”.

„Ştiu numai lucruri bune despre părinţii şi familia lui. S-a născut acolo şi a locuit acolo … este dintr-o familie bună. Nu ştiu cum i-a venit în minte aşa ceva”, a spus un alt sătean, Fadil Limany.

Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord a declarat că trei persoane implicate în atacurile de la Viena aveau dublă cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană. Toţi trei s-au născut în Austria, a declarat ministerul într-un comunicat, numindu-i doar prin iniţiale.

Rămâne neclar dacă altcineva a fost implicat în efectuarea sau pregătirea atacului în afară de Fejzulai. De luni seara, poliţia austriacă a făcut 14 arestări în 18 raiduri.

Macedonia de Nord, singura fostă republică iugoslavă care s-a separat paşnic când federaţia s-a prăbuşit violent în anii ’90, a fost îndepărtată de marginea războiului civil de NATO şi Uniunea Europeană în 2001.

Majoritatea populaţiei sale de 2 milioane de locuitori este creştin ortodoxă, musulmanii, în principal etnici albanezi, reprezentând aproximativ 35% din populaţia totală.

Autorităţile din fosta republică iugoslavă estimează că 150 de cetăţeni au luptat alături de grupări islamiste din Siria şi Irak.

Fejzulai a fost eliberat din închisoare în urmă cu mai puţin de un an, după ce a executat aproximativ opt luni dintr-o pedeapsă de 22 de luni pentru că a încercat să călătorească în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic.

La 1 septembrie, poliţia din Macedonia de Nord a arestat trei bărbaţi suspectaţi de planificarea unor atacuri în ţară şi a confiscat arme, muniţie, veste încărcate cu explozibil şi un steag al organizaţiei Stat Islamic.

Aproximativ 13 persoane, inclusiv un cleric musulman, au fost închise în Macedonia de Nord în ultimii ani pentru că au luptat alături de militanţii islamici din Siria şi au recrutat luptători.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Daaa, islamu’ ie religia păcii… Clericul asta ce minte cu nerușinare ar fi trebuit luat la întrebări! Ala iese din pârnaie dar doamne ce băiat bun era!!!

  • consider ca asa cum la noi exista habotnici care prin a fi un bun credincios inteleg sa se duca sa pupe niste oase putrezite asa si ei se cred buni crestini daca urasc si ucid pe cei care nu sunt ca ei. si noi ii uram dar nu ii mai ucidem, cel putin nu fatis cu acest motiv.

 2. Autorii tuturor atentatelor si crimelor teroriste sunt islamisti si sunt revendicate invariabil de STATUL ISLAMIC! Cum pot sa spuna niste cretini care sunt in complicitate cu terorismul mondial, ca terorismul nu are legatura cu Islamul, cand insusi Islamul revendica crimele si actele teroriste?

  • @Smarandache – Nu islamul revendica actele teroriste ci grupari care se declara islamice! Aceste grupari violente (care se bazeaza pe lipsa de educatie a populatiei dintr-o anumita zona) se folosesc de islam pentru a-si justifica actiunile. Acum 500 de ani grupari de crestini ucideau nevinovati in numele lui Dumnezeu, asta nu insemna ca Dumnezeu avea asemenea doleante.

  • Ce pretizi tu este o mare gogomanie. Teroristii sunt toti islamisti, nu sunt nici japonezi, nici indieni, nici laponi si nici din vreo secta crestina care sa se foloseasca de islam drept acoperire, sunt cu totii educati in scoli islamice. Asa ca mai lasa dumneata la o parte justificarea mincinoasa a acestor crime pentru ca toate apartin spatiului islamic. Probabil ca s-au radicalizat la ordinul lui Erdogan.

  • @kafka
   Ce pretizi dumneata este o mare gogomanie. Teroristii sunt toti islamisti, nu sunt nici japonezi, nici indieni, nici laponi si nici din vreo secta crestina care sa se foloseasca de islam drept acoperire, sunt cu totii educati in scoli islamice. Asa ca mai lasa dumneata la o parte justificarea mincinoasa a acestor crime pentru ca toate apartin spatiului islamic. Probabil ca s-au radicalizat la ordinul lui Erdogan.

 3. Ce toleranți se arată musulmanii în țările unde sunt minoritari ! Toleranța se termină când devin majoritari.